LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

LAÜ'de "Güncel Geriatrik Rehabilitasyonda Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi

LAÜ'de "Güncel Geriatrik Rehabilitasyonda Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından "Güncel Geriatrik Rehabilitasyonda Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi.

Yayın Tarihi: 06/05/17 15:13
okuma süresi: 4 dak.
LAÜ'de "Güncel Geriatrik Rehabilitasyonda Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi
A- A A+

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından "Güncel Geriatrik Rehabilitasyonda Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi. LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Tedavi Laboratuvarları'nda düzenlenen çalıştaya, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Erden konuşmacı olarak katıldı.

LAÜ'den verilen bilgiye göre, iki gün süren çalıştayın ilk gününde Erden, "Kurumsal Bilgi ve Fizyoterapi Değerlendirmeleri" yaparken, ikincigününde "Tedavi Uygulamaları ve Literatür Çalışmaları"nıele aldı.

Sunumuna geriatriğin tanımı ile başlayan Erden, geriatriğin yaşlılarla ve yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle ilgilenen bir uzmanlık alanı olduğunu belirterek, kelimenin kökeninin "greas: yaşlı, latric: tedavi ve iyileştirme" olduğunu dile getirdi.

"Ne yaşlanma ne de yetersizlik bir hastalıktır. Her ikisi de yaşam denemesinin sonuçlarıdır" diyen Erden, yaşlanmanın farklı tipleri olduğunu söyleyerek, bu tipleriyaşam boyu süren bir olgu olan 'Biyolojik Yaşlanma', biyolojik yaşlanmaya bağlı olarak organlarda olan değişiklikleri kapsayan 'Fizyolojik Yaşlanma' ve kişinin kendisini yaşlı hissetmesine bağlı olarak yaşam görüşü ve yaşam şeklinin değişmesini olan 'Duygusal Yaşlanma' şeklinde sıraladı.

Yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan kronik hastalıklardan da bahseden Erden, bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan hastalıkların, %30.7 hipertansiyon, %13.7osteoartrit, %13.7 kronik kalp yetersizliği, %10.2 diyabetes mellitus, %9.8 koroner arter hastalığı ve %8.2 oranında osteoporoz meydana geldiğini açıkladı.

Erdem: Yaşlılar sıcak ve nemli havalarda günün daha serin saatlerinde egzersiz yapmalı

Yaşlıların egzersiz sırasında nelere dikkat etmesi gerektiği konusuna değinen Erden, bu konu hakkında "yaşlılar egzersize mutlaka ısınma ile ve düşük tempoda başlamalı, sakatlanmaları önlemek için uygun ayakabı kullanılmalı ve uygun giysi giyilmeli, sıcak ve nemli havalarda günün daha serin saatlerinde egzersiz yapmalı, egzersiz öncesinde ve sırasında bol su tüketmeli, yemekten hemen sonra egzersiz yapmaktan kaçınmalı ve egzersiz sırasında nefesi tutumu yapmamalıdır" dedi.

Yaşlıların rehabilitasyon odaklı yaptığı egzersizlerden de bahseden Erden, egzersiz çeşitlerinden mobilite ve kendine bakım yardımcı cihazları, ev içi ve dışı düzenlemeler yapılması gerektiğini, ayrıcayaşlılara iyi gelen kanıta dayalı diğer egzersiz çeşitlerinden yoga, pilates, vücut farkındalığı, Alexander tekniği, akupunktur ve meridiline therapy yapabileceklerini dile getirdi.

Erden çalıştay kapsamında çeşitli örnekler vererek, katılımcılarla uygulamalar yaptı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon son sınıf öğrencilerinin katıldığıçalıştay sonunda, katılım gösteren tüm öğrencilere sertifika verildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.