İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

'Mülteci korsanı' C-Star, Mağusa Limanı'na demir attı, gemi sahibi ve mürettebat tutuklandı

'Mülteci korsanı' C-Star, Mağusa Limanı'na demir attı, gemi sahibi ve mürettebat tutuklandı

İnsanlık dışı faaliyetler yanında zaman zaman da insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen "mülteci korsanı" "C-Star" kara sularımıza girdi, aşırı sağcı gemi sahibi ve mürettebat tutuklandı.

Yayın Tarihi: 27/07/17 08:30
okuma süresi: 7 dak.
'Mülteci korsanı' C-Star, Mağusa Limanı'na demir attı, gemi sahibi ve mürettebat tutuklandı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

İnsanlık dışı faaliyetler yanında zaman zaman da insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen "mülteci korsanı" "C-Star" kara sularımıza girdi, aşırı sağcı gemi sahibi ve mürettebat tutuklandı.

Mağusa Limanı'na demir atan ve Avrupa'da "Defend Europe" isimli aşırı sağcı grubun mültecilerin gemilerini engellemek amacıyla satın aldığı "C-Star" isimli gemi polis tarafından tutuklandı. Gemi sahibi Swen Thomas Egerstorm ile birlikte 9 mürettebat tutuklandı.

Aşırı Sağcı olarak bilinen C Star gemisinin sahibi Swen Thomas Egerstorm tutuklandı. Egerstorm'un korsan olduğu iddia edilirken, C Star ile mülteci botlarının avlanmasının hedeflendiği ileri sürülüyor.

Gemideki önceleri öğrenci olarak gösterilen 20 kişiden 15'i önceki gün geminin limana yanaşması ile birlikte muhaceret işlemlerinin ardından Ercan Havaalanı'na götürüldü. 5'i ise amacın İtalya'ya gitmek olduğunu söyleyerek bu kişilere para ödemesi yaptıklarını söyledi ve sığınma talep etti.

POLİS BELGELERE EL KOYDU: Olayın polise bildirilmesinin ardından dün sabah saatlerinde Mağusa Polis Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri C Star'a el koydu. Gemide detaylı arama yapıldı. Belgelere ve mühürlere el konuldu, mürettebat gemiden boşaltılarak polis müdürlüğüne götürüldü. Gün boyu gemide polis nöbet tutarken, gemiden hareket etmesi engellendi.

Bazı Sivil Toplum Örgütleri ve siyasi isimlerden de C Star'a tepki yağdı. Gemi armatörü Egerstorm'un ve mürettebatın tutuklanması ve ceza alması istendi.

Mağusa Limanı'na yakıt ikmali gerekçesi ile demir atan ve Avrupa'da "Defend Europe" isimli aşırı sağcı grubun mültecilerin gemilerini engellemek amacıyla satın aldığı "C-Star" isimli gemiye polis tarafından el konuldu. Gemi sahibi Swen Thomas Egerstorm , gemi kaptanı Noyana İndika Hetti Don ve kaptan yardımcısı ile birlikte 7 mürettebat insan kaçakçılığı, sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlaması ile tutuklandı. Gemide öğrenci olarak gösterilen ancak daha sonra sığınma talep etmeleri nedeni ile mülteci oldukları ortaya çıkan 5 kişi ile ilgili Mülteci Halkları Derneği girişim başlatırken, akıbetlerinin ne olacağı henüz netlik kazanmadı.

15 KİŞİ KAÇTI 5'İ SIĞINMA TALEP ETTİ

Hem dünya basının da hem de Rum basının da C Star isimli geminin Mağusa Limanı'na gelmesi geniş yer bulurken, geçtiğimi Paazartesi günü Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından mülteci taşıdığı şüphesi ile Mağusa Limanı'na yanaştırdığı ardından gemide bulunan 20 kişinin öğrenci olarak gösterilmesinin ardından bu kez de acentesi olmadığı gerekçesi ile liman dışına demirlenen C Star önceki gün Sabah Shipping isimli şirketin geminin acenteliğini üstlenmesinin ardından yeniden Mağusa Limanı'na yanaştı. Gemide bulunan Sri Lanka uyruklu kişi önceki gün muhaceret işlemleri yapılarak Ercan Havaalanı'na götürüldü fakat 5'inin İtalya'ya gitmek amacı ile bu gemiye bindiği ve sığınma talep ettiği ortaya çıktı.

BELGE SAHTELEDİKLERİNDEN ŞÜPHELENİLİYOR

5 kişinin sığınma talep ettiğinin polisin bilgisine gelmesi üzerine Mağusa Polis Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri dün "Defend Europe" isimli aşırı sağcı grubun mültecilerin gemilerini engellemek amacı ile satın aldığı C Star isimli gemide mahkeme emri ile detaylı bir arama gerçekleştirdi. Polis gemiler ile ilgili belgelere ve mühürlere el koyarken, gemi boşaltılarak tutuklandı. İlk etapta belge sahteleme suçlaması ile gemi sahibi Swen Thomas Egerstorm ile 9 gemi mürettebatı gözaltına alınırken yürütülen soruşturma ve temin edilen ifadeler neticesinde gemi sahibi Egerstorm ile birlikte toplam 10 kişi insan kaçakçılığı, sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlamaları ile tutuklandı. Tutuklanan kişilerin bu gün Mağusa Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılması beklenirken, zanlıların mahkemeye çıkarılmadan gemi ile birlikte sınır dışı edilebileceği ihtimaller arasında.

5 MÜLTECİNİN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Öte yandan sığınma talep eden 5 mülteci ile ilgili Mülteci Hakları Derneği'nin girişim başlattığı öğrenildi. 5 kişi ile ilgili ülkede sığınmaya dair yasa bulunmaması nedeni ile Birleşmiş Milletlerle irtibata geçildiği öğrenilirken, mültecilerin akıbetinin ne olacağı ise henüz netlik kazanmadı.

TEPKİ YAĞDI

Yaşanılan olayın ardından bir çok Sivil Toplum Örgütü ve siyasi isim tüm dünyada Irkçı gemi olarak adlandırılan C Star ile ilgili tepki gösterirken, gemi sahibi Swen Thomas Egerstorm'un aslında bir korsan olduğunu ileri sürdü. Geminin uluslararası sularda mülteci avına çıktığını belirten bazı siyasi isimler ise geminin tutuklanıp, gemi sahibi Egerstorm ile mürettebatın sosyal medya paylaşım siteleri üzerinden ceza alması gerektiği görüşünü bildirdi.

PAŞA: SINIR DIŞI EDİLİRLERSE, YOLLARINA DEVAM EDECEKLER

Mülteci Haklar Derneği'nden Faika Deniz Paşa ise yaptığı açıklamada gemiden 20 Tamil / Sri Lanka vatandaşının çıktığını kaydetti. Bu kişilerin stajyer denizci olarak sunulduklarını belirten Paşa, daha sonra ise İtalya'ya gitmek amacı ile para ödeyip bu gemiye Gilbatrar'dan bindiklerinin ortaya çıktığını söyledi. Bu kişilerden 5'inin sığınma talep ettiğini söyleyen Paşa, başvuruların BMMYK'nın uygulayıcı ortağı tarafından alındığını kaydetti Paşa bunun nedenini ise "Kıbrıs'ın kuzeyinde herhangi bir sığınmaya dair yasa bulunmayışı" olarak açıkladı. Geminin sahibi ve 9 mürettebatın bu bilginin polise iletilmesiyle belge sahtelemek üzerinden polis tarafından tutuklanmasının ardından mahkeme kararı ile aleyhlerinde bir günlük tutukluluk süresinin temin edildiğini kaydeden Paşa, sahte olduğu iddiasında bulunulan belgelerin, stajyer denizci olarak sunulan kişilere düzenlenen denizci belgelerinin olduğunu söyledi. "Yarın ya tutukluluklarının uzatılması için yeniden mahkemeye çıkacaklar, ya da sınır dışı edilecekler" diyen Paşa, "sınır dışı işlemleri olursa aynı gemi ile gidebilirler, yani sadece bir günlük tutukluluk sonrasında yollarına devam ederler" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.