İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Cenevre uzak, çözümsüzlük yakın…

Cenevre uzak, çözümsüzlük yakın…

Kıbrıs müzakerelerinde kritik bir gün daha geride kalırken, dün taraflar arasında yapılan 5 saatlik görüşmeden sonuç yerine keskin fikir ayrılıkları çıktı.

Yayın Tarihi: 18/05/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
Cenevre uzak, çözümsüzlük yakın…
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Kıbrıs müzakerelerinde kritik bir gün daha geride kalırken, dün taraflar arasında yapılan 5 saatlik görüşmeden sonuç yerine keskin fikir ayrılıkları çıktı.

Her iki lider de görüşme sonrası BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin iki taraf arasında bir mekik diplomasisi izleyerek "Cenevre için bir zemin yaratma" çalışması içinde olacağını açıklarken; Eide'nin, bugün her iki liderle de görüşmesi bekleniyor.

Liderlerin toplantı sonrası yaptıkları açıklamalarda karşılıklı suçlamalar dikkat çekerken, ocak ayında başlayan Cenevre görüşmelerinin ikinci safhasına geçilmesi için masaya konulan öneriler ise karşılıklı reddedildi.

Buna göre Kıbrıs Türk tarafı, Cenevre için haziran ayını ön koşulsuz masaya getirip tarafların karşılıklı uzlaşacağı bir paket üzerinden çözüme ulaşmayı hedeflerken; Kıbrıs Rum tarafı ise Cenevre için önce toprak konusunun görüşülüp haritaların çizilmesini, ardından da güvelik ve garantiler konusunun masada olmasını istedi.

Her iki başlığın kapatılmasının ardından aralarında dönüşümlü başkanlık, etkin katılım, mülkiyet ve dört özgürlük gibi sorunlu konuların bulunduğu dört başlığın görüşülmesini isteyen Rum tarafının bu önerisi, Kıbrıs Türk tarafınca hemen reddedildi. Söz konusu Rum önerilerini tüm ada genelinde yazan ilk yayın organı ise Kıbrıs Postası oldu.

Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anastasiadis'in Cenevre ön şartlarını "Hiçbir Kıbrıslı Türk lider kabul edemez" diye tarif ederken, Rum lider ise söz konusu önerileri "Çok olumlu ve yapıcı öneriler" olarak niteledi.

Hatırlanacağı üzere Cenevre zirvesinde karşılıklı harita teatisi yapılmış ve haritalar BM binasında kasaya kilitlenerek 'her konuda uzlaşıldıktan sonra açılmaları' hususunda uzlaşılmıştı. Buna rağmen Rum liderin "Önce toprak başlığını görüşelim" önerisi, bu uzlaşının da ortadan kalktığı anlamına gelen dikkat çekici bir başka nokta oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.