KARPAZ
okuma süresi: 3 dak.

Ayios Synesios Kilisesi 43 yıl sonra bakıma alındı

Ayios Synesios Kilisesi 43 yıl sonra bakıma alındı

Kıbrıslı Türk ve Rum propagandasının bakımını engellediği Dipkarpaz köyündeki kiliseye, Kürt kökenli başkan el attı…

Yayın Tarihi: 24/09/17 09:10
okuma süresi: 3 dak.
Ayios Synesios Kilisesi 43 yıl sonra bakıma alındı
A- A A+

Serhat İncirli

Ortodoks Kilisesi ve Rum Yönetimi, "Aman Türk eli değmesin" dedi yıllarca... Türk yönetimi ya da KKTC yetkilileri, "Kilisenin parasını kullandırtmayız" dedi ve tarihi bir kilise, bakımsızlıktan dökülür hale geldi... Ve çok ilginçtir, 1974 sonrası Türk – Rum propaganda savaşlarının kurbanı olan bir kiliseye, neredeyse yarım asır sonra, Kürt el değildi... Dipkarpaz'ın Kürt kökenli Belediye Başkanı Suphi Coşkun, "bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan" kiliseye el attı...


Dipkarpaz'da köy meydanında bulunan ve 43 yıldır Rum propagandasının "Aman Türkler yapmasın", Türk propagandasının da "Rumlara yaptırmayız" diyerek bakımını yapmadığı Ayios Synesios Kilisesi'ne ilk kez bakım yapılıyor...

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, "Biz sadece görevimizi yapıyoruz, yıllardır süren çekişmeyi de doğrusu pek umursamıyoruz" dedi


Coşkun, daha önce Rumlara ait mezarlığın da benzer şekilde ilk kez bakımını yapmış; köy meydanında, yine 43 yıldır boya yüzü görmeyen Rumlara ait kahvehaneyi de "ilginç bir yöntemle" boyamıştı.

Rum Kilisesi'nin baskısıyla belediyenin boya yapmasına izin verilmeyen kahvehaneyi mühürleyip kapatan Coşkun, boya ve bakım işleri bittikten sonra kahvehanenin açılmasına izin vermişti.

1975 yılında henüz 3 yaşındayken ailesiyle birlikte Kıbrıs'a yerleşen ve Dipkarpaz'da Elence konuşmayı da öğrenen Coşkun, göreve geldiği 2014 yılından bu yana Dipkarpaz'ın çehresini değiştirmeyi başardı.


Etnik köken ayrımcılığı yapmadan, belediyenin hizmet alanındaki Dipkarpaz ve Kaleburnu köylerine hizmeti hedef aldı.

Rum ve Türk propagandasının sürekli çatıştığı Dipkarpaz'da, bu çatışmanın aksattığı birçok hizmeti yaşama getiren Coşkun, sadece kendi bölgesinde değil; ülke genelinde de takdir toplamayı başardı.

KIBRIS POSTASI'na konuşan Coşkun, "Benim görevim, Dipkarpaz'a ve Kaleburnu'na hizmettir. Kilise bakımsızdı. Hemen yanında duran camimize gereken ilgiyi gösteriyoruz. Kilise'nin bakımsız durması hoş bir görüntü olmazdı. Bir şeyler yapalım dedik, bizimkiler de Rum tarafındakiler de gereksiz bir propagandanın baskısıyla yaklaşmayınca; kararımızı verdik, bakımı başlattık. Tamiratları yapıp, boyatacağız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.