İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ayios Pantelemionas Manastırı'nda yürütülen koruma çalışmaları sona erdi

Ayios Pantelemionas Manastırı'nda yürütülen koruma çalışmaları sona erdi

Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin Çamlıbel Köyü'nde bulunan Ayios Pantelemionas Manastırı'nda yürüttüğü koruma çalışmasının sona ermesi nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

Yayın Tarihi: 19/05/17 12:51
okuma süresi: 5 dak.
Ayios Pantelemionas Manastırı'nda yürütülen koruma çalışmaları sona erdi
A- A A+
Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin Çamlıbel Köyü'nde bulunan Ayios Pantelemionas Manastırı'nda yürüttüğü koruma çalışmasının sona ermesi nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

Kültürel Miras Telknik Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, geçmişi 16. Yüzyıla dayanan manastırdaki koruma çalışması Avrupa Birliği tarafından finanse edildi ve UNDP-PFF'in teknik katkılarıyla gerçekleştirildi.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların katılımıyla dün gerçekleştirilen etkinlikte, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Kıbrıslı Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou, Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs Çözümünü Destekleme Birimi Başkanı Kjartan Björnsson, UNDP-PFF Sorumlusu Tiziana Zennaro birer konuşma yaptılar.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi Başkanı Ali Tuncay konuşmasında, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin saygı, eşitlik karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak çalışmalar yapılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Tuncay, oluşturulan işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını diledi.

Kültürel mirasın, her iki toplumun işbirliği, barış ve refah içerisinde yaşamasına katkıda bulunan bir unsur haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Tuncay, kültürel mirasının korunmasını engelleyen tüm uluslararası kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Tuncay ayrıca, dini liderlerenefretin, siyasetin ve çatışmanın değil, sevgi, dostluk ve barışın dilini kullanmaları, insanlar arasında ırkına ve kökenine bakarak ayırım yapılmamaları hususunda da çağrı yaptı.

HADJİDEMETRİOU

Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou da, zafere ulaşmak amacıyla yapılan sonu gelmeyen mücadelenin gerileme ve yıkımdan başka hiçbir sonucu olmadığını belirtti. Hadjidemetriou, Ayios Pantelemionas Manastırı'nda her iki toplumun işbirliğiyle yapılan çalışmaların esere yeni bir hayat verdiğini söyledi. Ayios Pantelemionas Manastırı'nın yıllardır her iki toplum arasında eksik olan köprülerin kurulmasına katkıda bulunacağınıifade eden Hadjidemetriou, önümüzdeki aylarda Aşağı Baf'ta bulunan Osmanlı Hamamı, Aynikola (Esentepe) Camisi ve Ayanni (Aydın) Camisi'nin de Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin çalışmalarıyla yeniden hayat bulacağını söyledi.

ZENNARO

UNDP-PFF sorumlusu Zennaro, Ayios Mantelemionas Manastırı'nın her iki toplum için önem arzeden büyük bir proje olduğunu, kilise binasında azami koruma, çevresindeki binalarda ise acil destekleme ve güçlendirme çalışmaları yapıldığını belirtti. Zennaro, yapılan çalışmalarla manastırın ziyaretçiler tarafından görülebilmesini sağlamak amacıyla yürüyüş yolları yapıldığını, ayrıca fiziksel engellilerin de ziyaretine olanak sağlamak amacıyla özel düzenlemeler yapıldığını anlattı. Zennaro, kilise binasında yapılan çalışmalarla özellikle duvar resimlerininin ortaya çıkartıldığını kaydetti.

BJÖRNSSON

Kıbrıs Çözümünü Destekleme Birimi Başkanı Kjartan Björnsson de, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ve UNDP-PFF arasında oluşturulan yakın ortaklıkla kültürel mirasın korunması amacıyla önemli çalışmalar yapılmakta olduğunu anlattı. Bu ortaklıktan gurur duyduklarını ifade eden Björnsson, 2012 yılından bu yana Külltürel Miras Teknik Komitesi'ne 11.7 milyon Euro mali katkı yaptıklarını ve önümüzdeki yıl da 2 milyon Euro ek mali katkı yapacaklarını belirtti.

Björnsson, Avrupa Birliği'nin bir barış projesi olduğunu ve barışa katkı yönünde çalışmalar yapmakta olan Kültürel Miras Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Konuşmalardan sonra Ayios Pantelemionas Manastırı gezilerek yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara teknik bilgi verildi ve katılımcılar için bir resepsiyon düzenlendi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.