EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Piyasalarda bugünün adı "Süper Perşembe"

Piyasalarda bugünün adı "Süper Perşembe"

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün sonuçlanacak olağan toplantısı öncesinde dün küresel mali piyasalarda EUR/USD fırtınası esti.

Yayın Tarihi: 08/06/17 11:29
okuma süresi: 4 dak.
Piyasalarda bugünün adı "Süper Perşembe"
A- A A+
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün sonuçlanacak olağan toplantısı öncesinde dün küresel mali piyasalarda EUR/USD fırtınası esti.

Dün basına sızan bir habere göre ECB'nin enflasyon tahminlerini aşağı yönde revize edebileceği yönünde haberler, son dönemlerde güçlenen Avrupa genelindeki verileri ve kıpırdayan enflasyon beklentisinin etksi ile 1,13 seviyesine dayanan EUR/USD paritesinde adeta şok bir etki yaratmak suretiyle hızlı bir gerilemeye neden oldu.

Gün boyunca aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere 1,1280 seviyelerini zorlayan parite, haber ardından 1,1205 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti. Akabinde ise gün boyu haber kirliliğine paralel söz konusu iki bant arasından zigzaglar görüldü. Bugün açıklanacak olağan faiz toplantısına yönelik önemli bir beklentinin olmadığını artık söyleyemeyiz. Düne kadar dengeli bir üslup takınması beklenen Draghi'nin bugün 15:30'da başlayacak basın toplantısının soru cevap kısmı önemle takip edilecektir. Dünkü haber kirliliği ve basına sızan dedikodu ardından Draghi'nin bugün daha dikkatli bir ton kullanacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, paritenin 1,1280 seviyesinin altındaki dengelenmesine devam edeceğini düşünüyoruz.

EUR/USD'den söz etmişken, Dolar bacağından da söz etmek gerekiyor. Eski FBI Başkanı Comey, Rusya'nın ABD'de geçtiğimiz Kasım ayında yapılan başkanlık seçimine etkisinin olup olmadığına ilişkin inceleme kapsamında bugün ABD Kongresi'nde ifade verecek. Dün yayımlanan yazılı ifadesinde, önemli sayılabilecek yeni bir bilginin olmadığı görülse de, bugün kongrede yapılabilecek sözlü açıklamalar önem arz edecektir. Ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atmayacağını düşündüğümüz Comey'in ifadesinden herhangi bir negatif yansıma beklemesek de, Trump'a yönelik soru işaretlerinin giderilemeyebileceğini de düşünüyoruz.

İngiltere bugün sandık başına gidiyor. Son dönemlerde artan terör olaylarının gölgesinde popularitesini bir miktar kaybeden Başbakan May'in partisi Muhafazakarların oy kaybına uğradığına ilişkin son haftalarda açıklanan anket sonuçları, Sterlin üzerinde baskı kurmuştu. May'in erken seçim kararı almasının arkasında yatan en büyük etken, Brexit yasa tasarasından mevcut 330 olan sandalye sayısını artırarak daha güçlü bir konuma gelmekti. Lakin, son dönemlerde tatsız olaylar nedeniyle İşçi partisinin arayı kapatması sonrasında acaba tek başına iktidar olma şansını kaybeder mi sorusu da ister istemez gündeme geldi. İngiltere'de tek başına iktidar olabilmek için 326 sandalye gerekiyor.

Haliyle, siyasi istikrarsızlığa sevmeyen piyasaların olası bir koalisyon senaryosuna da olumsuz tepki vereceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, mevcut yapının korunması durumunda Sterlin'in güç kazanmasını ve kuvvetle muhtemel 1,3050 seviyesini doğru yükselmesini; aksi senaryoda ise, 1,2770 yatay desteğinin altında 1,25'li seviyelerin hedefleneceğini düşünüyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.