İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

"Akıncı Yasası" geçti, komşu karıştı

"Akıncı Yasası" geçti, komşu karıştı

Müzakerelerin kesilmesine neden olan, ELAM'ın önerdiği Enosis Plebisiti'nin okullarda anılması ile ilgili yasayı by-pass eden yeni yasa, 1 istifa, bol hakaret, Meclis içinde ve dışında gürültülü protestolar, siyasi çalkantılar ve genel kurulda polis devriyesi eşliğinde, 20 hayır oyuna karşı 30 kabul ile geçti.

Yayın Tarihi: 08/04/17 09:20
okuma süresi: 10 dak.
"Akıncı Yasası" geçti, komşu karıştı
A- A A+

Kıbrıs Postası

Müzakerelerin kesilmesine neden olan, ELAM'ın önerdiği Enosis Plebisiti'nin okullarda anılması ile ilgili yasayı by-pass eden yeni yasa, 1 istifa, bol hakaret, Meclis içinde ve dışında gürültülü protestolar, siyasi çalkantılar ve genel kurulda polis devriyesi eşliğinde, 20 hayır oyuna karşı 30 kabul ile geçti.

DİKO lideri Nikolas Papadopulos tarafından "Akıncı Yasası" olarak nitelen yeni yasaya göre, daha önce alınan Enosis kararı, yetki Meclis'ten alınıp Bakan'a verildiği için geçersiz duruma geldi.

Masanın önünü tıkayan fiili durumu ortadan kaldıran kararı memnuniyetle karşılayan Akıncı, açıklamasında, "Artık önümüze bakmalıyız ve barış koşullarının hakim olacağı bir yapı için çalışmalıyız" diye konuştu.

Gergin Meclis oturumunda alınan karar, beklendiği gibi Başkanlık seçim sürecine giren Rum siyasi arenasında bomba etkisi yarattı.

9 Kıbrıslı Rum'un, kararı Rum Yüksek Mahkemesi'ne taşıdığı belirtilirken; tasarıya karşı çıkan DİKO ise açıklamasında, Rum lider Nikos Anastasiadis'i, oylanan yasayı 'imzalamayıp iade etmeye' çağırdı.

Adanın her iki yanında sosyal medyayı da sallayan karar, özellikle Güney'deki federal çözüm karşıtı siyasi oluşumların sosyal medyadaki sert paylaşımlarına neden oldu. KKTC'de ise Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Rum Meclisi'ndeki polislerin varlığına işaret ederek, "Rum Meclisi'nde olduğu gibi polis gözetiminde kurulacak bir federasyon, acaba her iki halka ne kadar huzur ve refah getirecek?" yorumunda bulundu.

Karar sonrası Meclis'ten ayrılan tarihte çok ender görülen bir uygulama ile tarihi rakibi DİSİ'nin önerisine destek veren AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, Meclis önündeki protestocuların sözlü saldırısına uğradı. Kiprianu, "Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

Gözler, 11 Nisan'da iki aylık aradan sonra yeniden kurulacak müzakere masasına dönerken; Rum Meclisi'nde alınan kararın Rum iç siyasetteki yankılarının, seçime kadarki süreçte de kendini hissettirmesi bekleniyor.

Güney Kıbrıs'ta, DİSİ partisi tarafından hazırlanan ve okullarda kutlanacak anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi'nden alarak Eğitim Bakanlığı'na veren yasa tasarısı, Meclis'te 30 lehte, 20 de aleyhte oyla onaylanırken; Meclis'te ve Meclis dışında gerginlik ve olaylar yaşandı.

Rum hükümeti ise yaptığı açıklamada, Meclis'te yaşananlardan üzüntü duyduğunu dile getirdi.

DİSİ'den bir milletvekili istifa etti. Kıbrıslı 9 Rum, Meclis kararını Yüksek Mahkeme'ye taşıyor.

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu'ya ise Meclis çıkışında sözlü saldırıda bulunuldu.

DİSİ'den Andreas Kiprianu ile Elena Stavru'nun, partinin değişiklik önerisi aleyhinde oy kullandığını bildiren Rum haber kaynakları, oylamanın üst düzey güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildiğini ve Meclis binasının sabah erken saatlerden itibaren polis tarafından çembere alındığı kaydetti.

VİKTORAS PAPADOPULOS: "YAŞANAN OLAYLARDAN ÜZGÜNÜZ"

Rum haber kaynaklarına göre Rum hükümeti, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos aracılığıyla yaptığı açıklamada, Rum Meclisi'nde yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması ışığında, siyasi güçlerin ve halkın birlik olması çağrısında bulundu.

Papadopulos, açıklamasında, "Tarihi olaylar üzerinde hiçbir etkisi olmayan bir kararın alınması sırasında, Meclis'te meydana gelen olaylarla ilgili duyduğumuz derin endişe ve üzüntüyü belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, 11 Nisan'da Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin gelişme halindeki sürecin geleceğini belirleyecek kritik müzakerelerin yeniden başlayacağını dile getiren Papadopulos, "Makul bir siyasi ortamda, vatanı yeniden birleştirecek ve 'işgal' birliklerinden kurtaracak kalıcı ve işlevsel bir çözüme ulaşılması için tüm olanakları tüketmek amacıyla, siyasi güçlerle halk arasında bir birlik olmasının, şu an en önemli şey olduğunu" ifade etti.

Herkesin dikkatini vermesi gereken şeyin, birlik içerisinde hedeflerine ulaşmaları olduğunu da ifade eden Papadopulos, "hedeflerinin, insanlık haklarını tam anlamıyla garantiye alacak, aynı zamanda Avrupa müktesebatına tam uyumu ve iki toplumun barış içerisinde bir arada yaşamasını sağlayan bir çözümden başka bir şey olmadığını" sözlerine ekledi.

DİSİ'DEN BİR MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Oylamanın ardından, DİSİ'den Sotiris Drakos isimli milletvekilinin, DİSİ Siyasi Bürosu Üyeliği ile parti üyeliğinden istifa ettiği de haber verildi.

Drakos, yaptığı açıklamada, kararının sebebinin, Rum Meclisi'nin Enosis Plebisiti konusunda aldığı karar olduğunu ifade etti.

9 KİŞİ, MECLİS KARARINI YÜKSEK MAHKEME'YE GÖTÜRDÜ

Kıbrıslı dokuz Rum'un, Rum Meclisi'nin söz konusu kararını Rum Yüksek Mahkemesi'ne taşıdığı da belirtilirken; bahse konu kişilerin, bu eylemleriyle, Yüksek Mahkeme'den 'Rum Meclisi'nin kararına müdahale etmesini istedikleri' ifade edildi.

AKEL GENEL SEKRETERİ KİPRİANU'YA SÖZLÜ SALDIRI

Güney Kıbrıs Meclisi'ndeki gergin anların sadece bina içinde değil; dışında da yaşandığı ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun, Meclis binasından ayrılırken, bina önünde protestolarını sürdüren kişilerin sözlü saldırısına uğradığı da haber verildi.

Rum haber kaynaklarında yer alan haberlerde, protestocuların Kiprianu'ya bağırdıkları ve hakaret ettikleri belirtildi.

KİPRİANU: "ZORBALARIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYİZ"

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise protestocuların sözlü saldırısına da uğradığı Meclis çıkışında yaptığı açıklamada, AKEL'in "zorbaların/kabadayıların önünde diz çökmediğini" söyledi.

Açıklamasında, "Bazılarının hoşuna gitsin veya gitmesin, demokrasi var" ifadesini kullanan Kiprianu, "Bizi 1974 yılındaki büyük felakete sürükleyenler de aynı anlayışlardı, aynı görüşlerdi" diye konuştu.

Kiprianu, AKEL'in "Kıbrıs'ın ve Kıbrıs halkının menfaatlerini her şeyin üstünde tuttuğunu ve çözüm bulunması hedefiyle çalışmaya devam edeceğini" de dile getirdi.

DİKO'DAN ANASTASİADİS'E ÇAĞRI

Tasarıya karşı çıkan DİKO partisi ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i, en azından anayasal düzeni korumaya ve DİSİ ile AKEL tarafından oylanan yasayı iade etmeye çağırdı.

Rum Meclisi, müzakerelerin kesilmesine neden olan ENOSİS Referandumu'nu okullarda anma kararının iptalini dün Rum Temsilciler Meclisi'nde oyladı.

Güney Kıbrıs Temsilciler Meclisi'nde '1950 Enosis Plebisiti anma günü' maddesinin de bulunduğu bir dizi milli günün düzenlenmesini Meclis'in uhdesinden alıp hükümete verecek yeni öneri, gergin gerçekleşen Genel Kurul'da 30 kabul oyuna karşılık 20 ret oyu aldı.

Bu karar ile bir dizi milli günün düzenlenmesini Meclis'in uhdesinden alıp hükümete verecek söz konusu yeni öneri, Temsilciler Meclisi'nden geçmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, DİSİ ve AKEL tarafından Enosis Plebisiti'nin okullarda kutlanmasıyla ilgili, Rum Meclisince alınan kararın düzeltilmesi yönünde atılan adımları görmenin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

MECLİS DIŞINDAKİ GÖSTERİCİLER, AKEL GENEL SEKRETERİ'NE KÜFÜRLÜ SÖZLERLE SALDIRDI

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun Meclis'ten çıkışı sırasında bir grup gösterici, kendisine sözlü saldırıda bulundu.

Meclis dışında bulunan göstericiler, Andros Kiprianu'yu görür görmez, kendisine küfürlü sözlerle hakaret ettiler.

Andros Kiprianu ise bu yaşananları 'kabadayılık' olarak nitelendirdi.

AKEL GENEL SEKRETERİ ANDROS KİPRİANU: "KABADAYILARA GEÇİT YOK!"

Meclis'in, DİSİ'nin yasa önerisini oylamasından kısa bir süre sonra, Meclis dışında eylem yapan kişilerce sözlü saldırıya maruz kalan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL'in 'kabadayılar önünde diz çökmediğini' ifade söyledi.

Kiprianu, sözlerine şöyle devam etti: ''Bazıları ister beğensin, ister beğenmesin, demokrasiye sahibiz. Bu tarz anlayışlar, bizi 1974'te yaşanan büyük yıkıma götüren anlayışlardır. AKEL'in, onların gönüllerini yapması söz konusu değildir.

AKEL, bunlar ister Akıncı, ister Anastasiadis, isterse de kabadayılar olsun, kimsenin önünde diz çökmez. AKEL, Kıbrıs'ın ve Kıbrıs halkının çıkarlarını her şeyin üzerinde tutuyor ve bir çözümün sağlanması hedefiyle çalışmaya devam edecek.

ENOSİS Referandumu'nun okullarda kutlanması kararını iptal eden Meclis oylaması sonrasında bize küfreden kişilerin ihanetini iade etmek, AKEL'i her şeyden daha fazla ilgilendirir. Önceliğimiz, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve ülkemizin yeniden birleşmesidir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.