SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Ağören: "Doktorlarla diyetisyenler birbirine düşürülmeye çalışılıyor"

Ağören: "Doktorlarla diyetisyenler birbirine düşürülmeye çalışılıyor"

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasası'ndaki bazı maddelerin yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Yayın Tarihi: 05/06/17 07:36
okuma süresi: 6 dak.
Ağören: "Doktorlarla diyetisyenler birbirine düşürülmeye çalışılıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasası'ndaki bazı maddelerin yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Diyetisyenler Birliği Yasası'nda yer alan "tıbbi beslenme tedavisi" kavramına dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Ağören, diyetisyen olmayan kişilerin tıbbi beslenme tedavisi uygulamasının insan sağlığına zararlı olduğu için suç teşkil ettiğini ve cezai yaptırım uygulanması gerektiğini kaydetti.

Diyetisyenler Birliği Yasası'nın oluşturulmasında Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ile birlikte hareket edildiğini de kaydeden Ağören, hekimlerin "tıbbi beslenme tedavisi" uygulamasının sakıncası olmadığını ifade ederek, yapılan eleştirilerle hekimler ile diyetisyenlerin birbirine düşürülmeye çalışıldığını söyledi.

Ağören, yasada yer alan 'doktor diyetisyen' kavramının ise eğitiminde 'doktora' yapan diyetisyenler için kullanılan bir kavram olduğunu belirterek, kullanılan 'doktor' ifadesinin 'hekim' kavramı ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasası, diyetisyen olmayan kişilerin tıbbi beslenme tedavisi uygulamasının hapis ve/veya para cezasıyla cezalandırılmasını öngörmesi ve bünyesinde yer verdiği 'doktor diyetisyen' kavramı nedeniyle yoğun eleştiri altında...

Yasada hüküm altına alınan tıbbi beslenme tedavisinin uzman diyetisyenlerce gerçekleştirilmesi ve 'doktor diyetisyen' kavramlarının anayasa, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yasası ve temel evrensel insan haklarına aykırı olduğu yönünde getirilen eleştiriler, Kıbrıs'ta faaliyet gösteren diyetisyenlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen eleştiri ve tepkilere yanıt veren Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasası'na yönelik yapılan sert eleştirileri değerlendirdi.

Yasadaki bazı maddelerin yanlış anlaşıldığına değinen Ağören, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, yanlış anlaşılmaların ve eleştirilerin kendilerini üzdüğünü ifade etti.

"YASADAKİ BAZI MADDELER YANLIŞ ANLAŞILDI, BU DA BİZİ ÜZDÜ"

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasası'nın 2011 yılından itibaren üzerinde titizlikle çalışılan bir yasa olduğunu belirten Ağören, yasanın hazırlanması sürecinde Avrupa Birliği kriterleri ve Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin hazırladığı yasanın baz alınarak oluşturulduğunu ifade ederek, "Yasadaki bazı maddeler yanlış anlaşıldı, bu da bizi üzdü" dedi.

"TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ" İFADESİNE DİKKAT…

Yasada yer alan "Diyetisyen olmadan sağlıklı bireylere tıbbi beslenme tedavisi üzerine eğitim kurumlarınca veya halka açık herhangi bir alanda sözel sunum yapan veya medyada yazılı belge sunan veya sosyal medya aracılığı ile sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulunan herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde 2 (iki) yıla kadar hapis cezasına veya aylık asgari ücretin 5 (beş) katına kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir" şeklindeki maddenin yanlış anlaşıldığını ifade eden Ağören, "Burada dikkat edilmesi gereken nokta, 'tıbbi beslenme tedavisi' ifadesidir. Tabii ki bir hekim veya diyetisyen olmayan bir kişi bazı besinlerin zararlı olduğu konusunda halkı uyarabilir. Ancak diyetisyen olmayan birisi kişisel beslenme listesi hazırlayamaz. Burada bahsedilen ve üzerinde durulan kısım diyetisyen olmayan bir kişinin, kişiye özel beslenme programı hazırlamasının insan sağlığını tehdit etme olasılığı olduğu için suç olmasıdır. Diyetisyen olmayan birisi bir kişiye 'sen günde 3 dilim ekmek yiyebilirsin' diyemez, çünkü her kişinin ekmek ihtiyacı farklıdır ve bu noktada diyetisyen olmayan birisinin beslenme programı yazması yanlış ve sağlığı tehdit eder niteliktedir" diye konuştu.

"HEKİMLER İLE DİYETİSYENLER BİRBİRİNE DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Diyetisyenler Birliği Yasası'nın oluşturulmasında Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ile birlikte hareket edildiğini de kaydeden Ağören, hekimlerin "tıbbi beslenme tedavisi" uygulamasının sakıncası olmadığını ifade ederek, hekimlerle birlikte hareket ettiklerini söyledi. Hekimler ile diyetisyenlerin birbirine düşürülmeye çalışıldığını sözlerine ekleyen Ağören, "Diyetisyenler olarak biz hekimlerle birlikte hareket ediyoruz. Yasa hazırlanırken etik sınırlar çizildi. Çoğu zaman diyetisyenler hekimlerin yönlendirmesiyle hareket ediyor. Diyetisyen ilaç yazamaz, tahlil için laboratuara yönlendiremez. Bu noktada hekimlerle birlikte hareket ediyoruz. Hekimlerle diyetisyenleri birbirine düşürmek istiyorlar ancak biz yasayı birlikte hareket ederek hazırladık" dedi.

" 'DOKTOR DİYETİSYEN' İFADESİ 'HEKİM' İLE KARIŞTIRILMASIN…"

Ağören, yasada yer alan 'doktor diyetisyen' kavramının ise eğitiminde 'doktora' yapan diyetisyenler için kullanılan bir kavram olduğunu ancak kullanılan 'doktor' ifadesinin 'hekim' kavramı ile karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Yasada kullanılan 'doktor diyetisyen' ifadesinin 'hekim' ile karıştırılmaması gerekiyor. Buradaki ifade, eğitiminde 'doktora yapmış' kişiler için kullanılan bir ifadedir, hekimlikle alakası yoktur. İngilizcede "doctor of philosophy (PhD)" olarak nitelendirilen kavramın Türkçe karşılığının 'doktora' olması nedeniyle yanlış anlaşılma olmasın. Zaten Tabipler Birliği ile bu konu hakkında görüştük. Diyetisyen tabelalarında bu bilgi belirtilecek" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.