İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Bayramoğlu: "Bir yirminci yüzyıl yanılgısı; Mazi eskide kaldı!"

Bayramoğlu: "Bir yirminci yüzyıl yanılgısı; Mazi eskide kaldı!"

Eskiye ilgi yaşamın her daim bir parçası olduğuna dikkat çeken Redesign Antique'nin kurucusu Naci Bayramoğlu, "Şimdilerde popüler kültür halini almaya başladı. Meraklıları var. Mesela bir örnek verecek olursam sifon zinciri toplayıcısı bile var" dedi.

Yayın Tarihi: 12/11/17 11:10
okuma süresi: 4 dak.
Bayramoğlu: "Bir yirminci yüzyıl yanılgısı; Mazi eskide kaldı!"
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Onur Evrensel

Lefkoşa tarihi Suriçinde 1932 yılında yapılan tarihi Bandabuliya çarşısında eski anıların can bulduğu "maziye bir bakıver" diyen Redesign Antique meraklılarının keyifli vakit geçirdikleri bir kültür sanat mekanı. Newyork Times'a da konu olan Redesign Anitique alternatif ürünlerle ilgi çekmeye devam ediyor.


Redesign Antique'nin kurucusu Naci Bayramoğlu, eski eşyaları geri dönüşümün bir parçası haline getirerek yeniden insanlara kazandırdıklarına dikkat çekerek, yaptığı işi şöyle tanımlıyor: "Türk sanat müziğinin annesi Müzeyyen senar ın söylediği gibi maziye bir bakıver…" Bandabuliya'nin dokusuna da değinen Bayramoğlu, "İlk defa gelenlerin dokusu ve yarattığı huzuru dile getirdiklerini duyuyorum. Tabi daha verimli hale getirilebilir. Güzel tarafı yazın serin kışın sıcak. Bölge genel olarak yeni dahil olan esnaflarla daha dinamik ve etkili bir hal alıyor" dedi.


Redesign Antique insanlara ne sunuyor?

Redesign Antique "eski mazide kalmadı" diyor. Eski eşyaları geri dönüşümün bir parçası haline getirerek yediden insanlara kazandırıyor. Türk sanat müziğinin annesi Müzeyyen Senar'ın söylediği gibi maziye bir bakıver.


Çarşıda dostum Menderes ile birlikte geri dönüşüm yapıyoruz. Eski, bazı gözlerin görmek istemediği atıl eşyaları tekrar kullanıma dahil ediyoruz. Çöpten tarladan depolardan toplayarak bu işi yapmak da ayrı bir güzellik katıyor tabii. Yeni insanlarla tanışıp farklı hayatlar keşfediyoruz. Ürünler arasında, Eski masa sandalye vitrin koltuk gibi ürünlerin yanında, Pikaplar, plaklar ve çeşitli koleksiyon ürünleri.


Aslında aşık veyselin şu sözlerini söylüyoruz eski eşyalar üzerinden...

"Güzelliğin on par' etmez Bu bendeki aşk olmasa" Çok çaba ediyoruz fakat gerçekten değiyor.


Bu tarz ürünlere Kıbrıs'taki ilgi nasıl?

Bildiğiniz gibi son yıllarda vintage Retro ürünler; defile, vitrinler, diziler, hatta dönem filmleriyle artık yaşamımızın içinde. İlgi var tabii ki. Cafeler, restorant ve meyhaneler bazı ürünleri dekorasyon olarak kullanıyorlar. Bu tarz ürünler mekanlara ayrı bir güzellik ve konfor da sağlıyor. Onun dışında eskiye merakı olan koleksiyon yapan bir sürü insan var. Eskiye ilgi yaşamın her daim bir parçasıydı fakat şimdilerde popüler kültür halini almaya başladı. Meraklıları var. Mesela bir örnek vericek olursam sifon zinciri toplayıcısı bile var. Koleksiyonerler ülkemizde de yoğun bir şekilde var.


Bandabuliya' ya ilk AVM diyebilir miyiz?

AVM diyerek ne zaman alıştığımızı bilmediğimiz bir AVM klişesi var artık. Büyük kentlerin hiç bitmeyen hafriyat başkenti olma yarışından doğan yaşam belirsizliği- besinsizliği hatta beyinsizliği ... Ruhu sığ…


AVM kültürü günümüzde değişmeyen yalnızlık duygusunu bastırmak isteyenlerin bir tür geçiştirme besini gibi, bir ara öğün diyelim. Bandabuliya 1932'den beri varlığı ve fiziksel dönüşümüyle var. Var olan bir şey zaten vardır…


Peki Bandabuliya dokusunu nasıl buluyor insanlar?

İlk defa gelenlerin dokusu ve yarattığı huzuru dile getirdiklerini duyuyorum. Tabi daha verimli hale getirilebilir. Güzel tarafı yazın serin kışın sıcak. Bölge genel olarak yeni dahil olan esnaflarla daha dinamik ve etkili bir hal alıyor. İnsanlar şehrin beton yığınlarında kaybolmaktansa çarşıda daha çok vakit geçirmeli. Buranın dokusunu inanın başka bir yerde bulmanız mümkün değil.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.