KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

"1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu" yapılıyor

"1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu" yapılıyor

<p>Çatalköy Belediyesi'nin 1-16 Eylül tarihlerinde arasında düzenleyeceği "1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu" nedeniyle bugün basın toplantısı düzenlendi.</p>

Yayın Tarihi: 14/06/17 14:27
okuma süresi: 4 dak.
"1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu" yapılıyor
A- A A+

Çatalköy Belediyesi'nin 1-16 Eylül tarihlerinde arasında düzenleyeceği "1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu" nedeniyle bugün basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Proje Başkanı, Araştırmacı Rauf Ersenal, Çatalköy Belediyesi Sanat Danışmanı Derman Atik, Seramik Sanatçısı Cumhur Deliceırmak ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Hayata geçirilecek Vounous Yerleşim Alanı'nda, Çatalköy bölgesinde yer alan ve dünya arkeoloji literatürüne giren Vounos Bronz Çağı nekropolünden (mezarlık ve toplu mezar yeri) çıkarılan ve halen dünyadaki birçok ünlü müzede sergilenen tarihi eserlerin kopyaları üretilecek.

HULUSİOĞLU: "ESERLERİN ÜNLÜ MÜZELERDE SERGİLENMESİ BİZLERİ DERİNDEN ÜZÜYOR"

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu yaptığı konuşmada, bugün ilk adımını attıkları 1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu'nu, zaman içinde yağmalanan tarihi kültürel eserlere sahip çıkma amacıyla belediye meclisinin aldığı karar sonucunda düzenleyeceklerini söyledi.

"Burada yaklaşık 5 bin yıl önce yaşamış insanların kültür ve yaşamlarını yansıtan eserler bugün birçok ülkenin ünlü müzelerinde sergilenmesi bizleri derinden üzüyor" diyen Hulusioğlu, ülkeye ait tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasının kendilerini başka arayışlara ittiğini kaydetti.

Sempozyumu bu aşamada Kuzey Kıbrıs'ı gezmeye gelen turistler ile vatandaşları ülkenin sahip olduğu tarihi kültürel zenginlikler hakkında aydınlatma hedefiyle gerçekleştireceklerini ifade eden Hulusioğlu, proje kapsamında hayata geçirecekleri Vounous Yerleşim Alanı'nda sanatçıların tarihi eserlerin kopyalarını üreteceğini vurguladı.

ERSENAL: "5 BİN YIL ÖNCE ANADOLU'DAN GELEN ANA ERKİL BİR TOPLULUK"

Proje Başkanı, Araştırmacı Rauf Ersenal ise Vounous antik kent ve kültürü hakkında bilgiler vererek, ülkeye yaklaşık 5 bin yıl önce Anadolu'dan gelen ana erkil bir topluluk olan Vounous sakinlerinin tarım, hayvancılık, madencilik ve seramik sanatında çok gelişmiş bir topluluk olduğunu söyledi.

Ülkede erken bronz çağından orta ve geç bronz çağına kadar yaşanan gelişmelerin yıllar boyu Kıbrıs'tan yasal ve yasal olmayan şekilde yurt dışına kaçırılarak, oralardaki müzelerde sergilendiğini ifade eden Ersenal, bölgeyle ilgili resmi kazıların 1930'lu yıllarda başladığını kaydetti.

Buranın fark edilmesi ilk kez 1931 yılında, polisin kaçak kazı yapılan bölgede çok özgün tarihi eserleri ele geçirmesiyle anlaşıldığını belirten Ersenal, ardından resmi kazılar başlatıldığını anlattı.

Bulunan eski ve farklı eserlerin Lefkoşa'da müzeye teslim edildiğini de ifade eden Ersenal, ancak bir çok eserin bugün halen Fransa, İngiltere ve New York'ta ünlü müzelerde sergilenmekte olduğunu söyledi.

ATİK: "SANATÇILAR İÇİN KÖY OLUŞTURACAĞIZ"

Çatalköy Belediyesi Sanat Danışmanı Derman Atik ise belediye olarak kendilerine bu işin organizasyon ve koordinasyon görevi düştüğünü belirterek, etkinlik kapsamında antik Vounos Akropol Alanı'na köy oluşturacaklarını kaydetti.

Bununla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Atik, etkinlik kapsamında köye gelecek sanatçıların buradan çıkan eserlerin replikalarını üreteceklerini söyledi.

DELİCEIRMAK : "EN GÜZEL ŞEKİLDE BAŞARACAĞIZ"

Seramik Sanatçısı Cumhur Deliceırmak da yaptığı konuşmada "Biz yapamayız" diyenlerin yakında bunun en güzel şekilde başarıldığını izleyeceklerini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.