LEFKE
okuma süresi: 3 dak.

Rumlar 'en sonunda' Aplıç için adım attı

Rumlar 'en sonunda' Aplıç için adım attı

Lefke Aplıç Kapısı'nın açılması için Güney Kıbrıs'ta yapılması gereken çalışmalarla ilgili ihale sözleşmesi dün en sonunda imzalandı.

Yayın Tarihi: 13/04/17 07:48
okuma süresi: 3 dak.
Rumlar 'en sonunda' Aplıç için adım attı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Lefke Aplıç Kapısı'nın açılması için Güney Kıbrıs'ta yapılması gereken çalışmalarla ilgili ihale sözleşmesi dün en sonunda imzalandı.

Açılması yıllardır gündemde olan ancak bir türlü muvaffak olunamayan kapı ile ilgili yolun inşasını yapacak KOKİAS şirketi ile Rum Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmaya göre yapım çalışmaları mayıs ayında başlayacak.

Toplamda 2,3 milyon euroya mal olacak projenin 34 haftada tamamlanacağı bildirilirken; Aplıç Kapısı'nın bu şartlarda en erken 2018 yılı başında açılması bekleniyor. Yolun toplam uzunluğu ise 2,6 kilometre olacak. Ara bölgedeki 0.5 kilometrelik yol ise UNDP tarafından yapılacak.

Aplıç Kapısı'nın kuzey kısmında ise işler iyi gidiyor. Geçtiğimiz eylül ayında imzalanan sözleşme uyarınca toplamda 980 metre ve 7 metre genişliğindeki yoldaki çalışmalar neredeyse bitme aşamasına gelmiş durumda.

Avrupa Birliği tarafından Mali Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve 600 bin euroya mal olacak çalışmaların en kısa sürede bitirileceği belirtilmişti.

Lefke'yi Trodos bölgesindeki 13 köye bağlayan tarihi Aplıç Kapısı, 1963'ten beri kapalı durumda bulunuyor.

1974 yılındaki savaş sırasında yolun her iki kısmına da çok sayıda mayın döşenmiş ve bu mayınlar zaten dağlık olan bölgeyi daha da aşılmaz bir hale getirmişti.

Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler'in çabaları ile temizlenen mayınlar, kapının kısa zamanda açılacağı izlenimini uyandırmış ancak kapı ile ilgili Rum tarafında yaşanan bir dizi aksaklık, gecikmeye yol açmıştı.

Söz konusu aksaklıkların başında, Rum Meclisi'nin 2017 bütçesi için kapı için ödenek ayırmaması gösterilmiş; yapılan açıklamada ise 'unutuldu' denmişti.

Ancak konunun esası daha sonra Rum basınına konu olmuş, söz konusu ödeneği ELAM'ın engellediği ortaya çıkmıştı.

İlgili haber:

Kaya: "Aplıç'ın açılmaması Lefke'ye çok şey kaybettirdi"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.