DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

ABD Başkanı Donald Trump: "Kuzey Kore'ye atışa hazırız"

ABD Başkanı Donald Trump: "Kuzey Kore'ye atışa hazırız"

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun Kuzey Kore'ye "atışa hazır" olduğunu söyleyerek gerilimi tırmandırma söylemlerinde yeni bir seviyeye geçti.

Yayın Tarihi: 11/08/17 17:09
okuma süresi: 4 dak.
ABD Başkanı Donald Trump: "Kuzey Kore'ye atışa hazırız"
A- A A+
ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun Kuzey Kore'ye "atışa hazır" olduğunu söyleyerek gerilimi tırmandırma söylemlerinde yeni bir seviyeye geçti.

Twitter'dan bir mesaj paylaşan Trump, "Kuzey Kore'nin akılsızca bir hamle yapması ihtimaline karşı askeri çözümlerimiz yerinde ve atışa hazır. Umarım Kim Jong Un başka bir yol bulur!" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore ise Donald Trump'ı, Kore yarımadasını "nükleer savaşın eşiğine getirmekle" suçluyor.

Pyongyang yönetimi, ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki adası Guam açıklarını hedef alacak yeni roket denemeleri yapacağını açıklamıştı.

Guam'daki emniyet birimleri Cuma günü adada yaşayanlar için bir saldırı durumunda neler yapılması gerektiğini anlatan bir rehber yayınladı.

Rehberin başlığında "Patlamaya veya ateş topuna bakmayın - sizi kör edebilir" ifadeleri yer aldı.

Adada yaşayanlara bir saldırıyı fark ettikleri anda yere yatarak kafalarını korumaları tavsiye ediliyor:

"Eğer patlama uzakta gerçekleştiyse şok dalgasının size ulaşması 30 saniyeden fazla alabilir."

ABD SAVUNMA BAKANI MATTİS, 'SAVAŞ FELAKET OLUR' DEMİŞTİ

Trump'ın açıklamaları ABD Savunma Bakanı James Mattis'in diplomasi açıklamasından saatler sonra geldi.

Mattis, ABD'nin Kuzey Kore ile yaşanan krizi diplomasi ile çözmeyi umduğunu, savaşın felaket olacağını ve diplomatik çözüm için mesafe alındığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, sabah saatlerinde de Kuzey Kore yönetimini uyararak ABD'ye karşı bir adım atmaları durumunda "çok ama çok endişeli olmalılar" demişti.

Kuzey Kore yönetiminin kendisine çeki düzen vermemesi durumunda 'çok az uluslun karşılaştığı türden bir tehditle karşı karşıya kalacağını' da söyleyen Trump, Pyongyang yönetimine karşı çok sert açıklamalar yaparak tansiyonu yükselttiği eleştirilerine de tepki gösterdi.

New Jersey eyaletindeki golf kulübü Bedminster'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, 'ateş ve öfke' açıklamasının arkasında olduğunu söyleyerek, "Kimileri o açıklamamın çok sert olduğunu düşünüyor. Belki de yeterince sert değildi" dedi.

Kuzey Kore, Donald Trump'ın Kuzey Kore'ye yönelik sert uyarılarının ardından"Boş laflar" açıklamasını yapmıştı.

Trump'ın Kuzey Kore'ye yönelik son mesajları, Pyongyang'ın Guam açıklarına füze fırlatma planını günler içinde tamamlayacağı yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Kuzey Kore sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Seul sokaklarında son gelişmeler farklı tepkilere neden olmuş durumda.

62 yaşındaki Kim Seong-su, Pyongyang'ın rejimini muhafaza edebilmek için blöf yaptığına inandığını söylüyor.

Ancak daha endişeli olanlar da var. Yeon Eui-sook, tırmanan gerilimi korkutucu bulduğunu söylüyor ve "Umarım herkes barış içinde yaşayabilir. Kim Jong-un sürekli aynı şeyi yaparak herkesi tedirgin ediyor" diyor.

Bölgeyi yakından izleyen uzmanlarsa, Ağustos aylarında ABD ile Güney Kore'nin müşterek askeri tatbikatları başladığında Kuzey Kore'nin açıklamalarının da tonunun sertleştiğine dikkat çekiyor. Ancak bu kez ABD tarafında da sert açıklamalar yapan bir lider iktidarda.

Trump, Beyaz Saray'dan Kuzey Kore konusunda çelişkili mesajlar geldiği yönündeki yorumlara da karşı çıktı.

Hafta başında Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, gerilimin basında yansıtıldığı kadar ciddi olmadığını ifade etmişti.

Ancak daha sonra BBC'ye konuşan Beyaz Saray danışmanlarından Sebastian Gorka, "Başkanın ne dediğine bakmak gerek" ifadesini kullandı ve "Bakan Tillerson'un askeri meseleleri değerlendirmesini beklemek doğru olmaz" dedi.

Gorka röportajda "Eğer birisi sürekli olarak sizi öldüreceğini söyleyip duruyorsa bir noktada bunu ciddiye almanız gerekir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.