LEFKE
okuma süresi: 9 dak.

Salahi Şahiner: "Toplum, sözler için değil, icraatlar için sadece CTP'ye güvenmelidir"

Salahi Şahiner: "Toplum, sözler için değil, icraatlar için sadece CTP'ye güvenmelidir"

Şahiner, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Lefke'den ilk sıra milletvekili adayı... Şahiner ile, Lefke Avrupa Üniversitesi'nin hızla gelişen civar cafelerinden birinde söyleşimizi yaptık.

Yayın Tarihi: 05/12/17 09:00
okuma süresi: 9 dak.
Salahi Şahiner: "Toplum, sözler için değil, icraatlar için sadece CTP'ye güvenmelidir"
A- A A+

Seçim Sohbetleri
Şüküfe HANSEL

Seçim Sohbetleri devam ediyor. Dünkü konuğumuz Meral Karafistan Kızılkanat'ın "Lefke" DP adayı olduğunu yazdık. Hata yaptık. Hem adayımızdan hem de okurlarımızdan özür dileriz... Kızılkanat, DP'nin Güzelyurt 2'nci sıra adayıdır... Bugünkü konuğumuz Lefke'den milletvekili adayı... Salahi Şahiner...

Şahiner, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Lefke'den ilk sıra milletvekili adayı... Şahiner ile, Lefke Avrupa Üniversitesi'nin hızla gelişen civar cafelerinden birinde söyleşimizi yaptık.

Şahiner, "Toplumumuzun yapması gereken tek şey, CTP'yi güçlü bir şekilde sandıktan çıkmarmaktır. Ortak olmadan, tek başına CTP..." diye konuştu. Şahiner, "Toplumun artık sözlere değil, derhal icraatlara ihtiyacı vardır. Sözler için değil, icraatlar için sadece CTP'ye güvenilmelidir.

Salahi Şahiner kimdir? "Kısaca kendinizden bahsediniz" dersek, neler söylersiniz?
Lefkoşa'da, 1980 yılında doğdum. İlkokul ve orta eğitimimi Lefke'de, lise eğitimimi ise 20 temmuz Fen Lisesi'nde tamamladım. Daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü kazandım ve buradaki eğitimimi de 2003 yılında tamamladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul'da bir müddet iki büyük özel şirkette yazılım mühendisi ve sistem yöneticisi olarak görev aldım. Daha sonra KKTC'ye dönme kararı aldım. Ülkemi ve ailemi çok seviyorum... Ailem gibi gördüğüm tüm arkadaşlarıma karşı olan sevgim ve özlemim dönüşümde en etkili olan faktörler olmuştur. Adaya 2006 yılının sonunda döndüm. İstanbul'da süren dört yıllık çalışma hayatımda çok şeyler öğrendim. Ancak KKTC'de oradaki teknoloji ve alt yapıyı 2006 yılında bulamadım. Kendimi gösterebileceğim ve işimi profesyonel olarak yapabileceğim bir ortam olmadığından, baba mesleği olan narenciye üreticiliği işine soyundum. Bu süre içerisinde Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Halen Yönetim Kurulu üyesiyim.

Neden aday oldunuz? Seçmenden oy talep ederken neler söyleyeceksiniz?
Uzun yıllar İstanbul'da yaşadım. Öğrenim gördüm ve çalıştım. KKTC'ye döneceğim zaman aklımda 1997'de bıraktığım KKTC hali vardı. O zamanlar bu kadar yozlaşmış, bu kadar mutsuz insan ve bu kadar kokmuş bir sistem yoktu. Adaya döndüğümde bunların hepsini net olarak gördüm. Artık ne yazık ki sivil toplum örgütleri ne kadar mücadele etmeye çalışsa da bir sonuç alabilmeleri mümkün olmuyor. Olamadı. Ülkede herşey yolunda ve sistemli gidiyor olsa, herkesin yüzü gülse siyasete girmeye gerek kalmaz. Ancak böyle bir ortamda bişeyler yapabileceğine inanan ve ülkesini sevip, çalışabilecek, topluma faydalı olacağına inanan diğer insanlar gibi ben de dışarda kalarak değişimin mümkün olmayacağını gözlemledim. Meclisin içerisine girmek, sivil toplum örgütleri ve burada yaşayan tüm insanlarımızın sesi olmak istedim. Sektör sıkıntılarının ve yaratılan enkazın getirmekte olduğu tüm olumsuzlukların farkında olan bir insanım. Eğitimim, deneyimlerim ve enerjimle bu ülkeye hizmet etmek ve bişeyleri düzeltme anlamında katkı koymak için aday oldum. Cumhuriyetçi Türk Partisi yaşanan tüm bu olumsuzlukları iyileştirme adına projeler üretmiştir ve en kısa zamanda da manifestomuzda yayınlayacaktır. En büyük sorun ekonomi. Bir ülkede ekonominin temelleri sağlam değilse bunun bedelini toplum öder. Bizler, devlet kurumlarının pasifize olduğu bir ülkede yaşamaktayız. Bu durum tabii ki ekonomiyi etkilemekte. Bugün eğer devlete bağlı olan Karayolları Dairesi, Su İşleri Dairesi pasif durumda ise gerekli olan yol çalışmaları veya TC'den gelen 'su' gibi konularda etkin rol sahibi olamazsınız.

Size göre mevcut veya geçmişteki hükümetler başarısızsa,ki biz öyle düşündüğünüzü varsayıyoruz. Başarılı olmak için neler yapılmalı?
Hükümetlerin esas ve elzem olan konularla ilgili acil olarak , en uygun ve toplumu rahatsız etmeyecek şekilde önlem alma girişiminde bulunması gerekmektedir. Ekonomiyi canlandırmak, ayakta durmasını sağlayabilmek, doğru şekilde projelendirilmiş ve sağlam temel üzerine inşa edilecek bir zemin yaratmak görevidir. Aksi taktirde çöküş kaçınılmaz olur. Kamuda reform yapmak ve bütün dünyanın uyguladığı E-Devlet sistemine geçilmesi artık temel ihtiyaç konuları arasındadır. E-Devlet sistemi kurulum ve hayata geçirilme aşamasında maliyet olarak pahalı gibi görülebilir. Ancak çok kısa sürede geri dönüşümü gözle görülür şekilde gerçekleşecektir. Bu kadar zamandır bir çok şey sırf maliyet korkusuyla yapılamamışsa, söylemek istediğim şudur ki maliyet gerektirmeyen konularda da alınabilecek önlemler vardı. Mesela çevremize ve doğaya zarar veren taş ocakları vs... Bunları düzenlemek için her hangi bir bedel ödenmesine gerek yoktur. Daha bir çok alanda maliyet gerektirmeden alınabilecek önlemler vardır. İnsan gibi yaşayabilmemiz, dünyada biz de varız diyebilmemiz için acil önlemler alınmalıdır. Cumhuriyetçi Türk Partisi bütün bunları planlamış ve projelendirmiştir. Toplumumuzun yapması gereken tek şey, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin güçlü bir şekilde sandıktan çıkmasını sağlamaktır. Ortak olmadan, tek başına CTP...

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü ülkedeki bir çok sorunun da sebebi midir? Eğer değilse, ülkede var olan sorunların çözümü konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?
Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü ülkede var olan sorunların kısmen sebebidir. Ancak tümünün sebebi asla değildir. Hükümetler kendi başarısızlıklarını Kıbrıs sorununa dayamamalıdır. 1974 sonrası KKTC'nin başına gelmiş yetkililer ve onların hükümetleri, kendi üzerilerine düşen görevleri doğru şekilde yapmış, doğru adımları atmış olsalardı, bugün KKTC'de bir çok enkaz var olmazdı. Kıbrıs sorununun çözümüne gelince tabiki şarttır ve en kısa zamanda en adil şekilde olmalıdır.

Gerek CTP'li, gerekse CTP'li olmayan seçmene vermek istediğiniz mesaj var mıdır?
Gerek Salahi Şahiner gerekse CTP olarak önceliğimiz her zaman insana hizmet olmuştur. Bizler için en başta insan gelir. Bu topraklarda kök salabilmemiz ancak CTP ile olabilir. UBP ve DP'ye yıllarca destek vermiş vatandaşlarımızın dahi artık bu zihniyetlere güveni kalmamıştır. Toplumun artık sözlere değil, derhal icraatlara ihtiyacı vardır. Sözler için değil, icraatlar için sadece CTP'ye güvenilmelidir.

Aşağıdaki başlıklarla ilgili olarak, sadece bir kaç kelimeyle neler söyleyebilirsiniz?

Ekonomi: Enkaz... Devletin harcamalarındaki öncelik kumara değil sağlığa ayrılmalı.

Vergi:
Adil olmalı... Adil değil...

Adalet:
En güvenilir kurum ancak hükümet icraatları adaletle bağdaşmıyor.

Turizm:
Yapısal dönüşüm şart. Gelen turistin esanafa katkısı yok, artırılmalı. Turistlerin çoğu günışığı görmeden Ada'dan ayrılıyor.

Sosyal Güvenlik:
Kötü durumda. Eğer sosyal devletsek, köylüye – çiftçiye de sosyal güvenlik daha etkin uygulanmalı.

Ulaşım:
Toplu taşımacılıkta, yıllar öncesinin bile gerisindeyiz.

Trafik:
Yapılması gereken en ciddi işler bu alanda...

Tarım:
Tarımla uğraşan vatandaşın eline imkan verseniz üretim

Eğitim:
Fırsat eşitliği kaçınılmaz.

Sağlık:
Berbat noktadayız. Sağlıkta da fırsat eşitliği olmalı. Sağlık sosyal devletin olmazsa olmazıdır.

Çevre:
Çok sıkıntılı... Çok sorunlu...

Kültür:
Değerlerimizi kaybettik. Geri kazanmalıyız.

Spor:
Değerli sporcularımız var. Dünya'daki yerimiz almamız şarttır... Alamamamız kabul edilebilir bir şey değildir. Çözüm bulunmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.