GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı deniz safhası yapıldı

Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı deniz safhası yapıldı

Türkiye ve KKTC'nin arama kurtarma unsurlarının katılımıyla düzenlenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli -2017 Arama Kurtarma Tatbikatının deniz safhası yapıldı.

Yayın Tarihi: 14/06/17 19:00
okuma süresi: 5 dak.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı deniz safhası yapıldı
A- A A+

Türkiye ve KKTC'nin arama kurtarma unsurlarının katılımıyla düzenlenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli -2017 Arama Kurtarma Tatbikatının deniz safhası yapıldı.

Türkiye ve KKTC'nin arama kurtarma unsurlarının işbirliğini ve eğitim seviyesini denetlemek maksadıyla düzenlenen Tatbikatın deniz safhası Gazimağusa ve Dipkarpaz açıklarında iki senaryo üzerinden icra edildi.

Kara safhasının ardından deniz safhasının da icra edilmesiyle Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı sona ermiş oldu.


YABANCI ASKERİ GÖZLEMCİLER DE İZLEDİ

Tatbikatı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Albay Murat Dirican, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutan Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Tunus, Afganistan, Pakistan, Gambia, Bosna-Hersek, Somali ve Senagal'den askeri gözlemciler, Türkiye'den basın mensupları ve Şehit Caner Gönyeli'nin eşi ve kızı da izledi.

OLCAY

Tatbikatın tamamlanmasının ardından Türkiye Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, Sahil Güvenliğe ait "Güven" gemisinde tatbikatı değerlendirdi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatının başarıyla icra edildiğini söyleyen Olcay, Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2017 Arama Kurtarma Tatbikatının, deniz ve karada ortaya çıkabilecek arama ve kurtarma ihtiyaçlarını tespit etmek ve her iki ülkenin arama kurtarma teşkilat unsurlarının eğitim seviyesi ile karşılıklı koordinasyon ve işbirliğini geliştirmek maksadıyla düzenlendiğini kaydetti.

Olcay, "Tatbikat, arama kurtarma teşkilatlarının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarı ile tamamlanmıştır" dedi.

Tatbikat sayesinde Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin arama kurtarma konusundaki işbirliği ve koordinasyonunun pekiştirildiğini, askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının, birlikte çalışabilirliği ile arama kurtarma harekâtına ilişkin komuta kontrol ve muhabere unsurlarının denetlendiğini kaydeden Olcay, "Tatbikat ile arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde her türlü deniz ve hava şartında 24 saat süreyle arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından koordineli şekilde ve karşılıklı işbirliği içinde başarıyla icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir" dedi.

Olcay, Çevre denizlerimizde meydana gelebilecek kazalara kısa sürede reaksiyon gösterebilecek etkin bir arama kurtarma organizasyona sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığının, arama kurtarma faaliyetlerinin etkinlikle icra edilebilmesi amacıyla KKTC'yi desteklemeye ve karşılıklı işbirliğini arttırmaya devam edeceğini söyledi.


TATBİKATA KATILAN UNSURLAR

Tatbikatta, Türkiye'den 1 firkateyn, 2 sahil güvenlik gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, 2 uçak, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi, Dalış Ehliyet ve Güvenlik Arama Kurtarma Timi, Muharebe Arama Kurtarma Timi; KKTC'den ise 2 helikopter, 3 sahil güvenlik botu, 4 römorkör yer aldı.

SENARYOLAR

Birinci senaryoda, Dipkarpaz'ın Güneyinde, KKTC karasuları(12 km) dışında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi kullanılıyor. Senaryoya göre kuru yük gemisi ile düzensiz göçmen taşıyan ticari gemi çarpışıyor, bunun üzerinde arama kurtarma unsurları harekete geçiriliyor.

Tatbikatta, arama kurtarma unsurları ticari gemidekiler ve gemiden denize atlayanlar kurtarılıyor, kuru yük gemisinde çıkan yangın söndürülüyor. Bazı kazazedeler helikopter ile hastaneye sevk ediliyor.

Gazimağusa açıkları kullanılan ikinci senaryoda ise akaryakıt tankeri ile kuru yük gemisinin çarpışması üzerinde arama kurtarma unsurları harekete geçiriliyor. Bu tatbikatta kazazedeler helikopter ve botlar tarafından kurtarılıyor. Ardından oluşan deniz kirliliğine müdahale ediliyor.

Tatbikat sonunda, KTBK Komutanı Paç, tatbikatın gözlemlendiği Güven gemisinden, tatbikatta yer alan unsurları selamladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.