SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

KHYD, "Dünya Sigarasız Günü" dolayısıyla basın toplantısı düzenledi

KHYD, "Dünya Sigarasız Günü" dolayısıyla basın toplantısı düzenledi

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), sigara ve diğer tütün maddeleri kullanımının, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 31/05/17 12:47
okuma süresi: 5 dak.
KHYD, "Dünya Sigarasız Günü" dolayısıyla basın toplantısı düzenledi
A- A A+
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), sigara ve diğer tütün maddeleri kullanımının, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu vurguladı.

Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolünün %30-33 oranında olduğuna işaret eden dernek, en önemli kanser türlerinden birisi olan "Akciğer Kanseri"nin %95-98 nedeninin sigara olduğunu, sigaranın, Akciğer Kanseri dışında daha birçok kanser türünün gelişiminde de önemli rol oynadığını belirtti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği merkez ofisinde yer alan basın toplantısında Dernek Proje Koordinatörü Engin Savim, Dernek Başkanı Raziye Kocaismail adına hazırlanan basın açıklamasını okudu; ardından Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın nedeni olan sigara kullanımının zararlarıyla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda Dernek Proje Koordinatörü Engin Savim tarafından okunan açıklamada, her yıl bugün 31 Mayıs'ta dünya sağlık örgütünün 24 saatliğine sigara içilmemesi ve sigaranın bırakılmasını teşvik etmeye çalıştığı belirtilerek, KHYD'nin ise yıllardır talep eden, bırakmak istiyorum diye başvuran sigara tütün içicisine ücretsiz nikotin bantları ve cikletleri verdiği hatırlatıldı.

Akciğer kanseri yada başka kanser türlerine yakalanmaya birinci aday olan insanları korumaya ve daha az bir bütçe ile kaliteli bir yaşam kapısını açacak sigarasız yaşamda istenilen oranda olmasa da katkıları olduğunu görmenin kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirten dernek, "İlla ki sigara içenler mi kanser oluyor. Bu sorunun cevabı 'hayır'dır ancak Derneğe başvuran hastalara baktığımız zaman 100 kişiden ancak 2-3 kişi sigara içmeden kanser oluyor, geneli sigara içicileridirler" dedi.

Dernek, "Takipçisi olduğumuz Ulusal Kanser Danışma Kurulu daha bilimsel, daha modern çağdaş bir sigarayı bıraktırma merkezini kurdurmayı başlatana kadar diyoruz ki, meşakkatli kanser tedavilerinden uzak durmak çok sevdiklerinizi pasif içicilikten korumak için illa ki SİZİN için bugün 24 saatliğine içmemeye çalışınız" diyerek, sigarayı bırakmak için kendilerine başvurulmasını istedi.

ÇAĞLAR

Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar da konuşmasında, Dünya Sağlık Örgütünün bu yılki temasının "Tütün, Kalkınmaya Yönelik Önemli Bir Tehdittir" ve "Tütünün Sonlandırılması Sürdürülebilir Kalkınma İçin Şarttır" olduğunu açıklayarak, örgütün, tütüne, dolayısıyla tütün endüstrisine "hayır" diyerek, tüm insanlık için her yönlü tehdit unsuru olan tütünle, her yönlü mücadele ederek başta sağlığın korunması, bireysel ve toplumsal kalkınmaya katkının kazanılması açısından önem arzettiğini vurguladı.

Çağlar da konuşmasında, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada, sigaranın büyük oranda etken olduğu akciğer kanserinin geldiğini söyledi ve sigara içenlerde akciğer kanseri görülme olasılığının içmeyenlerden 15-30 kez fazla olduğunu belirtti.

Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolünün yüzde 30-33 oranında ve en az 16 kanser tipiyle ilişkili olduğunu dile getiren Çağlar, akciğer kanserlerinin yüzde 95-98'inin de sigaradan kaynaklandığını söyledi.

"SİGARA EN ÖNEMLİ ÖNLENEBİLİR VE KORUNABİLİR KANSEROJEN MADDE"

Sigara tüketiminin ve pasif içiciliğin ölümlere, önemli hastalıklara ve sakatlıklara yol açtığının da bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Çağlar, sigaranın en önemli önlenebilir ve korunabilir kanserojen madde olduğunu vurguladı.

Çağlar, "Sözlerime son vermeden önce bilimsel olarak ispatlanmış bir kanserojen olan, kendi paramızı vererek satın aldığımız hastalık nedeni olan 'sigara ve diğer tütün mamülleri'ni sadece '31 Mayıs, Dünya Sigarasız (Sigarayı Bırakma) Günü'nde' değil, yaşamın her gününde kullanmayarak, çevremizde kullanılmasına izin vermeyecek şekilde bu günden itibaren 'sigarasız bir yaşam' diliyorum" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.