LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

Kaya: "Aplıç'ın açılmaması Lefke'ye çok şey kaybettirdi"

Kaya: "Aplıç'ın açılmaması Lefke'ye çok şey kaybettirdi"

Kıbrıs Postası'na konuşan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Aplıç Kapısı'nın açılmamasının Lefke'ye çok şey kaydettirdiğini belirterek, kapının açılmasında siyasi istikrarın da büyük etkisi olacağını ifade etti.

Yayın Tarihi: 13/04/17 07:49
okuma süresi: 6 dak.
Kaya: "Aplıç'ın açılmaması Lefke'ye çok şey kaybettirdi"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Kıbrıs Postası'na konuşan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Aplıç Kapısı'nın açılmamasının Lefke'ye çok şey kaydettirdiğini belirterek, kapının açılmasında siyasi istikrarın da büyük etkisi olacağını ifade etti.

Aplıç Kapısı'nın açılması adına Lefke Belediyesi'nin gerekli çalışmaları tamamladığını kaydeden Kaya, Güney'in ise kapı için ihaleyi tamamladığını ancak henüz herhangi bir çalışma başlatmadığını söyledi.

Kaya, Lefke'nin 3 buçuk ay önce 6'ncı ilçe olduğunu fakat 2017 bütçesinden Lefke ilçesi için maddi kaynak ayrılmadığı için gözle görülür bir değişim yaşanmadığını bildirdi.

Lefke'nin Cittaslow üyeliği kapsamında çalışmalarının devam ettiğine ve bölgenin belirli kriterler çerçevesinde şekillendirildiğine de işaret eden Kaya, Lefke'nin turizm potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Lefke'nin Cittaslow üyeliğinin kabul edilmesiyle Lefke'nin belirlenmiş kriterlerle şekillendirilmeye başlandığını kaydeden Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke'nin turizm anlamında potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti.

Cittaslow üyeliği kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Aplıç Kapısı ve Lefke'nin 6'ncı ilçe olmasına da değinen Kaya, Aplıç Kapısı'nın maddi ve manevi anlamda Lefke bölge halkına çok şey kaybettirdiğini ve Lefke'nin 6'ncı ilçe olmasına rağmen henüz gözle görülür bir değişim yaşanmadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

"APLIÇ KAPISI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR"

Lefke Belediyesi'nin Aplıç Kapısı'nın tamamlanması adına kendi üzerine düşeni yaptığını belirten Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, "Devletin de çalışmaların tamamlanması için üzerine düşeni yapması gerekiyor. Devletin oraya elektrik bağlaması, oradaki askeriye için yeni bir bina yapılması gerekiyor. Ancak tüm bunların dışında kapının açılması için Güney de kendi üzerine düşeni yapmalı. Güney'de kapının yapım çalışmalarının başlaması için açılan ihale sonlandı fakat şu an henüz bir çalışma başlatılmış değil. Güney'deki yetkililer, çalışmalara başlanması durumunda 5 ay sürecek bir zaman istendiğini bildirdi. Şu an belirsizliğini koruyor, önümüzdeki yıl sonunda açılmasını bekliyoruz. Siyasi anlamda da bir belirsizlik var, bu durum da Aplıç Kapısı'nı etkiliyor" dedi.

"APLIÇ KAPISI'NIN KAPALI OLMASI LEFKE'YE ÇOK ŞEY KAYDETTİRDİ"

Aplıç Kapısı'nın Lefke için psikolojik anlamda olumsuz bir etkisi olduğunu ifade eden Kaya, "Sınırların çekilmesiyle 1963 yılından beri Lefke halkı bir çıkmaz sokak içinde yaşadığını hissediyor. Kapının kapalı olması Lefke'ye maddi ve manevi anlamda çok şey kaydettirdi. Kıbrıs sorununda belli adımlar atılmasıyla ve Aplıç Kapısı'nın açılmasıyla Lefke turizmi ve ülke turizmi de hareketlilik kazanabilir. Güney'de Lefke'ye yakın 13 köy bulunuyor ve kapının açılmasıyla bölgede bir hareketlilik sağlanacak" şeklinde konuştu.

"LEFKE İLÇESİ İÇİN 2017 BÜTÇESİNDEN BÜTÇE AYRILMADI"

Lefke'nin yaklaşık 3 buçuk ay önce 6'ncı ilçe olarak ilan edildiğini ancak şimdiye kadar gözle görülür bir değişim, fark yaşanmadığını kaydeden Kaya, "Henüz somut bir şey yok. Devlet binalarının oluşturulması, yeniden yapılandırılması için bakanlar geçtiğimiz aylarda bölgeye ziyarette bulundu, incelemeler yaptı ancak 2017 bütçesinden Lefke ilçesi için bütçe ayrılmadı. Bakanlıklar kendi bütçelerinden aktarma yaparak bazı eksiklikler giderilecek. Kolay olacak gibi görünmüyor, tüm bu olumsuzluklar arasında makul bir süre daha beklemek gerekecek'' ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİLERİMİZ EKONOMİK SIKINTILAR ÇEKTİ ANCAK ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEDİ"

Cittaslow üyesi Lefke'nin, organik üretimde de ilerleme sağladığını ve bunu Lefke halkıyla birlikte gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kaya, "Lefke bölgesi, KKTC'nin yüzde 5 nüfusuyla ülkenin üretiminde çok büyük bir paya sahip. Üreticilerimiz zor şatlar altında alıştı, ekonomik anlamda sıkıntılar çekti ancak üretmekten vazgeçmediler. Lefke'nin Cittaslow üyesi olmasında çilek, portakal, ceviz ve hurma gibi ürünlerin üretilmesinin de büyük payı oldu. Bu nedenle Lefke, organik ürünler üretme anlayışıyla ürün yetiştirmeli. Yetiştirilen ürünlerin tanıtımını da yapılan festivallerle destekliyoruz" dedi.

"LEFKE'Yİ 'CİTTASLOW KRİTERLERİNE UYGUN BİÇİMDE' ŞEKİLLENDİRİYORUZ"

Lefke'nin turistik değerinin oldukça yüksek olduğunu ancak bugüne kadar Lefke'nin bu yönünün yansıtılmadığını belirten Kaya, "Turizmin canlanması adına devlet teşvikleri de önemli, son 2 yıldır herhangi bir hibe programı başlatılmadı. Üretimi turizme yönelik en uygun şekilde, buna halkı da katarak organize etmek gerekir. Genel anlamda bölgemizdeki her şeyi Cittaslow kriterlerine uygun tarzda şekillendirme yolundayız. Bölge turizmi geliştikçe, halk da kazançlı olacak" şeklinde konuştu.

İlgili haber:

Rumlar 'en sonunda' Aplıç için adım attı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.