DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İsrail, kutsal mekânı kapattı: Mescid-i Aksa krizi

İsrail, kutsal mekânı kapattı: Mescid-i Aksa krizi

İsrail makamları, önceki gün Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da yaşanan çatışmanın ardından kutsal mabedi dün de kapalı tuttu. Kudüs'ün 1967 yılında işgalinden bu yana ilk kez cuma namazı kılanamadı. Tepkilerin ardından İsrail Başbakanı Mescid'i Aksa'nın bugün açılacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 16/07/17 09:18
okuma süresi: 3 dak.
İsrail, kutsal mekânı kapattı: Mescid-i Aksa krizi
A- A A+
Arap asıllı İsrail vatandaşı üç kişinin Kudüs'ün Eski Şehir girişinde İsrail polisine saldırmasıyla başladığı belirtilen gerginlik Mescid-i Aksa'nın bulunduğu, Ağlama Duvarı'nın yanı başındaki Harem-i Şerif'te devam etmişti. Çatışmada üç Arap saldırganla, iki İsrailli güvenlik gücü ölmüştü.

1967'DEN BERİ İLK

İşte bu gerginliğin ardından İsrail, güvenlik nedeniyle Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmasını yasakladı, Harem-i Şerif'i ziyarete kapadı. Kutsal mabed dün de kapalı tutuldu, ezan okunmadı, namaz kılınmadı.

AA muhabirine açıklamada bulunan Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, Kudüs'ün 1967'deki işgalinden bu yana böyle bir durumun olmadığını belirterek "Kudüs'ün işgalinden bu yana görülmemiş bir durum bu. İsrail'in bu yöndeki önlemlerini reddediyor ve derhal buna son vermesi çağrısı yapıyoruz" dedi. İsrail polisi ayrıca Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapatmıştı.

HAMAS'TAN 'AYAKLANMA' ÇAĞRISI

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar üzerine Harem-i Şerif'i kapatmasının ardından yüzlerce Filistinli cuma namazını Eski Şehir surlarının dışında kılmıştı. İsrail'in uygulamasını eleştiren Kudüs Müftüsü Muhammed Ahmet Hüseyin gözaltına alınırken Ürdün'ün sert tepkisi üzerine sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Gazze'yi kontrol altında tutan Hamas ise dün İsrail ordusu ve Batı Şeria'daki yerleşimcilere karşı 'ayaklanma' çağrısında bulundu.

BUGÜN AÇILACAK

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile krizin aşılması için telefon görüşmesi yaptı. Tepkilerin ardından dün akşam İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ofisinden açıklama yapıldı. Açıklamada Mescid'i Aksa'nın bugün açılacağı, ekstra güvenlik önlemlerinin alınacağı duyruldu.

ŞİDDET SARMALI

2015 ekim ayında patlak veren yeni şiddet sarmalında şimdiye kadar 281 Filistinli ya da Arap asıllı İsrailli, 44 İsrailli, iki Amerikalı, iki Ürdünlü, bir Eritreli, bir Sudanlı ve bir İngiliz öldü. İsrailli yetkililer ölen Filistinlilerin çoğunun bıçak, silah ya da araçla saldırılara karışanlar olduğunu iddia ediyor.

DİYANET BAŞKANI: MEŞRU GEREKÇESİ OLAMAZ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'yı kapatarak cuma namazının kılınmasının engellenmesine ilişkin, "Mescid-i Aksa gibi bir mabedi cuma günü müminlere kapatmanın meşru hiçbir gerekçesi olamaz" değerlendirmesinde bulundu. Görmez, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'da 1967'den bu yana ilk kez cuma namazı kılınamadığına da dikkat çekti. Ürdün, Kuveyt, Yemen gibi ülkeler de Mescid-i Aksa'nın geçici olarak ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.