KARPAZ
okuma süresi: 3 dak.

Kaderine terk edilen Agios Demetrios Kilisesi tehlike saçıyor

Kaderine terk edilen Agios Demetrios Kilisesi tehlike saçıyor

Karpaz bölgesinin büyük ve ender güzellikte olan mimari yapısına sahip Ziyamet köyündeki Agios Demetrios kilisesine insan dışkısından girilmiyor.

Yayın Tarihi: 01/10/17 11:15
okuma süresi: 3 dak.
Kaderine terk edilen Agios Demetrios Kilisesi tehlike saçıyor
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

Karpaz bölgesinde bulunan Ziyamet köyündeki Agios Demetrios kilisesi imdat çağrısında bulunuyor. Yıllardan beri tek bir çivi bile çakılmayan kilise bakımsızlıktan dökülmeye başladı. Kiliseye ve avlusunda bulunan yardımcı odalara insan dışkısından girilmezken, bir zamanlar tavanında antika tabakların bulunduğu, kemerli, ender güzellikteki bölgenin en büyük kiliselerinden biri olan Agios Demetrios kaderine terk edildi.

Yerden tavana bakıma ihtiyacı var

Hristiyan kilisesi olan ve bir dönem de cami olarak kullanılan Agios Demetrios uzun bir süreden beri ise çocukların oyun alanına döndü. Kapısından penceresine, duvarından tavanına kadar tadil edilmesi gereken kilisede eski dönemlerinden eser yok. Kemerli yapısının yanı sıra geçmiş yıllarda tavanında tabaklar bulunan kilise adeta yağmalandı.



Tavanında antika tabaklardan eser kalmayan kilisenin avizesi ise çocuklar tarafından salıncak niyetine kullanılıyor. En az dış mekanı kadar iç mekanı da kullanılmaz hale gelen kilise adım başı insan dışkısı ve bira tenekesi ile kırık cam parçaları ile dolu. Duyarsız vatandaşlar tarafından harabe haline getiren kilisenin kapı ve pencereleri de işlevini yitirdi.

.

Çocukları ölüme çağırıyor

Agios Demetrios, hem mimari yapısında bakımsızlıktan ötürü meydana gelen hasarlar hem de duyarsız vatandaşlar tarafından harabeye sokulan yapısı ile oyun oynamak için giden çocuklara ölüme davetiye çıkarıyor. Kilisenin içindeki insan dışkılarının ve kırık cam parçalarının arasında koşuşturan çocuklar, korkuluğu olmayan merdivenlerden çıkarak çürük üst katta bulunan çürük tahtalar üzerinde oyun oynuyor. Kilisenin kırılıp dökülerek hasara uğratıldığı avizesini salıncak olarak kullanıp üzerine asılarak sallanan çocuklar tehlikenin bilincinde olmadan canlarını hiçe sayıyor.



Çocukların adeta kapıdan girip penceren çıktıkları kilisenin bahçesinde bulunan kolonlar ise çocukları resmen ölüme çağırıyor. Geçmiş yıllarda kilisenin avlusunda pazar yeri olarak da kullanıldığı öğrenilen kemerli yapının bir kısmının kopup düştüğü görülürken, kilisenin mimari yapısı hemen her gün bahçesinde koşuşturup oynayan çocuklar için ölüme davetiye
çıkarıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.