İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Zeki: "Kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiği için UBP'de yer aldım"

Zeki: "Kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiği için UBP'de yer aldım"

Ulusal Birlik Partisi'nden Mağusa milletvekili aday adayı Doç. Dr. Canan Zeki siyasete atılma gerekçeleri ile ülke siyasetine bakış açısını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi. Zeki, "aldığım eğitim ve okuduklarımda bu temeli destekler nitelikte oldu. Ben, ulusal birliğe ve dirliğe inandığım için ve toplum olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiğine inandığım için UBP'de yer aldım" dedi.

Yayın Tarihi: 12/11/17 11:08
okuma süresi: 8 dak.
Zeki: "Kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiği için UBP'de yer aldım"
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevinden ülke siyasetine yeni atılan bir isim Canan Zeki. Doçent Doktor unvanına sahip olan Zeki, KKTC'nin 'hak, hukuk, adalet, eşitlik ve demokrasi' normlarında ödün vermeden yaşamasını sağlamak, topluma huzur ve güven içerisinde yaşayabilecekleri refah seviyesi yüksek bir ülke yaratmak vizyonu ile UBP'nden milletvekili aday adayı oldu. Zeki yola çıkarken, eğitim bilimci olduğu için de ülkedeki eğitim sistemini çağdaş bir yaklaşımla yeniden kurmak; öğrenci merkezli eğitim ve öğretim anlayışını eğitim sistemine kazandırırken; aynı zamanda öğretmenlere de sistem içinde özerklik ve özgürlük fırsatının tanınacağı bir yapıya kavuşturmayı, öğrencileri aktif, sorgulayan, araştıran, eleştiren ve konuşan bireyler olarak yetiştirirken; öğretmenleri de teknisyen olmaktan çıkaran, insiyatif kullanabilen, aklını, fikrini ve yaratıcılığını kullanabilen eğitimciler haline dönüştürmeyi kendisine misyon edindi. 18 Kasım'da UBP'nin milletvekili adaylarını belirleyeceği ön seçime kısa bir süre kala Kıbrıs Postası'na konuşan Zeki, siyasete atılma gerekçeleri ile ülke siyasetini değerlendirdi.

"Cumhuriyet Meclisinde olmam gerektiği konusunda teşvik edildim"

2018 yılının Ocak ayında gerçekleştirilecek genel seçimlerde milletvekili aday adayı olan Doç. Dr. Canan Zeki 18 Kasım 2017 tarihinde tarihinde yapılacak milletvekili adayı belirleme seçimlerinde 12 numara ile 12 bini aşkın UBP üyesinin önüne çıkacak.

2009 ve 2013 yıllarında gerçekleşen genel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa milletvekili kontenjan adayı olma teklifi alan ancak, akademik kariyerinde henüz hedeflediği noktada olmadığı için teklifi kabul etmediğini belirten Doç. Dr. Canan Zeki, o dönemlerdeki seçimler için Gazimağusa bölgesindeki seçim propagandalarına zaman zaman katılarak destek verdiğini belirtti. Siyasete resmi olarak 2015 yılı Ekim ayında gerçekleşen UBP 20. Olağan Kurultay'ında Parti Meclis Üyesi olarak seçilmesiyle atıldığını belirten Zeki, bu tarihten itibaren UBP'nin düzenlediği etkinliklerde sık sık yer aldığını ve katkı koyduğunu söyledi. Katıldığı TV programlarında ve eğitim adına düzenlediği etkinliklerde, gerçekleştirdiği projelerde, hem UBP'nin üyelerinden hem de toplumun farklı kesimlerindeki bireylerden Cumhuriyet Meclisi'nde yer alması gerektiği ile ilgili teşvik edildiğini belirten Zeki, 2018 de gerçekleştirilecek olan genel seçimlere milletvekili adayı olarak katılmaya karar verdiğini söyledi .

Zeki: Tek bölge ve çarşaf liste yaklaşımı ülke siyasetini olumlu yönde etkileyecek

Seçim ve Halk Oylaması yasa tasarısının onaylanması ile tek bölge ve çarşaf liste yaklaşımı ülke siyasetini olumlu yönde etkileyeceği inancında olduğunu belirten UBP milletvekili aday adayı Cana Zeki, bu sistemin, hem siyasi partilere, hem milletvekillerine hem de seçmene çok farklı rol ve sorumluluklar vereceğini söyledi. Ülkenin ve toplumun ayrık ve parçalar (bölgesel) halinde değerlendirileceği bir siyaset anlayışı yerine, bütüncül ve birleştirici bir siyaset anlayışı yürütülmesinin sağlanacağını belirten Zeki, vekillerin, sadece kendi bölgesinin ve yakın çevresinin iş takibini yapmakla sorumlu kişiler olmaktan çıkarak, tüm ülkeye hizmet edebilmek için makro seviyede projeler üretmek ve somut ürünler vermek zorunda kalacaklarını söyledi. Bu yapının da ülke siyasetini olumlu yönde etkileyeceğini yineleyen Zeki, "milletvekilliğine aday olmayı ve milletvekili olarak kalmayı hedefleyenler de; ancak ve ancak büyük projeler üretip ülkenin geneline katkı sağlayacak adımlar atarlarsa bu görevi yürütebileceklerini anlayacaklar" şeklinde konuştu. Zeki, bu seçim sisteminin, hem siyasi partilerin duruşlarını, hem milletvekilliği anlayışını hem de seçmen olmanın görev ve sorumluluklarını değiştireceğine ve şekillendireceğine inandığını söyledi.

"UBP'nin norm ve ilkeleriyle büyüdüm"

"Ben milliyetçi bir babanın kızı olarak büyüdüm" diyen Doç. Dr. Canan Zeki, 1974 savaşı sonrası, Baf kasabasının Susuz köyünden Mağusa'daki Maraş bölgesine göç ettiklerinde henüz 2 yaşında olduğunu söyledi. "Evde, UBP'nin normları ve ilkeleriyle büyüdüm" diyen Zeki, " ama babamın en çok sevdiğim yanı, UBP'li olmasına rağmen, UBP'sini hükümette olduğu dönemlerde en çok ve en katı eleştirenlerden biri olmasıydı. Kısacası, şu olguyla büyüdüm; bir partinin bir kurumun üyesi olabilirsiniz fakat bu o kurumun her yaptığını kayıtsız şartsız Kabul edeceğiz anlamına gelmemeliydi" şeklinde konuştu.

Zeki babasından, 'Kıbrıslı Türk' olma kimliğini edinirken, toplum olarak kendi ayaklarımız üzerinde durabilmeyi ve KKTC'ni yaşatabilme azmini de kazandığını söyledi. Ulusal Birlik Partisi'nde yer almasının temellerinin evde küçük yaşlarda oluştuğunu belirten Zeki, "aldığım eğitim ve okuduklarımda bu temeli destekler nitelikte oldu. Ben, ulusal birliğe ve dirliğe inandığım için ve toplum olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiğine inandığım için UBP'de yer aldım" dedi. Zeki "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vurguladığı gibi, toplumsal bağımsızlığımız ve hürriyetimiz için. Kimliğimizi oluşturan milli değerlere ve kültürel özgeçmişimize sahip çıkabilmek için, ve hiç bir başka ulusa tabi tutulmadan özgür bir iradeyle toplumun geleceğini yönlendirebilmemiz için..." beyanlarını da sözlerine ekledi.

Doç.Dr. Canan Zeki kimdir?

18 Nisan 1972 yılında Limasol doğumlu olup aslen Baf'ın Susuz köyünden olan Canan Zeki, 1974 Barış Harekatı sonrasında ailesi ile birlikte Gazimağusa'nın Maraş Bölgesi'ne yerleşip orada büyüdü. Maraş Bölgesindeki Şehit Zeki Salih İlkokulu'nu bitirip, orta ve lise öğrenimini Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nde 1990 yılında tamamlayan Zeki, 1995 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programından bölüm birincisi ve üniversite ikincisi olarak mezun olup, yüksek lisans derecesini ise aynı üniversitenin İngiliz Dili Eğitimi/Eğitim Çalışmaları alanında 1999 yılında tamamladı. Doktora öğrenimini 2010 yılında İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde Öğretmen Eğitimi üzerine yapan Zeki, 2011 yılında Yardımcı Doçentlik unvanını, 2014 yılında ise Eğitim Programları ve Öğretim alanında Doçentlik unvanını aldı. Orta öğreniminden itibaren doktora derecesini tamamlayana kadar tüm eğitimini İngilizce dilinde gerçekleştirdiğinden, iyi derecede İngilizce biliyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi'ndeki akademisyenlik görevine 1995 yılının Şubat ayında İşletme ve Ekonomi Fakültesi'nde İngilizce dersleri vererek başlayan Zeki, 2000 yılına kadar İngilizce Koordinatörlüğü görevini de üstlendi. 2000 yılında Eğitim Fakültesi'nin kurulmasıyla birlikte Eğitim Bilimleri Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak eğitim alanında çalışmaya başlayan Zeki, 2012-2015 Bölüm Başkan Yardımcılığı ve 2015 yılından itibaren ise Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı görevini yürütmekte. Zeki evli ve 1 çocuk annesi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.