SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

MS Derneği Başkanı Hançerli: "Yasa ve istihdam istiyoruz"

MS Derneği Başkanı Hançerli: "Yasa ve istihdam istiyoruz"

KKTC'de 300'ün üzerinde Multiple Skleroz (MS) hastası bulunduğunu açıklayan Kıbrıs Türk MS Derneği, Dünya MS Günü nedeniyle mesaj yayımlayarak hastaların yasa ve istihdam talebini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 30/05/17 17:04
okuma süresi: 3 dak.
MS Derneği Başkanı Hançerli: "Yasa ve istihdam istiyoruz"
A- A A+
KKTC'de 300'ün üzerinde Multiple Skleroz (MS) hastası bulunduğunu açıklayan Kıbrıs Türk MS Derneği, Dünya MS Günü nedeniyle mesaj yayımlayarak hastaların yasa ve istihdam talebini dile getirdi.

Dernek Başkanı Sibel Hançerli, engellilere sağlandığı gibi MS hastalarına da devlette istihdam imkanı verilmesini istediklerini kaydederek, hastaların "bize iş vermek için bizi tekerlekli sandalyede mi görmek istiyorsunuz" diye sorduğunu belirtti.

Hançerli, Uluslararası Multiple Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından mayıs ayının son çarşamba gününün Dünya MS Günü ilan edildiğini belirterek nedeni tam olarak anlaşılamayan MS'in tam bir tedavisi olmamakla birlikte gidişatının tedavilerle büyük oranda yönetilebildiğini kaydetti.

MS NEDİR?

Gün dolayısıyla yazılı açıklama yapan Kıbrıs Türk MS Derneği Başkanı Sibel Hançerli, Multipl Skleroz'un santral sinir sistemini tutan bağışıklık sistemi ile ilintili olduğu kabul edilen kronik bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın özellikle kadınlarda ve genç erişkinlerde daha sık görüldüğünü kaydetti.

"300'ÜN ÜZERİNDE MS HASTASI VAR"

Hançerli, Kuzey Kıbrıs'ta 300'ün üzerinde MS hastası olduğunu söyleyerek, derneğin 153 üyesinden 78'inin MS hastası, 59'u hasta yakını ve 16'sının fahri üye olduğunu belirtti.

"AİLELERİ DE ETKİLİYOR"

"300'ün üzerinde MS hastasından bahsediyoruz ancak MS, diğer kronik hastalıklar gibi sadece onları değil, ailelerini de etkiliyor" diyen Hançerli, MS hastalarına derneğe üye olmaları çağrısı yaptı. Hançerli, "Birlikte olursak sesimizi daha kolay duyururuz, sorunlarımıza çözüm üretmemiz çok daha kolay olur" dedi.

YASA VE İSTİHDAM TALEBİ

MS hastalarına özel bir yasa olması gerektiğini de dile getiren Hançerli, "MS hastalarına, engellilere olduğu gibi, devlette istihdam imkanı verilmesini istiyoruz. MS hastaları ancak engelli olurlarsa, engelli kontenjanından istihdam edilebiliyorlar. Ama bu hastaları mutsuz eden bir şeydir çünkü 'bize iş vermek için bizi tekerlekli sandalyede mi görmek istiyorsunuz' diye isyan etmektedirler. MS hastaları verimli oldukları çağda iş imkanı sağlanmasını istiyorlar" ifadelerini kullandı.

MS hastalarının temel ilaçlarının devlet tarafından karşılandığını belirten Sibel Hançerli, zor durumda olan, bakıma muhtaç MS hastaları için evlerinde, devletin karşıladığı sürekli bakıcıların olmasını gerektiğini de ifade etti.

Sibel Hançerli, dernek binaları bulunmamasının büyük bir sıkıntı olduğunu da dile getirerek, "Bina konusunda girişimlerimiz oldu. Önce İçişleri Bakanlığı'na sonra Lefkoşa Türk Belediyesi'ne başvurduk ancak maalesef bir sonuç alamadık. Arayışımız sürüyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.