TÜRKİYE
okuma süresi: 11 dak.

Atun: "Anavatanım karasularımızdaki rezervleri Türkiye'nin milli kaynağı kabul etsin"

Atun: “Anavatanım karasularımızdaki rezervleri Türkiye’nin milli kaynağı kabul etsin”

KIBRIS POSTASI'na konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC karasularındaki doğal kaynakların Türkiye'nin milli rezervi olduğunu ifade etti ve ilk sondaj çalışmasının 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde gerçekleşeceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 02/12/17 16:30
okuma süresi: 11 dak.
Atun: “Anavatanım karasularımızdaki rezervleri Türkiye’nin milli kaynağı kabul etsin”
A- A A+
KIBRIS POSTASI – Cansu Yarışan
  • KIBRIS POSTASI'na konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC karasularındaki doğal kaynakların Türkiye'nin milli rezervi olduğunu ifade etti ve ilk sondaj çalışmasının 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde gerçekleşeceğini belirtti.
  • Milli Enerji ve Maden Stratejisi çerçevesinde Türkiye ile KKTC arasındaki Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ile gerçekleştirilen sondaj çalışmaları kapsamında, ilk sondajın 2018 yılının ilk altı aylık diliminde karasularımızda yapılacağını kaydeden BakanAtun, TC Enerji Bakanı Berat Albayrak ile aralarındaki ilişkinin son derece iyi olduğunu kaydederek, "Ben Enerji Bakanı olarak söylüyorum, anavatanım bu doğal kaynakları Türkiye'nin milli rezervinden kabul etsin. Anavatanımız bunu böyle kabul etsin" şeklinde konuştu.
  • Türkiye ile yapılan projeler içerisinde doğalgaz projesinin kayda değer çok sıra dışı avantajlar sağlayan yönleri olduğunun altını çizen Bakan Atun, yapılan programlar dahilinde Türk petrolünün ortaklığına Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak TC'ye 30 yıllık münhasır yetkiler ve imtiyazlar verdiklerini belirtti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile dış ticarette Türk Lirası kullanılması anlaşması ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ile gerçekleştirilen sondaj çalışmaları konularında açıklamalarda bulundu.

Atun, KKTC'nin dış ticaretinin yaklaşık olarak yüzde 75'lik kısmının Türkiye'den sağlandığına işaret ederek, Türkiye ile dış ticarette Türk Lirası kullanılması anlaşmasının ekonomik anlamda olumlu sonuçlar sağlayacağını kaydetti.

Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ile gerçekleştirilecek sondaj çalışmaları kapsamında elde edilecek doğal kaynakların KKTC'nin hem ekonomik hem de siyasi anlamda avantaj sağlayacağını ifade eden Atun,ilk sondajın 2018 yılının ilk altı aylık diliminde karasularımızda yapılacağını belirterek,KKTC karasularındaki doğal kaynakların Türkiye'nin milli rezervinden kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

"TÜRKİYE İLE DIŞ TİCARETTE TÜRK LİRASI KULLANILMASI ANLAŞMASI EKONOMİK ANLAMDA OLUMLU SONUÇLAR SAĞLAYACAK"

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, KKTC'nin dış ticaretinin yaklaşık olarak yüzde 75'lik kısmının Türkiye'den sağlandığına işaret ederek, Türkiye ile dış ticarette Türk Lirası kullanılması anlaşmasının ekonomik anlamda olumlu sonuçlar sağlayacağını belirtti.

Türkiye ticaretinde TL kullanılmasının KKTC için önemli bir nokta olduğuna değinen Atun,"Özellikle KKTC'nin dış ticaretinin yaklaşık olarak yüzde 70 yüzde 75'lik kesimi TC'den oluyor. KKTC olarak ülkemizde kullanılan gerek sanayi gerek tüketici ürünlerinin de neredeyse yüzde 92'lik bölümü ithaldir. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 7 civarında olması gerekiyor. Geri kalanın tamamı ithal şekilde ülkemize geliyor.

Türkiye'den ülkemize ithal edilen ürünler arasında TL cinsinden satılan ürünlerin yanı sıra yabancı para birimi dolar veya euro cinsinden satılan ürünler de var. Bu da beraberinde her ne kadar TL ortamında ülkemize ithal ediliyor olsa da Türkiye Cumhuriyeti'nde yurt içinde TL cinsinden satılan ürünlerin ülkemizde yabancı döviz birimi ile satılması beraberinde o döviz kuru riskini de ülkemiz ekonomisi içerisine sirayet etmesine sebebiyet veriyor. Bu sebeple biz KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak TC Ekonomi Bakanlığı'ndan bir düzenleme yapılmasını ticaretin tamamının TL cinsinden yapılması yönünde bir talepte bulunduk. Sayın Zeybekçi KKTC'yi seven son derece sahiplenen bir bakanımızdır. Dostumdur. Dolayısıyla rahatlıkla çözümler üretebiliyoruz. Bu yönde de çözüm üretilebileceğine dair benim inancım tam" şeklinde konuştu.

"KKTC'NİN 280 MİLYON DOLAR CARİ FAZLASI VAR"

KKTC'nin dış ticari açığının yaklaşık olarak 1,7 milyar dolar olduğunu kaydeden Atun, genel cari dengeye bakıldığı zaman KKTC'nin 280 milyon dolar cari fazlası olduğunu ve bunun temelinin de 2009, 2010, 2011 yıllarında yapılmış olan reformlara dayandığını kaydetti ve şöyle açıklamada bulundu:

"KKTC olarak milli gelirimizin önemli bir bölümü de hizmetler sektöründen geliyor. Yıllık 35 milyon dolarlık üniversite sektörü gelirimiz var. 695 milyon dolarlık da turizm sektöründen gelirimiz var. Diğer görünmeyen gelirler dediğimiz bölümü ise 250 milyon dolar civarındadır. Bugün KKTC'nin ticari açığı var, dış ticaret açığımız yaklaşık 1,7 milyar dolar civarlarındadır. Ancak genel cari dengeye baktığımız zaman KKTC'nin 280 milyon dolar cari fazlası vardır. Bunun temeli de esas 2009, 2010, 2011 yıllarında yapmış olduğumuz reformlara dayanır. Devletimizin mali alanlara kamu maliyesini bir kurallı alana dönüştürdük. Haliyle iyi bir bütçe mali disiplin yerleşti. Bunun devamında devletin harcama ihtiyacı ve göreceli olarak finansman ihtiyacı kamu sektörü veya borç alma ihtiyacı düştü ve devlet gelirleri göreceli olarak arttı. Bunun beraberinde bütçe dengesini oluşturduk. KKTC olarak ilk kez 2017 yılında hem cari hem bütçe fazlası vermiş olduk"

"TC'YE TÜRK PETROLÜNÜN ORTAKLIĞINDA 30 YILLIK MÜNHASIR YETKİLER VE İMTİYAZLAR VERDİK"

TC ile KKTC arasındaki doğalgaz sondaj projesine de değinen Atun, Barbaros Hayrettin Paşa sismolojik araştırma gemisi ile yapılacak olan doğalgaz araştırmaları çerçevesinde ilk sondaj çalışmasının 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde gerçekleşeceğini belirterek, TC ile yapılan projeler içerisinde doğalgaz projesinin kayda değer çok sıra dışı avantajlar sağlayan yönleri olduğunu ifade etti. Atun, yapılan programlar dahilinde Türk petrolünün ortaklığına Ekonomi ve Eberji Bakanlığı olarak TC'ye 30 yıllık münhasır yetkiler ve imtiyazlar verdiklerini kaydederek doğalgaz sondaj projesini şöyle anlattı:

"Barbaros projesi TC Enerji Bakanlığı ile bizim bakanlığımızın ortak projesidir. Sayın Berat Albayrak da dostumdur. Berat Albayrak'ın kararlılık yönü ile gündemine aldığı işleri sahiplenmesi yönü ile Enerji Bakanı oluşu bizim için gerçekten çok önemli bir fırsattır. Esasen bizim bu doğal kaynaklara yönelik başlatmış olduğumuz araştırma süreçleri 2011 yılına dayanır. O dönemde TC Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı ile bir takım programlar yapmıştık. Bu programlar dahilinde Türk petrolünün ortaklığına biz Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak 30 yıllık münhasır yetkiler verdik. Kendi karasularımızda imtiyazlar verdik. Özellikle doğalgazı araştırma ve ihtiyaç duyulduğu yerde sondaj yapma vasıtasıyla doğal kaynaklara erişme ve bunun ticaretini değerlendirme ve bu yolla da KKTC olarak bizlerin gelire sahip olmamız, yapmış olduğumuz anlaşmalar KKTC'ye diğer yapmış olduğumuz beynelmilel anlaşmalara kıyasla çok kayda değer çok sıra dışı avantajlar sağlayan yönleri var bu anlaşmaların.

Ben 2013 yılında görevden ayrıldım, hükümet değişikliği oldu. Tekrar 2015 yılında göreve geldim. 2016 yılında da enerji bakanlığı tekrar bakanlığıma bağlandı. Sayın Berat Albayrak ile de bakan olarak atanmamız arasında bir hafta on günlük bir süre var. Akabinde bir araya geldik. Kendisinde o kararlılığı görmek beni çok mutlu etti. Haliyle cesaretle de Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi sularımıza geldi. 2011 yılında vermiş olduğumuz araştırmaları tamamladı. Elde edilen verilerin son derece iyimser olduğu bilgisi de bize geldi. Ümit ediyorum 2018 yılının ilk altı aylık diliminde ilk sondaj karasularımıza yapılır. Devamında elde edilecek olan doğalgaz hem TC hem KKTC'ye çok önemli avantajlar getirecektir. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin 55 milyar doları aşkın bir enerji ithalatı var. Bu hem TC'nin enerji sektöründe olan dış bağımlılığını çok yüksek noktalara taşıyor. Hem de döviz riskinin de ekonomi içerisinde tehlikeli bir alanda kalmasına sebebiyet veriyor"

"ANAVATANIM BU KAYNAKLARI TÜRKİYE'NİN MİLLİ REZERVİNDEN KABUL ETSİN"

"KKTC'nin karasularında bulunandoğal kaynağa, doğalgaza erişilmesi demek bütün bu kaynaklardan Türkiye Cumhuriyeti'nin faydalanması demektir" diyen Atun,"Ben Enerji Bakanı olarak söylüyorum, anavatanım bu kaynakları Türkiye'nin milli rezervinden kabul etsin. Anavatanımız bunu böyle kabul etsin" dedi.

Bunun devamında KKTC'nin elbet bu noktada önemli ticari kazanç elde edeceğini ifade eden Atun, bunun beraberinde bölgede yine buna benzer farklı araştırmaların bulunuyor olmasının, İsrail'in kendilerine ait üzerinde çalışmalar yaptıkları sondaj platformunun bulunduğu rezerv alanlarının bulunuyor olmasının, onların bu gazı en yakın yol olan Ceyhan üzerinden değerli pazar olan AB pazarına nakletmek yönünde ihtiyaçlarının bulunmasının sonucunda, KKTC'nin de bölge coğrafyasında bir öneme sahip olmasına imkansağlayacağını belirterek"Bu yolla KKTC'nin gerek bölgedeki gerekse kendiaraştırmalarıyla siyaseten istifade edecektir, buna yürekten inanıyorum. Yeniden şekillenmekte olan enerji denklemlerine bölgecoğrafyamızdaki Doğu Akdeniz'deki enerji denklemlerine KKTC devlet olarak fiili bir şekilde yer alacaktır. Siyasi kazanım mutlaka olacaktır. Bu siyasi kazanım tanınma yönüyle mi olur, yoksa KKTC bir Kuzey Kıbrıs modeli olarak kendi özgün durumu ile siyasi literatürde yer mi alır onu günü geldiğinde göreceğiz. Bunlar bize bugüne kadar hiç konuşulmadık, hiç bilmedik hiç hesaba katılmadık potansiyelleri de beraberinde taşıyacaktır diye düşünüyorum" şeklinde devam etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.