DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Washington'dan DEAŞ notları: Rakka'dan sonra SDG ne olacak

Washington'dan DEAŞ notları: Rakka'dan sonra SDG ne olacak

ABD başkenti, geçen hafta üç gün boyunda DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu'nun toplantılarına ev sahipliği yaptı. Türkiye, YPG'nin içinde yer aldığı SDG'den temsilcinin katılmasına izin vermedi. Büyükelçi Çorman, konferansta Türkiye'nin itirazlarını bir kez daha dile getirirken, Washington'da 'DEAŞ kontrolündeki Rakka alındıktan sonra YPG ile işbirliğiniz ne olacak' sorusuna yanıt verebilen yok.

Yayın Tarihi: 16/07/17 09:14
okuma süresi: 4 dak.
Washington'dan DEAŞ notları: Rakka'dan sonra SDG ne olacak
A- A A+
Washington'ın geçtiğimiz hafta içinde ev sahipliği yaptığı üç gün süren DEAŞ karşıtı küresel koalisyon toplantıları farklı konularda ihtilaflı tarafları bir araya getirdi. Bir buçuk aydır devam eden Körfez geriliminin başaktörleri Suudi Arabistan ve Katar da masadaydı, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitme kararıyla ABD'nin tepkisini çeken Iraklı Kürtler de.

MCGURK'TEN YATIŞTIRICI TON

Türkiye'nin küresel koalisyonun Washington randevusu için kırmızı çizgisi, ABD'nin DEAŞ'a karşı işbirliği yaptığı terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin içinde yer aldığı SDG'ydi. ABD yönetiminden 'SDG'den katılım olmayacak' garantisi alan Ankara, toplantıya Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Fazlı Çorman'ı gönderdi.

Ancak Ankara bir oldubitti ihtimaline karşı Çorman'a 'SDG'den temsilci gelirse toplantıyı terk et' talimatı da verdi. Büyükelçi, her söz alışında 'güvenliğimize varoluşsal bir tehdit olan bir terör örgütünü ağır silahlarla donatmış olmanızı ve Rakka operasyonunu onlarla yapmanızı kabul etmiyoruz' diyerek Ankara'nın tepkisini hatırlattı.

Toplantıyı ABD Başkanı Trump'ın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk yönetti. Başkan Obama döneminde göreve getirilen McGurk'ü fazlasıyla 'Kürt yanlısı' bulan Türk hükümetinin Trump'tan beklentisi bu göreve başka bir ismi atamasıydı.

Ancak Trump, McGurk'ü bu kritik görevde tutmaya devam ettiği gibi Suriye ve Irak dosyalarını neredeyse tamamen McGurk'ün aynı frekansı paylaştığı Pentagon generallerine bıraktı. Şahsını da kapsayan bu gerilimin son derece farkında olan McGurk'ün toplantılarda Büyükelçi Çorman'ın çıkışlarını alttan aldığı ve her fırsatta Türk yetkililere 'kaygılarınızı gidermek için mutlaka bir şeyler yapacağız, bir formül bulacağız' dediği edindiğim bilgiler arasında. Aynı yapıcı-onarıcı hava, hafta başında Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın mesajlarında da vardı.

GÜVEN BUNALIMI SÜRÜYOR

Türk tarafında ise geçen yıl Menbiç'te yaşananların hafızası taze. Dolayısıyla da Türkiye ABD'nin 'meraklanmayın Rakka DEAŞ'tan temizlenince SDG de YPG de bölgeyi terk edecek' sözüne güvenmekte zorlanıyor. Washington'dan gelen YPG ile Suriye'deki işbirliğinin taktiksel ve geçici olduğuna yönelik izahatın Ankara'da alıcısı yok. Hatta Türk devleti içinde ABD'nin önce Irak'ta sonra da Suriye'de Kürtlere özerk yapıların yolunu açarak Türkiye ile Arap ülkeleri arasında bir Kürt koridoru oluşturma stratejisini adım adım gerçekleştirdiğini düşünen ciddi bir taraf var.

O SORUYA YANIT YOK

WashIngton'ın Kürtlerle işbirliğine bakışı ise Ankara'daki bazı çevrelerin öngördüğü kadar net değil, hatta ABD Dışişleri ve Pentagon'un sıklıkla çatıştığı bir konu. Türkiye'nin tezlerine yakın duran Dışişleri'nin elini zayıflatan ise Trump'ın da aynı Obama gibi gerçek anlamda bir Suriye stratejisi olmaması..Washington'da 'Rakka DEAŞ'tan alındıktan sonra YPG ile işbirliğinize ne olacak' sorusuna doyurucu yanıt verebilen ne bir asker ne de bir diplomatla henüz karşılaşmadım. Mesela DEAŞ'ın güçlü olduğu Fırat Nehri vadisindeki Deyrizor- Ebu Kemal hattındaki savaşta koalisyon YPG'den vazgeçebilecek mi?
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.