İNGİLTERE
okuma süresi: 8 dak.

May: "İngiltere teröre teslim olmayacak"

May: "İngiltere teröre teslim olmayacak"

İngiltere'nin başkenti Londra'da Parlamento binasının dışında düzenlenen saldırıda biri polis biri saldırgan 5 kişi öldü, yaklaşık 40 kişi yaralandı.

Yayın Tarihi: 23/03/17 07:36
okuma süresi: 8 dak.
May: "İngiltere teröre teslim olmayacak"
A- A A+

İngiltere'nin başkenti Londra'da Parlamento binasının dışında düzenlenen saldırıda biri polis biri saldırgan 5 kişi öldü, yaklaşık 40 kişi yaralandı.

Londra Emniyet Müdürlüğü'nün "terör saldırısı" olarak nitelendirdiği olayın ardından parlamento binası giriş ve çıkışlara kapatıldı, çalışmalar Perşembe gününe dek askıya alındı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, olağanüstü güvenlik zirvesinin (Kobra) ardından Başbakanlık Konutu dışında gazetecilere bir açıklama yaptı.

Theresa May'in olayla ilgili yorumu, "hastalıklı ve ahlaksızca bir terör saldırısı" oldu.

Saldırının bir kişi tarafından düzenlendiğini açıklayan May, İngiltere'nin "ciddi" olan tehdit seviyesinin değişmeyeceğini söyledi.

May, dünyanın en eski yasama organlarından İngiltere Parlamentosu'na düzenlenen saldırının, parlamentonun savunduğu 'demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü' gibi değerleri hedef aldığını söyledi.

May, "Bugün parlamento her zamanki gibi toplanacak. Londralılar her zamanki gibi hayatlarına normal bir şekilde devam edecek. Bu sokaklarda yürüyecekler, hayatlarını normal bir şekilde yaşayacaklar. Hiçbir zaman teröre teslim olmayacağız, kötülüğün ve nefretin seslerinin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İngiltere Başbakanı, parlamento binası dışında silah sesleri duyulduktan sonra güvenli bir bölgeye götürülmüş, akşam saatlerinde de Downing Sokağı'nda bulunan Başbakanlık Konutu'na geçmişti.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ YER TESADÜF DEĞİL

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'daki terör saldırısında parlamentonun hedef alınmasının tesadüf olmadığını söyleyerek, "Parlamentonun temsil ettiği demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerler her yerdeki özgür insanların takdirini kazanmıştır. O nedenle de parlamento bu değerleri reddedenlerin hedefidir" dedi. May, parlamentonun sabah normal bir şekilde toplanacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'da gerçekleşen terör saldırısında parlamentonun hedef alınmasının tesadüf olmadığını söyledi. Başkanlık ettiği acil durum toplantısının ardından başbakanlık ofisi "10 Numara"nın önünde basına açıklamalarda bulunan May, olayın ayrıntılarının ortaya çıkmaya devam ettiğini kaydetti.

TEHDİT SEVİYESİ 'CİDDİ' BASAMAKTA

May, eldeki bilgilere göre Westminster Köprüsü üzerinde saldırganın aracını yayaların üzerine sürmesiyle başladığını, iki kişinin burada öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi. Saldırganın daha sonra parlamentoya koştuğunu, polisler tarafından durdurulduğunu ancak bu esnada bir polisi bıçakladığını anlatan May, saldırganın diğer polisler tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

İngiltere'de terör tehdit seviyesinin bir süredir "ciddi" basamağında olduğunu ve böyle tutulmaya devam edileceğini belirten May, polisin de bu gece olayla ilgili daha ayrıntılı bir açıklama yapacağını söyledi.

BAŞKENTİN KALBİ HEDEF OLDU

"Saldırının mekanı tesadüf değil." diyen May, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terörist, başkentimizin kalbini hedef olarak seçti. Londra bütün milletlerden, kültürlerden ve dinlerden insanların bir araya gelip özgürlük, demokrasi ve ifade özgürlüğü değerlerini kutladığı bir yer. Dünyanın en eski parlementosunun yuvası olan Westminster caddelerine, yerkürenin en uzak köşelerinde yankılanan özgürlük ruhu kazınmıştır. Parlamentonun temsil ettiği demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerler her yerdeki özgür insanların takdirini kazanmıştır. O nedenle de parlamento bu değerleri reddedenlerin hedefidir."

'LONDRALILAR NORMAL BİR GÜN YAŞAYACAK'

Parlamentonun temsil ettiği değerlere yönelik her şiddet ve terör girişiminin başarısızlığa mahkum olduğunu ifade eden May, "Parlamento yarın sabah normal bir şekilde toplanacak, Londralılar ve dünyanın diğer yerlerinden bu büyük şehri ziyaret etmeye gelenler normal bir gün yaşayacaklar. Teröre ödün vermeden hep birlikte ilerlemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Saldırı anında parlamentoda bulunanlarımız için bu olay polisimizin ve güvenlik güçlerimizin fevkalade cesaretiyle ilgili özel bir ihtar niteliğinde." ifadesini kullanan May, "Bu fevkalade erkekler ve kadınlar, bugün bir kez daha tehlikenin üzerine koştular. Bütün ülke adına kendilerine minnetimi ifade ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

ÖLEN POLİS SİLAHSIZDI

Londra Emniyet Müdürlüğü, İngiltere saati ile 14.20'de parlamento binası önünde saldırı düzenlendiği yönünde ihbar aldığını açıkladı.

Saldırgan önce Westminster Köprüsü'nde aracını yayaların üzerine sürdü, sonra parlamento binası dışında bir polisi bıçaklayarak öldürdü.

Hayatını kaybeden 48 yaşındaki polis Keith Palmer'ın silahsız olduğu duyuruldu.

Saldırganın ise polisler tarafından vurularak öldürüldü.

Saldırganın, parlamento binasına yönelmeden önce Westminster Köprüsü'nde araçla yaraladığı kişilerden üçünün polis olduğu bildirildi.

Köprüde yaralananlardan üçü de Fransız öğrenciler.

Bir kadın ise Thames Nehri'nden sağ olarak çıkarıldı.

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg'e konuşan milletvekilleri, saldırı sırasında üç-dört el silah sesi duyduklarını söyledi.

Köprünün bitiminde ise bir araba parmaklıklara çarpmış biçimde duruyordu.

Turistlerin Londra'yı havadan görmek için bindiği dev dönme dolap "London Eye" saldırının ardından durduruldu.

Turistler dönme dolabın kabinlerinde bekletildi.

Parlamento binasına çıkan tüm yollar kapatılırken çok sayıda polis helikopterinin uçuş yaptığını aktarıldı.

POLİSE İLK MÜDAHALE İNGİLİZ MİLLETVEKİLİNDEN

Saldırıda bıçakla yaralandıktan sonra hayatını kaybeden polis memuruna ilk sağlık müdahalesini Muhafazakar Parti Milletvekili Tobias Ellwood yaptı.

Sağlık görevlileri, polisi kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi.

BBC'nin Newsnight programının politika editörü Chris Cook ise attığı tweetinde King's College Hastanesi'nin açıklamasını paylaştı:

"15:52'de önemli bir olayın içine girdik. Toplamda 8 hasta geldi. İkisinin durumu kritik, altısının durumu stabil. 6'sı erkek, 2'si kadın. Tedavileri devam ediyor. 8'i de hala hastanede."

SALDIRGANIN İSMİ YANLIŞ AÇIKLANDI

İngiltere'de bazı medya kuruluşları saldırganın "Ebu İzeddin" olarak bilinen Trevor Brooks olduğunu açıklamıştı.

Ancak BBC muhabiri Dominic Casciani attığı tweetinde saldırganın Brooks olmadığını birkaç kaynaktan teyit ettiğini belirtti:

"Trevor Brooks saldırgan DEĞİL. Diğerlerinin haberlerine rağmen halen hapiste."

BBC, 8 Ocak 2016'da, Trevor Brooks'un Simon Keeler adlı bir kişi ile birlikte Macaristan'dan sınır dışı edilerek İngiltere'ye gönderildiğini ve iki militanın yetkililere haber vermeden yurt dışına çıkmaktan dolayı iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.