İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Soyer istifasını ne zaman sunacak?

İstifasını ne zaman sunacak?

<P>KKTC'de dün yapılan milletvekilliği genel seçiminin tamamlanmasının ardından sonuçların resmileşmesi süreci devam ediyor.Yüksek Seçim Kurulu, bugün ülke barajı olan yüzde 5'i geçen siyasal partileri (UBP, CTP, DP, TDP ve ÖRP) Resmi Gazete'de ilan etti. </P>

Yayın Tarihi: 20/04/09 21:58
okuma süresi: 4 dak.
İstifasını ne zaman sunacak?
A- A A+

YSK yarın da, kesinleşmemiş resmi sonuçlara göre seçimi kazanan milletvekillerinin listesini yayınlanmak üzere basımevine gönderecek.

Milletvekilleri, isimlerinin Resmi Gazete'de ilan edilmesinin ardından itiraz sürecinin de tamamlanmasıyla mazbatalarını alacaklar.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in de seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasından sonra mevcut hükümetin istifasını sunması bekleniyor.

Bu arada hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Merkez Yönetim Kurulu yarın toplanarak seçim sonuçlarını değerlendirecek. Seçimde oy kaybeden ve Meclisteki milletvekili sayısını da 15'e düşüren CTP saat 11.00'de Parti Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer başkanlığında toplanarak gelinen durum ve bundan sonra izlenecek tutumu belirleyecek.

Öte yandan seçimi oyların yüzde 44.02'sini alarak tamamlayan ve milletvekili sayısını 26'ya çıkararak tek başına iktidar şansını elde eden Ulusal Birlik Partisi'nin yetkili organlarının da yarın toplanarak süreci değerlendirmesi ve izlenecek prosedüre ilişkin karar alması bekleniyor.

Anayasa'ya göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki 10'uncu gün saat 10.00'da kendiliğinden toplanacak. Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. Buna göre, ilk toplantının başkanı, meclisin en yaşlı üyesi sıfatını taşıyan 71 yaşındaki UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu olacak.

En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. UBP Milletvekilleri Sunat Atun ile Kemal Dürüst meclisin en genç iki üyesi olarak ilk toplantıda katiplik yapacak.
Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.

Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek. Bakanlar Kurulu'nu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü…

Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı'nca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor.

Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı'nca atanıncaya kadar mevcut hükümet devam edecek.

Cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulunun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak. Bakanlar Kurulunun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.

Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından sonra iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak. Anayasa'ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.