EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Hellim için Türkiye'de yapılan coğrafi tescil hiçbir işe yaramadı. Sanayici KKTC'deki fabrikalarını Türkiye'ye taşıdı

Hellim için Türkiye'de yapılan coğrafi tescil hiçbir işe yaramadı. Sanayici KKTC'deki fabrikalarını Türkiye'ye taşıdı

Hellim için Türkiye'de yapılan coğrafi tescil hiçbir işe yaramadı. Sanayici KKTC'deki fabrikalarını Türkiye'ye taşıdı. Tire'de üretilen hellim dünyaya pazarında.

Yayın Tarihi: 12/11/17 11:55
okuma süresi: 3 dak.
Hellim için Türkiye'de yapılan coğrafi tescil hiçbir işe yaramadı. Sanayici KKTC'deki fabrikalarını Türkiye'ye taşıdı
A- A A+
Anadolu Ajansı'ndan Eşber Ayaydın'ın haberine göre, Küçük Menderes Havzası'ndaki 9 tesiste üretilen günlük ortalama 3 bin 500 ton süt, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesine ihraç ediliyor.

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tire, Ödemiş, Selçuk, Bayındır başta olmak üzere havza genelinde yaklaşık 30 bin hayvan yetiştiricisinin Avrupa ortalamasında bir verimle süt üretttiğini söyledi.

Gürler, yapılan yatırımlarla tekstil sektörü ağırlıklı açılan OSB'nin bugün süt sektörüne hizmet verir hale geldiğini ifade etti.

Gelinen noktada Tire'nin artık süt hayvancılığı ve endüstrisinin başkenti olarak adlandırıldığını kaydeden Gürler, Sütaş'ın açtığı üretim tesisiyle birlikte sayıları 9'a çıkan fabrikalarda günlük ortalama 3 bin 500 tonluk süt işleme kapasitesine ulaştıklarını aktardı.

Süt sektörünün lider kuruluşlarından biriyle bölgede yapılacak yatırım için görüştüklerini anlatan Gürler, "Bu firmanın da buraya gelmesiyle Türkiye'deki önde gelen süt sanayicilerinin bir arada olacağı organize sanayi bölgesi olacağız." dedi.

Hedef daha çok ihracat

Gürler, bölgedeki tesislerde işlenen süt ürünlerinin iç piyasaya satışının yanı sıra ihracatına da önem verdiklerini, bazı firmaların sadece ihracat odaklı çalıştığını dile getirdi.

Kıbrıslı bir firmanın bölgede kurduğu tesiste hellim peyniri üreterek dünya geneline pazarladığını dile getiren Gürler, "Bölgedeki sanayicilerimizin pazarları sadece Türkiye ile sınırlı değil. Ortadoğu başta olmak üzere bir çok ülkeye ihracat yapılıyor. Bölgemizin sütü de inşallah yakın gelecekte buradan tüm dünyaya gidecek." dedi.

"Sütü pazarlama sorunumuz kalmadı"

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt endüstrisindeki gelişme sayesinde bölgede göçün durduğunu söyledi.

Sanayicilerin yaptığı yatırımlarla sütün artık üretildiği bölgede işlenir hale geldiğini, gençlerin yeniden baba mesleklerine döndüğünü dile getiren Eskiyörük, "Sütü çok uzun zaman önce soğuk zincir altına aldık. Kontrollü süt topluyoruz, antibiyotik içermeyen, gıda güvenliğine, ihracata uygun bir üretim yapıyoruz. Geçmiş yıllarda bu bölgede sütü pazarlama noktasında çok sıkıntılar yaşıyorduk, ama artık bu sorunumuz ortadan kalktı. Sanayimiz bölgemizdeki sütün tamamını işleyecek boyuta ulaştı." diye konuştu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.