EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Ekonomist Okan Veli Şafaklı: "Türk lirasının yükselişi geçici; sterlinin tırmanışı devam edecek"

Ekonomist Okan Veli Şafaklı: "Türk lirasının yükselişi geçici; sterlinin tırmanışı devam edecek"

Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Türk lirası ile ilgili öngörülerini ve sterlinde yaşanan ani yükselişi, Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 19/04/17 07:15
okuma süresi: 8 dak.
Ekonomist Okan Veli Şafaklı: "Türk lirasının yükselişi geçici; sterlinin tırmanışı devam edecek"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Türk lirası ile ilgili öngörülerini ve sterlinde yaşanan ani yükselişi, Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Türk lirasının, Türkiye'de 16 Nisan Pazar gerçekleştirilen anayasa ile ilgili halk oylamasının ardından döviz karşısında kısa süreli bir değer kazandığını ve yükselişe geçtiğini belirten Ekonomist Okan Veli Şafaklı, "Referandumda 'evet' oyu çıkması siyasi olarak bir netlik kazandırmadı. AGİT kararı ve YSK'ya yönelik tepkiler dış dünyaya olumlu mesajlar vermiyor" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum sonrası elde ettiği güçlü bir liderlikle reformlar yapıp Türkiye'yi yukarıya sıçratabileceğini kaydeden Şafaklı, "aksi taktirde referandum sürecindeki gibi Avrupa bize düşman, o düşman, bu düşman politikasıyla, iç siyasette ötekileştirme politikasının devam etmesiyle Türk Lirası'nın değer kazanması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Siyasi aktörlerin İngiltere ile ilgili ekonomik olarak nasıl bir gelecek öngördüğünü değerlendirmek gerektiğini söyleyen Okan Veli Şafaklı, "İngiltere'de de seçim sonrası Sterlin'in değerini yükseltecek iç piyasaya dönük politika yürütecek bir siyaset anlayışının iktidara geleceği inancı olduğu için Sterlin'in değerinin yükselişe geçtiğini düşünüyorum" şeklinde öngörüde bulundu.

Türk lirasının Türkiye'deki referandum sürecinde döviz karşısında git gide değer kaybetmesiyle birlikte referandumun iktidarın lehinde sonuçlanmasının ardından gözler TL'nin durumuna çevrildi. Referandum oylamasının 'evet' ile sonuçlanmasını siyasi istikrarın devamı niteliğinde değerlendiren bazı uzmanlar TL'nin değer kazanacağını düşünse de farklı görüşlerde mevcut. Öte yandan dün ise İngiltere'de farklı bir gelişme yaşandı. İngiltere Başbakan'ı Theresa May'in sürpriz bir şekilde 8 Haziran'da İngiltere'de erken seçime gidileceğine dair yaptığı açıklama sonrası sterlin tırmanışa geçerek değer kazanmaya başladı.

Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Türk lirası ile ilgili öngörülerini ve sterlinde yaşanan ani yükselişi Kıbrıs Postası'na değerlendirdi. Türk lirasındaki yükselişin geçici olduğunu savunan Şafaklı, anayasa referandumu ile ilgili Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) kararının Türkiye'deki siyasi durumu olumsuz etkilediğini ve yabancı sermayenin Türkiye'ye yönelik güvensizliğinin sürdüğünü vurguladı. Okan Veli Şafaklı, ayrıca sterlinin yükselişe gelmesinin İngiltere'de May hükümetinin ardından gelecek hükümetin iç piyasaya dönük bir politika izleyecek olmasının öngörüsü olduğuna değindi.

"REFERANDUMDA 'EVET' OYU ÇIKMASI SİYASİ OLARAK BİR NETLİK KAZANDIRMADI"

Türk lirasının, Türkiye'de 16 Nisan Pazar gerçekleştirilen anayasa ile ilgili halk oylamasının ardından döviz karşısında kısa süreli bir değer kazandığını ve yükselişe geçtiğini belirten Ekonomist Okan Veli Şafaklı, "Referandumda 'evet' oyu çıkması siyasi olarak bir netlik kazandırmadı. AGİT kararı ve YSK'ya yönelik tepkiler dış dünyaya olumlu mesajlar vermiyor. Olağanüstü Hal'in devam etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasadaki değişiklikleri ne zaman yapacağı ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış dünyaya karşı referandum sürecinde izlediği sert tutumun değişip değişmeyeceği konuları yabancı sermayenin yatırım yapmasını etkileyecek" diyerek; Türk lirasının istikrarlı bir şekilde değer kazanabilmesi için Türkiye'deki politik durumun netleşmesi gerektiğini vurguladı.

"YABANCI SERMAYENİN YATIRIM YAPMASINI TETİKLEYEN ÖNEMLİ PARAMETRELER VARDIR"

Yabancı sermayenin yatırım yapmasını tetikleyen bazı parametreler olduğunu kaydeden Şafaklı, "Referandum sonrası idam konusunun gündeme gelmesi, hukuk devleti olmaktan uzaklaşmak ve yargıya güvensizlik, yabancı sermayenin yatırım yapmaktan kaçınmasına neden olan olumsuz etkenlerdir" dedi. Yabancı sermayeyi korumaya yönelik politikaların gündeme gelmesi, Türkiye'nin dış dünyayla olan ilişkilerini düzeltme yoluna gitmesi, demokrasi ve özgürlükler konusunda olumlu adım atılmasıyla birlikte bir güven ortamı yaratılabileceğine değinen Okan Veli Şafaklı, aksi yönde izlenecek politikaların ise yatırımcıyı Türkiye piyasasından uzaklaştıracağını kaydetti.

"YARGISI GÜVEN VERMEYEN, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANDIĞI BİR ÜLKEYE DIŞ YATIRIMCI GELMEZ"

Türkiye'nin yaklaşık 400 milyar dolar bir dış borcu olduğunu ve Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesinin bu borcu daha da yükselteceğini belirten Okan Veli Şafaklı, Türkiye'nin cari açık oranının en yüksek ülkeler arasında olduğunu da vurguladı. "Yargısı güven vermeyen, demokrasi ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ülkeye dış yatırımcı gelmez" diyen Şafaklı, Türkiye'nin bu yıl terörle mücadeleye yapacağı harcamalar ile bütçede açık vermesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

"OHAL İLE YÖNETİLEN BİR ÜLKEDEN OLUMLU BEKLENTİ NASIL OLSUN?"

Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum sonrası elde ettiği güçlü bir liderlikle reformlar yapıp Türkiye'yi yukarıya sıçratabileceğini kaydeden Şafaklı, "Aksi takdirde referandum sürecindeki gibi Avrupa bize düşman, o düşman, bu düşman politikasıyla, iç siyasette ötekileştirme politikasının devam etmesiyle Türk lirasının değer kazanması mümkün değil" şeklinde konuştu. Şafaklı, Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye'nin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikanın ekonomide belirleyici olacağını kaydederek, "Türkiye şu anda OHAL ile yönetilen bir ülke, nasıl olumlu bir beklenti olsun ve Türk lirası değer kazansın?" diye de sordu.

"İNGİLTERE'NİN SAĞLAM YAPISI NEDENİYLE STERLİN DEĞER KAYBETMİYOR"

İngiltere'de dün alınan sürpriz erken seçim kararı sonrası sterlinin tırmanışa geçmesi konusuna da değinen Okan Veli Şafaklı, İngiltere'nin rekabet edilebilirlik, hukuk düzeni ve ekonomisiyle dünyanın en önde gelen sağlam yapıda örnek bir ülke olduğunu dile getirdi. Şafaklı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkacak olmasının ekonomisini sarsıntıya uğratsa bile İngiltere'nin mutlaka sarsıntılardan bir çıkış yolu bulduğunun altını çizdi.

"STERLİNİN DEĞERİ YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK"

Türkiye'deki seçimlerin istikrara yönelik pozitif bir beklenti yaratmadığını söyleyen Şafaklı, "Dış dünyada seçimlerden pozitif bir beklenti vardır. Seçim sonrası gelecek yeni yönetimin sorunların üstesinden geleceğine yönelik bir inanç olduğu için seçimler paranın değerine olumlu yansır" dedi.

Siyasi aktörlerin İngiltere ile ilgili ekonomik olarak nasıl bir gelecek öngördüğünü değerlendirmek gerektiğini söyleyen Okan Veli Şafaklı, "ABD'de seçim döneminde Donald Trump'ın iç piyasaya dönük bir politika izleyeceğine yönelik açıklamaları nedeniyle yükselişe geçen doların değeri seçim sonrası da Trump'ın izlediği politika nedeniyle yükselmeye devam ediyor. İngiltere'de de seçim sonrası Sterlin'in değerini yükseltecek iç piyasaya dönük politika yürütecek bir siyaset anlayışının iktidara geleceği inancı olduğu için sterlinin değerinin yükselişe geçtiğini düşünüyorum" şeklinde öngörüde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.