EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

KAÜ, bilim dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor

KAÜ, bilim dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ulvi Keser bilim dünyasına yeni bir eser daha kazandırdı.

Yayın Tarihi: 17/05/17 17:57
okuma süresi: 4 dak.
KAÜ, bilim dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor
A- A A+

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ulvi Keser bilim dünyasına yeni bir eser daha kazandırdı.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi'nden bilim dünyasına yeni bir eser daha kazandırıldı. KAÜ'den yapılan açıklamaya göre; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser'in ayrıca kitabın editörlüğünü de yaptığı üç kişilik bir ekip tarafından Franz Von Löher'in 1878 yılında Kıbrıs adasındaki gözlemlerinin ardından kaleme aldığı "Cyprus; Historical anmd Descriptive Frm the Earliest Times to the Present Day" isimli kitabı Türkiye'de yayımlandı. Daha önce Mary Scott-Stevenson'un "Our Home in Cyprus" isimli kitabının editörlüğünü yapan ve bu kitabı da "Kıbrıs'taki Yuvamız" ismiyle Kıbrıs Türk kültürüne kazandıran ekibin içinde yer alan Prof. Keser böylece adada İngiliz döneminin başladığı 1878 yılında bir Alman seyyah tarafından yazılan bir kitabı Türkçeleştirmek suretiyle dönemin Kıbrıs'ını tarihi, kültürel, dini, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla gözler önüne seriyor.

Yapılan açıklamada Franz Von Löher'in kitabının toplam 32 bölümden oluştuğu, seyyahın adaya ilk gelişinin de Larnaka'dan karaya ayak basmasıyla olduğu, daha sonrasında Athienu, Lefkoşa, Ortaçağlarda Kıbrıs, farklı toplumsal kurumların sosyal durumları, mahkemeler ve yasalar, Kıbrıs'ta kale üçlemeleri; Kantara, Buffavento ve Saint Hilarion Kalesi, Kıbrıs'ta başta malarya olmak üzere çeşitli bulaşıcı ve salgın hastalıklar, adada hüküm süren toplumlar, Osmanlı, Cenevizliler, Fenikeliler, Romalılar, Makedonlar, güzeller güzeli Afrodit, şövalyeler, Kıbrıs'ta asilzadeler, sultanlar ve valiler, Olimpos başta olmak üzere Kıbrıs'ın yaylaları, Kıbrıs'ta kilise ve rahipler, kutsal sular, Kıbrıs inanç dünyasında sular ve taşlar, Kıbrıs'ta flora ve fauna, Kıbrıs'ta orman, koru ve ağaçlıklar, çekirge istilası, gemi inşaatçılığı ve tersaneler, eşkiyalar, hapishaneler, dönemin Robin Hood'ları, adada kaya mezarları ve antik kentler, Kıbrıs'ta yaz sıcakları ve yaylalarda geçen zamanlar, Kıbrıs dağ köyleri, aile yapısı, dalkavuklar, lüks hayat ve kadınlar, şarap üretimi, mevsimler, sivrisinek ve sıtmaya karşı önlemler, Kıbrıs'ın dört bir köşesinden ve Baf, Kolossi, Larnaka, Limasol, Mağusa, Girne'den insan manzaraları, adada madencilik, bakır madenleri, asbest, zengin toprak yapısı ve köylüler, hünnap, pamuk, av hayvanları, Rum ve Türk aileleri ve aile hayatı, zeytincilik, ipek üretimi, tütün ve kerestecilik, adada fakirlik ve sosyal yaşam, adada antik şehirler, inanç dünyası, önemli kişilerin mercek altına alındığı belirtildi.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser de konuyla ilgili olarak sosyal, siyasi, kültürel, tarihi anlamda çok zengin bir geçmişe sahip olan Kıbrıs adasının tarihin her döneminde özellikle seyyahların ilgisini çektiğini, at sırtında bütün adayı dolaşan bu insanların zaman zaman yanlı ve yanlış gözlemler içinde bulunsalar da Kıbrıs tarihine önemli katkılarda bulunduklarını, ayrıca söz konusu bu kitabın tercümesine uzun yıllar İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı koleksiyoncu, araştırmacı ve yazar Cafer Ertuğrul ve Şeref Turan'la birlikte başladıklarını, her iki değerli insanın çalışmanın tamamlanmasını göremeden farklı tarihlerde hayata gözlerini yumduklarını, dolayısıyla bu çalışmayı tamamlamanın kendisi açısından bir gönül ve vefa borcu olduğunu bildirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.