İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Derya: "Sığınma evi açılmasına yönelik araziyi neden iptal ettiniz?"

Derya: "Sığınma evi açılmasına yönelik araziyi neden iptal ettiniz?”

CTP Milletvekili Doğuş Derya, "Ersan Saner'in Mutabakat Zaptı ve Sosyal Politikalar" konusunda güncel konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 14/11/17 15:22
okuma süresi: 4 dak.
Derya: "Sığınma evi açılmasına yönelik araziyi neden iptal ettiniz?”
A- A A+
CTP Milletvekili Doğuş Derya, "Ersan Saner'in Mutabakat Zaptı ve Sosyal Politikalar" konusunda güncel konuşma yaptı.

Derya, "Epey bir zamandır boş koltuklara konuşuyoruz" diyerek sözlerine başladı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Teşkilat Yasası'nın üç yıl önce geçtiğini anımsatan Derya, yasa uyarınca yapılması gerekenlerin hayata geçirilmediğini söyledi.

Derya, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin (TOCED) açılması için bu yıl bütçede çok az bir pay ayrıldığını söyleyerek, "İcraatlara bakıldığından bu dairenin açılmasının gündemde olmadığının" görüldüğünü savundu.

TC ile imzalanan mutabakat zaptına değinen Derya, sosyal yardım alan kişilerin kişisel bilgilerin Türkiye'ye aktarılıp aktarılmayacağını sordu.

Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Çalıştayı'na katılanların oluşturduğu raporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin açılması gerektiğinin ortaya konduğunu söyleyen Derya, bunların yapılması yerine "çocuk bakan kadına maaş bağlanması" gibi önerilerin gündeme getirildiğini, bunun kadın emeğini işgücü piyasasından çekmeye yol açabileceğini belirtti.

Derya, bunun yerine sosyal devletle uyumlu olarak ücretsiz kreş hizmeti ve yaşlı bakım evine yönelik vizyon geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"Panik butonu" konusuna da değinen Derya, yoksul kadınların da erişebileceği ve gerekli önlemlerin hazırlandığı bir sistem geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Derya, Bakan Saner'e, "Neden TOCED bütçesi sıfırlandı, bütçede adli yardıma yönelik bir kalem niye yok, Kamu Hizmeti Komisyonu'nun sınavı yapmasında neden itici güç olmadınız, sığınma evi açılmasına yönelik araziyi neden iptal ettiniz?" diye sordu.

SANER

Derya'yı yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, sosyal yardım alanların fişlenmeye değil, desteğe ihtiyacı olduğunu, mutabakat zaptının tecrübe paylaşımı içerdiğini, bağlayıcılığı da olmadığını söyledi.

Kadın Sığınma Evi konusunda farklı fikirlerinin bulunduğunu, 60 kişilik bir huzurevi için proje hazırlanacağını kaynağın da hazırlandığını söyleyen Saner, mart ayında kadına şiddete yönelik çalıştay düzenlendiğini, çıkan sonuçları toplumla paylaştıklarını ve 5 yıllık bir plan hazırlandığını ifade etti.

Saner, bunların 6 aylık periyotlarda revize edileceğini ifade etti.

Çalıştayda, TOCED konusuna değinildiğini söyleyen Saner, daire kurulmadığından geçen yıl bütçede ayrılan payın kullanılmadığını kaydetti.

Saner, Sığınma Evi arazisi konusuna değinerek, arazinin bakanlık adına kayıtlı olduğunu herhangi bir iptal kararı bulunmadığını vurguladı.
TOCED'in bütçesinin kullanılmaması üzerine Maliye'nin sonraki yıl ayrılan parayı kaldırdığını söyleyen Saner, tüm birimleri bir yere toplayacak bir bakanlık binası için proje hazırlandığını belirtti.

Saner, mutabakat zaptının imzalanmasının seçime yönelik olmadığını vurguladı.

Çalıştay ile bir adım atıldığını söyleyen Saner, Ulusal Eylem Planı'nda beş ana hedef oraya konulduğunu, kısa vadeli hedeflerden birinin de panik butonu olduğunu belirtti.

Saner, yasal düzenlemelere yönelik de çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Şiddet konusunda farkındalık yaratmaya yönelik başlatılan adımların ilgi görmediğini söyleyen Saner, koruyucu ve önleyici hizmetler, kurumlar arası işbirliği gibi alanlarda çalışma yapıldığını belirtti.

Kreş desteği de verilebileceğini söyleyen Saner, bu alanlarda kurumsal bir yapı oluşturulmasının önemli olduğunu kaydetti.

Saner, şiddet önleme denetleme merkezi konusunda da proje üretileceğini, altyapı konusundaki sıkıntıların da giderileceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.