DÜNYA
okuma süresi: 9 dak.

MadeleineMcCann: "10 yıl önce kaybolan küçük kızdan hala daha haber yok"

MadeleineMcCann: "10 yıl önce kaybolan küçük kızdan hala daha haber yok"

3 Mayıs 2007'de Portekiz'in ünlü turist bölgesi Algarve'deki Praira De Luz adlı tatil apartmanından kayıplara karışan 3 yaşındaki MadeleineMcCann davasında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Yayın Tarihi: 30/04/17 09:05
okuma süresi: 9 dak.
MadeleineMcCann: "10 yıl önce kaybolan küçük kızdan hala daha haber yok"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

3 Mayıs 2007'de Portekiz'in ünlü turist bölgesi Algarve'deki Praira De Luz adlı tatil apartmanından kayıplara karışan 3 yaşındaki MadeleineMcCann davasında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Madeline'nin kaybolmasının üzerinden tam 10 yıl geçmesine rağmen dava ne Portekiz'de ne de İngiltere'de kapanmazken, geçtiğimiz gün basına açıklamalarda bulunan ScotlandYard'dan John Rowley adlı detektifin"Portekiz polisi ile birlikte çok hayati yeni deliller üzerinde çalışıyoruz" açıklaması yapması konuyu yeniden manşetlere taşıdı.

10 yıl önce annesi ile babasının kaldıkları apart otelden sadece 50 metre uzaktaki bir Tapas Restoranına yemeğe gitmesinin ardından odada yalnız bırakılan Madeline, aile geri döndüğünde odada bulunamamış ve o günden beri kayıp olarak ilan edilmişti.

Olaya müdahil olan Portekiz polisi bölgede geniş çaplı bir arama başlatmış ancak yoğun çabalar sonuç vermemişti. Ardından davaya İngiliz ScotlandYard da dahil olmuş ancak aradan geçen 10 yıllık zaman zarfında ne minik Madeline'den ne de olayın faillerinden herhangi bir iz bulunabilmişti.

Mayıs 2007'den beri olayla ilgili bir çok iddia ortaya atılmış ve bir ara İngiliz gazetelerinde Madeleine'nin Kuzey Kıbrıs'ta yaşadığı bile iddia edilmişti.

Son on yılın bu en ünlü davasında şu ana kadar neler yaşandı?

3 Mayıs 2007

3 yaşındaki MadelineMcCann, Praia da Luz'daki apartman otelden kaybolur. Madeline'i odada yalnız bırakan annesi Kate McCann ve babası GerryMc Can diğer tatil arkadaşlaroı ile birlikte sadece 50 metre uzaktaki Tapas Restoranında yemektedir. Yemekte toplamda 7 kişi bulunduğu için İngiliz Basını sonraları bu gruba 'Tapas yedilisi' adını takar. Verilen ifadelere göre Madeleine o gece saat 7.30'da uykuya yatar.



Aile restorana gittiğinde diğer ailelerle çocuklarına her yarım saat başı gidip bakma üzerinde anlaşırlar. Saat 9.30'da GerryMcCann gidip çocukları kontrol ettiğinde Madeleineyatağındadır.Ancak Kate McCann saat gece 10'da odaya kontrol için döndüğündeMadeline'i bulamaz, polisi arar. 10.14'ten itibaren Madeline 'kayıp' olarak ilan edilir. Olay sırasında restoranda bulunan JaneTenner isimli bir kadın kendi çocuğuna bakmak için apart-otele geri döndüğünde kucağında pembe pijama giyen bir çocuk taşıyan siyah saçlı bir adam gördüğünü söyler. Pembe pijama o gece Madeleine'in de giydiği pijamanın rengidir. Ancak Tenner adamın kim olduğu konusunda bilgi veremez. 2013 yılında bu iddiadan yola çıkarılarak Tenner'in karşısında çıkarılan bir başka tatilci İngiliz vatandaşı süpheliyi teşhis edemez ve bu iddia da düşer.

O günün bir başka flaş iddiası da Medeleine'in kaybolduğu gün otelde 'yetimler' için bağış toplayan 4 kişilik bir ekiptir. İddialarda bu kişilerin 'çocuk kaçırma' işi ile bağlantılı olduğu ve o gün otele muhtemel hedefler seçmek için geldikleri söylenir. Polisin asla bulamadığı bu kişilerin robot resimleri ajanslara dağıtılır ancak hiçbir ipucu elde edilemez.

4 Mayıs 2007

Portekiz polisi köpeklerle birlikte çok geniş bir insan avı başlatır. Ülkenin bütün giriş ve çıkışları tutulur, limanlarda sıkı denetim başlar. Ancak polis sonraları olayın meydana geldiği oda ve apartmanı kordon altına alıp 'potansiyel suç mahalli' olarak değerlendirmediği için şiddetle eleştirilir.

7 Mayıs 2007

Anne Kate McCann televizyon canlı yayınına çıkarak kızını kaçıranlara 'ona lütfen zarar vermeyin' diye yalvarır, yayında ağlar. Yayın tüm dünyada milyonları üzüntüye boğar ve dava dünya çapında ün kazanır.

15 Mayıs 2007

Portekiz polisi ilk şüpheli ismi açıklar: Robert Murat. Bölgede yaşayan bir emlşak danışmanı olan Murat Portekiz polis tarafından sorgulanır ancak bir sonuç elde edilemez. Murat sonraları hakkında 100'den fazla 'kişilik haklarına zarar verici makale' yayınlayan İngiliz basını dava eder ve 600 bin pound tazminat kazanır.

Haziran 2007

İngiliz polisi ScotlandYard davaya müdahil olur ve Portekiz'e iki tane koku uzmanı İspanyol köpeği gönderir. Köpeklerden Keela insan kanı kokusu, Eddie ise ölü insan bulmada efsane niteliğinde ünlü köpeklerdir. Keela, Madeline'in kaybolduğu apart-oteldeki 5A odasında hem oda içinde hem de anne Kate'in giysilerinde kan kokusu alır. Ayrıca Madeleine'in bez bebeği ve odada bulunan incilin üzerinde de kan izleri vardır. Diğer köpek Eddie de McCann'ların kiraladığı arabada koku alır.

8 Ağustos 2007

Odadan ve diğer yerlerden toplanan deliller DNA analizi için İngiltere'ye gönderilir ancak araştırma sonunda 'sonuçsuz' kalınır. Bu durum Portekiz polisinin Anne ve babadan şüphelenmesine yol açar.

5 Eylül 2007

Portekiz polisi McCann'ları 'baş şüpheli' ilan eder ve sorgulamak üzere gözaltına alır. Polis basın subaylığı DNA analizleri kan lekelerinin yüzde 100 oranında Madeleine'e ait olduğunu açıklar. Böylece medya birden bire McCann'ların üzerine döner, suçlu ilan eder.

9 Eylül 2007

Baş şüpheli ilan edilmelerine rağmen McCann'lar İngiltere'ye döner. Ertesi gün Portekiz polisi basına teorisini açıklar. Polise göre Madeleine bir kaza sonucu ölmüş ve aile bunu gizlemek için 'kız kaçırıldı' oyununu oynamaktadır.

Ekim 2007

Olayı soruşturan Portekizli detektif GonçaloAmaral görevden el çektirilir. Bir yıl sonra 'Yalanın gerçeği' adlı bir kitap yazan Amaral kitapta Madeleine'nin kaza sonucu öldüğünden ve ailenin de sorumluluktan kurtulmak için 'kaçırılma hikayesi' uydurduğundan emin olduğunu yazar.

21 Haziran 2008

Portekiz polisi Madeleine'nin kaybolması ile ilgili soruşturmayı kapatır. Robert Murat ve McCann'lar şüpheli olarak ilan edilir.

Mayıs 2009

'Madeleine'yi bulun' adlı bir kampanya başlatılır ve küçük kızın kayboluşunun üzerinden geçen üç yılın ardından Madeleine'nin 6 yaşında nasıl görünebileceğine dair fotoğrafları servis eder. Fotolar tüm dünyada yayımlanır ancak herhangi bir iz bulunamaz.

Mayıs 2011

ScotlandYard olayın üzerinden 4 yıl geçtikten sonra İngiliz hükümetinin yeni bir fonu ile birlikte büyük bir soruşturma başlatır. Soruşturma Madeleine'nin McCann ve Murat dışında başka bir yabancı tarafından kaçırıldığı üzerine yoğunlaşır. Soruşturmanın başındaki Andy Redwood adlı detektife göre soruşturma 'delillerin üzeri örtülmüş' bir davadır. O günlerde bu kararın alınmasında ön ayak olan kişi ise zamanın kabine üyesi, bugünün İngiltere' Başbakanı olan Teresa May'den başkası değildir.

12 Mayıs 2011

Anne Kate McCannMadeleine'nin doğum gününde olayla ilgili kitabını yayınlar. Kitaptan elde edilecek olan gelirleri de davanın sürdürülmesi için bağışlayacağını açıklar.

24 Ekim 2013

Portekiz Baş Savcısı 'yeni deliller' olduğunu açıklayarak polis soruşturmasını tekrardan başlatır. Karar McCann'lar tarafından 'yeni bir umut' olduğu gerekçesiyle memnuniyetle karşılanır.

Haziran 2014

Soruşturma kapsamında olayın gerçekleştiği bölgede süper teknoloji ürünü radarlarla arama yapılır ancak hiçbir bulguya rastlanamaz. Arama sırasında başka bir cinayete dair deliller bulunur.

28 Nisan 2015

Kate ve GerryMcCann'ın kendilerini suçlayan müfettiş Amaral'a açtıkları dava sonuçlanır ve kitabındaki suçlamalar için Amaral 500 bin pound tazminata mahkum edilir. İstinafa giden Amaral Nisan 2016'da davayı kazanır.

28 Ekim 2015

ScotlandYard 2011 de başladığı yeni soruşturmanın kapsamının daraltıldığını açıklar. Buna göre dava ile ilgili görev yapan müfettiş sayısı 29'dan 4'e indirilir. Ancak davanın Nisan 2016'ya kadar finanse edilmiş olması bu karara tepkileri de beraberinde getirir, basın ScotlandYard'ı yerden yere vurur.

20 Aralık 2015

McCann'larScotlandYard'ın kararı sonrası kendi özel soruşturmaları için özel detektif tutacaklarını açıklar. Kate'in yazdığı kitaptan toplanan 750 bin poundun yanı sıra açılan kampanyalar sayesinde bu miktar artar.

Nisan 2016

İngiliz Metropoliten Polis Komiseri Sir Bernard Hogan-Howe dava ile ilgili 'son bir deneme' yapılması gerektiğini açıklar. Açıklama davayı yeniden manşetlere taşır.

24 Nisan 2017

ScotlandYard'da görev yapan Detektif John Rowley, kendilerinin ve Portekiz polisinin hayati bir delil üzerinde çalışma yaptığını açıklar. Haber tüm İngiliz gazetelerinin manşetlerine çıkar ve 10 yıllık dava bir kez daha gündeme gelir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.