SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

"'Telefonlar, insan sağlığını 'tuvaletten fazla' tehdit ediyor"

"‘Telefonlar, insan sağlığını 'tuvaletten fazla' tehdit ediyor"

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Üyesi Sedef Kutlu, akıllı telefonlar üzerindeki bakteriler hakkında uyardı…

Yayın Tarihi: 05/06/17 07:33
okuma süresi: 4 dak.
"‘Telefonlar, insan sağlığını 'tuvaletten fazla' tehdit ediyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Üyesi Sedef Kutlu, akıllı telefonlar üzerindeki bakteriler hakkında uyardı…

Mikrobiyolog Kutlu, akıllı telefonlar üzerinde insan sağlığına zararlı birçok bakteri olduğunu, bu bakterilerin ağız yoluyla insan vücuduna girdiğini ve kişinin bağışıklık sistemi çöktüğü zaman dizanteriden tifoya kadar, insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek hastalıklara neden olduğunu kaydetti.

Akıllı telefonların halka açık bir tuvaletten '18 kat fazla' bakteri barındığı yönündeki veriler elde edilen araştırma sonuçlarının doğru olduğuna işaret eden Kutlu, telefonların özellikle tuvalette kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Üyesi Sedef Kutlu, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, akıllı telefonlar üzerinde bulunan bakterilerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek birçok hastalığa neden olduğunu belirterek; özellikle çocukların, akıllı telefonlardan uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

DİZANTERİDEN TİFOYA, BİRÇOK HASTALIK NEDENİ…

Sedef Kutlu, akıllı telefonlar üzerindeki bakterilerin insan sağlığı için ciddi tehditler oluşturabileceğinden bahsederek, telefonlar üzerindeki bakterilerin dizanteriden tifoya birçok hastalığın nedeni olabileceğini söyledi. Telefon ile tuvalete girmemek gerektiğini vurgulayan ve elimiz kirli olduğu zaman telefona dokunmamamızın önemini ifade eden Kutlu, özellikle çocukların, kendi sağlıkları için telefonlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti.

"BAKTERİLER, AĞIZ YOLUYLA VÜCUDA GİRİYOR"

Akıllı telefonlar üzerinde bulunan insan sağlığına zararlı bakterilerin ağız yoluyla insan vücuduna girdiğini belirten Kutlu, telefonla temasa geçtikten sonra ellerimizi yıkamadan bir şeyler yiyip içilmemesi gerektiğini ve ellerin sık sık yıkanması gerektiğini ifade etti.

"TELEFONLAR 'TUVALETTEN' TEHLİKELİ''

Akıllı telefonların, halka açık bir tuvaletten 18 kat fazla bakteri barındığı yönündeki veriler elde edilen araştırma sonuçlarının 'doğru' olduğuna işaret eden Kutlu, telefonların özellikle tuvalette kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Tuvalette kullanılan telefonlar üzerinde tuvaletteki tüm bakterilerin barınabildiğini kaydeden Kutlu, "Telefon üzerinde barınan bakteriler, telefonunuzu koyduğunuz her yere bulaşıyor. Yanınızdan bir dakika bile ayırmadığınız hatta yatağa birlikte girdiğiniz telefon üzerindeki bakterilerin tümü yatağınızda barınıyor. Yatağın yanı sıra yemek masasına koyduğunuz telefon, yiyecek ve içeceklerinize bulaşıyor ve oradan da vücudunuza giriyor. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Bu nedenle telefonlarınızı kullandığınız ve koyduğunuz yerlere dikkat edin" şeklinde konuştu.

"TELEFONUNUZU TEMİZLEYİN, ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN…"

Telefonlardaki bakterilerden korunma yollarını da anlatan Kutlu, telefonların sıklıkla çamaşır suyu gibi dezenfektasyon ilaçları ile silinmesi gerektiğini, kirli ellerle kullanılmaması gerektiğini ve bakteri bulunabilecek ortamlarda özellikle tuvalette kullanılmaması gerektiğini belirtti. Telefonun yatakta kullanılmasının da hastalıklara neden olabileceğini kaydeden Kutlu, telefonların yatak odasına konmasının dahi bakterilerin insan vücuduna girme olasılığını artırdığını belirterek, telefondaki bakterilerden korunmanın ellerin sık sık yıkanması ile sağlanacağını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.