SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Diyetisyenler Birliği Başkanı Ağören, Kalp Haftası nedeniyle mesaj yayımladı

Diyetisyenler Birliği Başkanı Ağören, Kalp Haftası nedeniyle mesaj yayımladı

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilerek, fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 29/03/17 14:05
okuma süresi: 7 dak.
Diyetisyenler Birliği Başkanı Ağören, Kalp Haftası nedeniyle mesaj yayımladı
A- A A+
Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilerek, fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören 25-31 Mart Kalp Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

Ağören, toplumda beslenmeye bağlı görülen kronik hastalıkların başında şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, yetişkin tip şeker hastalığı, yüksek tansiyon, bazı kanser türleri ve osteoporozun geldiğine işaret ederek, beslenmeye bağlı kronik hastalıkların önlenmesinin, hastalıkların görülme riskini azalttığını, üretken çalışmayı sağlayarak, yaşam kalitesini arttırdığını kaydetti.

Beslenmenin açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek olmadığına işaret eden Ağören, "Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır" dedi.

Sağlıklı beslenmenin; içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre kişinin, büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için besinlerin tüketilmesi olduğuna işaret eden Ağören, bu doğrultuda yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı) biçimlerinin benimsenmesinin amaçlanması gerektiğini vurguladı.

"SAĞLIKLI VE DOĞRU BESLENME ÖNEMLİ"

Sağlıklı ve doğru beslenmenin dengeli, yeterli beslenme, diyetin çeşitlendirilmesi ve güvenilir gıda tüketme ve zararlılardan kaçınma olarak 4 ana başlıkta toplandığını ifade eden Ağören, toplumun ve bireylerin sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında yeterli-dengeli beslenmenin temel şartlar olduğuna işaret etti.

Ağören şöyle devam etti:
"Yaşam kalitesini düşüren beslenme sorunlarının en aza indirilmesi veya tamamen çözümlenmesi , kötü beslenmeye bağlı olarak gelişebilecek kronik hastalıkların önlenmesine yönelik yaşam biçiminin iyileştirilmesi, çevre koşullarının düzeltilmesi ve geliştirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Beslenme bilimindeki son gelişmeler; diyetin, sadece optimal sağlığın oluşumu ve gelişiminde değil, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı kardiyovasküler hastalıklar, kanser, tip 2 diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalık riskini azaltmada da potansiyel bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Kalp damar hastalıkları; şişmanlık ve diğer risk etmenleri sonucunda damarlarda kalınlaşma, yağ ve kalsiyum birikiminin neden olduğu hastalıklardır. Yaş, cinsiyet ve kalıtım değiştirilemeyen risk etmenleridir. Değiştirilebilen etmenler ise; yüksek tansiyon, kan yağlarının yüksekliği (toplam kolesterol, kötü- LDL kolesterol, iyi-HDL kolesterol), kolesterol düşüklüğü, şeker hastalığı (diyabet), hareketsiz yaşam, şişmanlık, sigara ve kişisel özelliklerdir. Bu değişkenler yaşam biçimi ile ilişkilidir ve doğru uygulamalarla değiştirilebilir. Karın bölgesi yağlanması, kalp hastalığı riskini arttırır. Şişman bireyler zayıfladıklarında kan yağ düzeyleri ve tansiyonları normal sınırlara düşer. Hızlı ağırlık kaybı, kanda yağlanmaya neden olur. Haftada en fazla 1 kg ağırlık kaybı önerilmektedir. Çok düşük enerji içeren diyetlerle hızlı ağırlık kaybı doğru değildir."

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Ağören sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:
"Sağlıklı beslenmede öncelikle besin çeşitliliğini artırın. Her gün dört besin grubunda (süt ve süt ürünleri, et ve kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahıllar) yer alan besinleri her öğünde tüketin .Vücut ağırlığınızı koruyun. Beden kitle indeksinizin 20-24.9 kg/m2 arasında olmasına özen gösterin. Günde birkaç kez tam tahıl unlarından yapılmış ekmek ve tahıl ürünlerini tüketin. Günde en az 5 porsiyon (400 gram) taze sebze ve meyve tüketin . Yağ alımını azaltın ve katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları özellikle zeytinyağını ve fındık yağını tercih edin. Margarin kullanıyor iseniz katı margarinler yerine, yumuşak margarinleri (kâse) tercih edin.

Yağ içeriği yüksek olan etler yerine kuru baklagiller, balık, tavuk, hindi veya yağsız et tüketimini tercih edin. Etle pişen yemeklere yağ eklemeyin. Süt ve ürünlerinin tüketimini artırın. Düşük yağlı süt ve ürünlerini tercih edin. Her gün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketin. Şeker tüketiminizi azaltın. Tuz tüketiminizi azaltın. Kullandığınız tuzun İyotlu tuz olmasına dikkat edin. Sıvı tüketiminizi artırın. Günde en az 8-10 bardak su için. Alkol tüketmeyin. Eğer tüketiyor iseniz günlük miktarı azaltın. Besinleri üç ana ve 2-3 ara öğün şeklinde tüketin. Öğün atlamayın. Özellikle kahvaltı etmeyi unutmayın. Besinlerin pişirilme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve buharda pişirmeyi tercih edin.

Kızartmalardan sakının. Besinlerin hazırlanmasında güvenilir ve hijyenik koşulları sağlayın. Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin. Pirinç, makarna yerine bulguru tercih edin.

Stresten mümkün olduğunca uzak durun. Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın."

Beslenme ile ilgili sorunların, müdahale edilebilir olmaları nedeniyle, başta sağlık alanı olmak üzere pek çok bilimin ve sektörün işbirliği sonucu, bireye ve topluma yönelik politikalar geliştirilmesi ile çözülebileceğine işaret eden Ağören, tüm sürecin başarıya ulaşabilmesi için sistemli ve sürdürülebilir bir yaklaşım gerektiğini sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.