EMLAK
okuma süresi: 17 dak.

Çağatay Özbirim: "Bilinçli müşteri metrekare soruyor!"

Çağatay Özbirim: "Bilinçli müşteri metrekare soruyor!"

Kıbrıs'ta yatırım ve yaşam planlayanların sayısıyla birlikte, konut projelerinde de hızlı bir artış var. Özellikle Girne bölgesi son dönemde birçok yeni proje, hatta birçok yeni müteahhit firmayla tanıştı. Konut tipleri değişiyor, fiyatlar oldukça çeşitli.

Yayın Tarihi: 13/09/17 10:11
okuma süresi: 17 dak.
Çağatay Özbirim: "Bilinçli müşteri metrekare soruyor!"
A- A A+
Kıbrıs'ta yatırım ve yaşam planlayanların sayısıyla birlikte, konut projelerinde de hızlı bir artış var. Özellikle Girne bölgesi son dönemde birçok yeni proje, hatta birçok yeni müteahhit firmayla tanıştı. Konut tipleri değişiyor, fiyatlar oldukça çeşitli.

Fakat dikkat çeken bir detay var. Konutların metrekaresi değil de, oda sayısı paylaşılıyor hep. Peki doğrusu bu mu?

En yakın örnek Türkiye'ye bakmak yeterli aslında. Tüm birim maliyeti ve konut hesabı metrekare üzerinden yapılıyor. Yani konutun fiyatını, metrekaresi belirliyor.

Milos Park Homes ile KKTC ve Türkiye'de birçok ödüle sahip olan Kıbrıs Developments, yeni projesi Kıbrıs Town Houses projesinde metrekare vurgusuyla dikkat çekiyor.

1+1'lerde bile oldukça geniş yaşam alanı sunan proje, yatırımcıların büyük beğenini topluyor.

Kıbrıs Town Houses projesinde metrekarelerin Milos Park Homes'a göre yüzde 30 oranında arttığını söyleyen Kıbrıs Developments Direktörü Çağatay Özbirim, "bilinçli müşteri metrekare soruyor" diyor.

İşte Özbirim'in Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisi Eylül sayısında yer alan röportajı:

"BU ZAMANA KADAR ÜRETTİĞİMİZ PROJELER ARASINDA EN MÜKEMMELİ"

Milos Park Homes ile ezber bozan, KKTC'de birçok alanda ilke imza atan, başarılarıyla ödül rekorları kıran Kıbrıs Developments, bu kez çıtayı daha da yükseltti.

Şirket direktörü Çağatay Özbirim Kıbrıs Town Houses için "en özel projemiz" diyor. Detaylarını bir bir sıralıyor.

KKTC'ye markalı konut projeleri kazandıran Kıbrıs Developments için dolu dolu geçti 2016 ve 2017 yılı. Milos Park Homes ile büyük başarıya ulaştılar. Mimarisinden doğasına, yatırımcısına sunduğu fırsatlardan kazanç potansiyeline kadar özel bir proje oldu. Lansmanlarıyla, sanat etkinlikleriyle konuşuldu.

İşte Milos'un son günlerinde herkesin aklında bir soru vardı, 'acaba yeni proje ne olacak?' O dönem biz de bu soruyu Kıbrıs Developments Direktörü Çağatay Özbirim'e sorduk.

'Sandalye yola çıktı' dedi, ilk sinyali verdi aslında o dönem.

Sandalyenin hareketlenmesi, Çağatay Bey'in yeni proje için yer değerlendirmesi yapması anlamına geliyor. Meşhur sandalyesiyle arazinin dört bir tarafında oturuyor, projeyi gözünde canlandırıyor.

İşte o gün sandalyede tasarlanan projenin adı Kıbrıs Town Houses.

Merakla beklenen proje, Kıbrıs Panayırı ile yatırımcısıyla buluştu, satışları da oldukça hızlı bir şekilde devam ediyor.

Peki sandalyeden bugüne neler oldu, bu proje nasıl oluştu, ayrıcalıkları, özellikleri neler? Konuğumuz Kıbrıs Developments Direktörü Çağatay Özbirim.

"HAYALİMDİ, GERÇEK OLDU"

Büyük merak uyandırdı, beklendiğine de değdi. Hayırlı olsun diyelim önce. Sandalyenin bagajdan çıktığı günden bu yana farklı bir heyecan yaşıyorsunuz.

Baştan başlayalım, nasıl doğdu Kıbrıs Town Houses?

Çok teşekkürler.

Benim bu meslekteki 31'nci yılım ve bu projeye denk geliyor. Şirket olarak da tam 31 yıl boyunca bu bölgedeki arazilerden satın alıp güzel bir proje yapmayı hayal etmiştim. Bu bölge fiziki, coğrafi ve tarihi özelliklere sahip olan bir bölge.

Çok farklı bir eğimi olan, doğusu ve batısı vadi ile sınırlanan, kuzeyi çıkarma plajımız ki bizim için manevi değeri çok yüksek, ayrıca Kıbrıs'ta tek olan Milli Park'a sınır. Alsancak Belediye'sinin projelendirdiği, içerisinde yürüyüş parkurları olan, yetişmiş ağaçlardan oluşan güzel bir orman oluyor.

Batımız yine orman, güneyimizde ise villalar var, hep elit insanların kendilerine ait villaları.

Yani her anlamda çok özel bir lokasyon.

Yılarca buradaki insanlar arazileri satmamak için çok çalıştılar. Fakat bir süredir doğru müteahhit, güzel bir proje oluşturacak firma arıyorlardı. Ve bu toplu büyük arazi bugünlere kadar geldi. Şükürler olsun ki Allah bana nasip etti ve mal sahipleri de bunu bana uygun gördü ve sattılar.

Bu aslında çok önemli.

Çünkü konsept proje oluşturabilmek için hem arazi büyük olacak, hem lokasyonu uygun olacak. Biz burada ikisini bir arada tutuyoruz. Böyle arazi bulmak kolay değil.

Üstelik hem Alsancak hem de bütün Girne halkının da yeni merkezi olarak ifade edebiliriz bu bölgeyi. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi hep yeni süpermarketler bu cadde üzerine kuruldu. 3-4 tane turistik tesis var, plajları var. Eğlence yerleri de ağırlıklı olarak bu lokasyonda. Dolayısıyla burasının Girne'nin turistik ve eğlence bölgesi haline geldiğini söyleyebiliriz.

"TAM MÜSTAKİL VE YARI MÜSTAKİL YAŞAM"

30 yılın hayali aslında Kıbrıs Town ile gerçek oluyor, başarılar.

Milos Park Homes'ta farklı bir konsept hazırladınız yatırımcılara, herkesin çok hoşuna gitti. Burada daha farklı bir konseptiniz var. Daire değil, konut değil, özel bir yaşam alanı sunuyorsunuz. Nasıl bir proje Kıbrıs Town Houses?

Milos Park Homes, Milos Değirmenleri'nin yanına inşa edildiği için, o kültürü yaşatma ve oradaki yeşili yaşatma adına, doğru yerde doğru projeyi yapma adına özel bir çerçevede hayat buldu.

Kıbrıs Town Houses ise lokasyonu itibariyle bambaşka bir proje. Şirketimiz politikası olarak ve benim vizyonum olarak her projede çıtayı daha yükseğe taşıyacağımızı söylemiştik. Yeni projemiz olan Kıbrıs Town Houses'ta da çıtayı yükseltmek adına, tüketicilerimizin önerilerini harmanlayıp dikkate almak suretiyle, projedeki konutların yapısını çok özel yaptık. İçerisinde müstakil villalar, yarı müstakil villalar var. Aynı zamanda iç avlusu olan, insanlara samimi bir geçmişi hatırlatan bir proje oluşturduk.

Yarı müstakil tanımını biraz daha açar mısınız?

Konutlarımız tam müstakil ve yarı müstakil diyoruz. Yarı müstakil demek aslında hepsinin kapı girişleri müstakil. Müstakil bahçeniz var. Yarı müstakil dememizin tek sebebi üzerinde bir konut oluşu. Bu konutun da girişi sizden bağımsız, sizin girişinizle hiçbir bağlantı yok. Ancak bir tavan teması olduğu için, teknik olarak yarı müstakil diyoruz. Ama yaşam olarak müstakil.

Apartman girişindeki manzaraların hiçbiri olmayacak mı?

Hayır olmayacak. En büyük farklardan biri bu ve en çok gelen isteklerden biri. Siz komşunuzla istemediğiniz takdirde hiç karşılaşmıyorsunuz bile. Bu çok önemli. En büyük taleplerden birisiydi bu. Toplu yaşam olsun, güvenli olsun, sosyal aktiviteleri olsun ama bu güvenli yaşam içerisinde ne kadar bağımsız olabilirsek o kadar iyi olur taleplerine karşılık verecek bir proje Kıbrıs Town Houses.

Bu konsept daha önce var mıydı?

Hayır. İlk kez biz yapıyoruz bu konsepti. Biz diyoruz ya çıtayı yukarıya çekeceğiz diye. İşte bu da bir örneği. Mutlaka talepleri değerlendiriyoruz ve projelerimizi müşterilerimizin istekleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz.

"METREKARELER YÜZDE 30 ARTTI"

Başka ne talepler geldi tükecilerden?

1+1, 2+1 ve 3+1 konutlarımızda alanları daha da geniş tuttuk. İnsanlar hep misafirimiz geldiğinde daha rahat etmek için daha büyük metrekare istediler, hem de yoğun bir şekilde. Biz de diğer projelerimizden farklı olarak bunu yaptık. %30 oranında her konutta metrekareleri arttırdık.

Yani Milos'taki başarılı ve ödüllü projede bize gelen tek talep metrekarelerin daha büyük olmasıydı. Biz bu talepleri ciddiye aldık ve 80 metre kare olan 2+1 konutları, bu projemizde 117 metrekareye çıkardık, her şey müşteri memnuniyeti için.

O zaman Kıbrıs Town'u tüketiciler şekillendirdi biraz da.

Çok doğru. Çünkü hepimiz huzurlu bir yaşam için uğraşıyoruz. Düşüncemiz "yaptık, oldu" değil, her zaman en iyisine nasıl ulaşırız yönünde. O yüzden böyle özel, böyle güzel tüketicilerimiz olduğu için, hatta dostlarımız olduğu için çok şanslıyız.

"KKTC'DE YİNE BİR İLK OLACAK"

Bu projede yer alan ilkler arasında BREEAM Sertifikası dikkat çekiyor. Nedir bu sertifika?

Yine Kıbrıs Developments olarak bir ilki KKTC'ye taşıyoruz. Bu BREEAM özünde enerji tasarrufu üzerine dört dörtlük bir sertifika.

Çünkü baktık ki adamızda enerji çok pahalı. Kalite noktasında Kıbrıs Developments'ın kalitesi biliniyor, fakat biz 'bu yetmez' dedik. Uluslararası bir standardı, BREEAM Standardı'nı ilk kez KKTC'ye taşıdık. İngiltere kaynaklı, uluslararası bir standart. Projelerimizde inanılmaz bir enerji verimliliği oluşturacağız.

Bu projede binalarda ısı yalıtımı, güneş enerjisinden faydalanabilme en üst düzeyde. Bütün bunlar enerji kaybının olmaması ve ayrıca enerjiden faydalanma özelliğine sahip olan konutlar demek.

"BREEAM STANDARDI İLE YÜZDE 30 TASARRUFLU PROJE"

Ne kadar tasarruf sağlayacak?

Çok büyük fark var. Sadece bizim standartlarımızda şimdiye kadar yapmış olduğumuz ve en üst standartta diye belirttiğimiz konutlarımızdan bile farkı %30 ekstra tasarruf.

Yani 1000 TL fatura ödüyorsa vatandaş, 700 TL'ye düşecek. Ki bizim tüm projelerimizde standartlarımız çok yüksektir tekrar vurgulayalım.

"MALİYET ARTIŞI YÜZDE 40, RAKAMLARA YANSIYAN YÜZDE 10"

Peki bu kadar özellik eklendi, metrekareler arttı. Bunların hepsi ekstra bir maliyet demek. Fiyatlara yansıdı mı bunlar?

Bu projede aslında çok büyük fedakarlık yaptık firma olarak.

Arazi fiyatından başlayarak yapalım hesabını. Mevcut Alsancak'taki araziler 50 liraya satılırken, ben bu arazileri 2 katına aldım. Çünkü gerçekten bu bölgenin en güzide arazisiydi burası. Birçok insan fiyatından dolayı alamıyordu burayı. Ben proje üretip yapmayı hedefledikten sonra, fiyatına çok bakmak istemedim. Çünkü böyle bir yer yok bölgede.

Ayrıca ekstra olarak az önce bahsettiğim BREEAM'i getiriyor oluşumuz da eklenince, toplamda %40 maliyet artışına sebep oldu tüm bunlar.

Bu yüzde 40'lık farkı nasıl minimuma indiririz diye düşündük. Projedeki konut sayısı gücünü de kullanarak, materyal alımı yaptığımız firmalarla birebir ve çok sıkı pazarlık yapmak suretiyle yüzde 40'a çıkan maliyet artışını, yüzde 20'ye kadar düşürdük.

Yani Milos Park Homes maliyetlerinin üzerine %20 yansıdı. Aslında piyasaya göre baktığınızda %40 maliyet artışı var. Toplu konutta toplu alımın avantajını kullanarak %20'ye düşürdük farkı.

Bölgenin hızlı bir gelişimi var, bu lokasyona da ciddi bir ilgi var. Burası bambaşka bir yermiş diyorlar. Ben şunu iddia ediyorum ki, topraktan alıp biteceği güne kadar müşterilerimiz en az %30 kazanacaklar.

Eğer bitişe kadar elimde konut kalırsa, ben de metre karesini 1300-1400 sterlinden satacağım.

"BİLİNÇLİ MÜŞTERİ METREKARE SORUYOR"

İlk izlenimler, değerlendirmeler nasıl fiyatlarla ilgili?

Bilinçli müşteri her şeyin farkında. Hesabını çok net yapıyor, hayalini kurduğu konut tipini seçiyor. Fakat metrekareye bakmadan, sadece oda ve fiyat üzerinden değerlendirme çabasına girenler bazen şaşırıyor.

'2+1 konuta nasıl 129 bin sterlin fiyat olur' diye ara sıra soru alıyoruz. Metrekare söylendiğinde de "Maşallah 3 yatak odalı bir konut kadar büyükmüş" diyorlar ve fiyat makul geliyor. Yani metrekareler konusunda bilinçli tüketiciler bunu rahatça hesaplıyor. Bilinçli tüketici metrekareyi soruyor. O zaman da fiyatı çok uygun buluyor.

"İNŞAAT BİTMEDEN SATIŞLAR BİTER"

Satış ofisinizdeki yoğunluğun maşallahı var. Ne durumda satışlar?

Bugün itibariyle de %30 satışa ulaştık. Lansmanımızı bir aydan kısa bir süre önce yaptık. Ortalama günde bir buçuk satış yapıyoruz. Bizim için çok olumlu bir başlangıç. Bu bize inşaatlar bitmeden satışın biteceğini gösteriyor.

"İŞ BANKASI AİLESİNE TEŞEKKÜRLER"

İş Bankası ile yaptığınız özel anlaşmanın dönüşleri nasıl?

İş Bankası konusunda ben bütün İş Bankası ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu 20 yıl konut kredisi Kıbrıs'ta olmayan, hem de natamam oluşu sebebiyle çok önemli bir kredi. İnsanlar İş Bankası vasıtasıyla %20 peşin olmak kaydıyla, %80'ini İş Bankası kredisiyle konut sahibi olabiliyorlar. Bu çok büyük bir avantaj. Bu çok olumlu yansıyor tabii ki.

Milos'ta çok başarılı oldu, konut sahibi olanların yüzde 40'ını İş Bankası kredilendirmişti. Bu bir referanstır. Kıbrıs Town Houses projemizde de yüzde 50'lere yakın bu krediden faydalanacak müşterilerimiz olacaktır.

"ÖZEL VE GÜZEL BİR KİTLE OLACAK"

Hedef kitlede kimler var?

Hedef kitlemiz Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan insanımız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız, İskandinav ülkeleri.

Elit bir kitle olacak. Proje kendisini ifade ediyor ve ben bir markayım diyor. Marka arayan kesime hitap ediyor.

O zaman yatırımdan çok yaşam için satın alınacak bir proje..

Biz de onu hedefledik. Metrekarelerini yaşanabilir alanlar oluşturmamızın sebebi de yaşam alanı arayan kitleye hitap etsin diyedir. Özel ve güzel bir kitle olacak. Şimdiden yüzde 30 satış içerisinde olan insanlar hep bu tarif ettiğimiz kitlededir.

"ÇITAYI HEP YUKARI ÇEKTİM"

Kıbrıs Developments'ın en özel projesi diyebilir miyiz?

Ben otuzuncu yılımı aştım bu sektörde. Ancak çocuklarım yeni projeler için heyecanla çalışıyorlar ve devam etme düşüncesindeler. Yeni nesilde yaşam tarzları değişiyor ve gençlerin daha farklı istekleri var.

Benim ailem de, Kıbrıs Developments da çok heyecanlı. Çağatay Özbirim olarak çıtayı hep yukarı çektim. Ben görüyorum ki gelecek yeni jenerasyon çıtayı hep yukarıya taşıyacaklar. Değişen dünyaya, değişen yaşam biçimlerine uygun şekilde proje üretmeye devam edeceğiz.

Ama şunu söyleyebilirim, bu zamana kadar ürettiğimiz projeler içerisinde en mükemmeli, doğru ve güzel lokasyon ve en güzel projemiz.

"YİNE BOMBAYI PATLATTINIZ ÇAĞATAY BEY"

Maşallah diyelim, daha ne olsun. Kapanışı sizin sürprizlerle dolu teslim tarihinizle yapalım. Muhtemelen yine erken yaşam başlayacak projede, ama adettendir soralım yine. Teslim tarihi ne zaman?

Beni iyi tanıyorsunuz.

Biz hep temkinli tarih veririz ama sürpriz yaparız, erken teslim yaparız. Açıkladığımız tarih, başlangıç tarihi itibari ile 24 ay. Kimse bu noktada bana inanmıyor, çünkü '2 yıl diyorsunuz, 1 yılda teslim ediyorsunuz' diyorlar.

Bunu ne kadar kısa sürede teslim edeceksiniz diyorlar, o da sürpriz olsun diyorum, benim taahhüt ettiğim 2 yıldır ama 1 yılda da teslim edebiliriz, yine sürprizimiz var. Ama ben her zaman temkinli olarak 2 yıl diye taahhüt ediyorum

Her proje yaptığımızda, bütün sektör ilgiyle projelerimizi bekliyor. Bu beni mutlu ediyor. Bu ne demek? Yeni bir şey gelecek, çıtası yükselmiş yeni bir proje beklentisi her zaman bütün sektörde ve tüketicimizde var.

Biz lansmanda inşaat firmalarını da ağırladık. Lansmanı izledikten sonra birçok meslektaşımız "yine bombayı patlattınız Çağatay Bey" şeklinde yorumlar yaptı. Çok güzel bir proje olacak diye geri dönüşler var. Tabii bu da beni mutlu ediyor.

Sektördeki bütün arkadaşlar yeni projelere neler kattığımız konusunu soruyorlar ve bu çok güzel bir şey.

Biliyorsunuz ki ben her şeyi teknik özellikleri ifade ediyorum. Çünkü amacımız Kuzey Kıbrıs'ta kalitenin arttırılmasıdır. Bu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti imajı için çok önemlidir.

Bu öncülük ülkemiz adınadır. Ülkemizin imajı yükselince biz ne kazanırız, kaliteli müşteri kazanırız. Bir marka oluruz. Biz buna öncülük yapmaya çalışıyoruz. Bu bize mutluluk ve haz veriyor.

O yüzden bu proje insanımızın beklentilerini karşılayabilecek en mükemmel proje oldu.

Adanın genelinden bahsediyorum, Güney Kıbrıs dahil. Bizim lansmanımızı Güney Kıbrıs'tan merak edip gelen ziyaretçilerimiz de oldu. 'Güney'de böyle bir proje yok' diye ifade ettiler. Türkiye'den gelen misafirlerimiz de 'bu kadar olumlu, bu kadar müşteriyi memnun edebilecek düşünceye sahip çok az proje olmuştur' dedi.

O yüzden emeği geçen, bu yolda birlikte yürüdüğümüz herkese çok çok teşekkür ediyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.