TÜRKİYE
okuma süresi: 9 dak.

Trump'ın Kudüs kararına Türkiye'den tepkiler

Trump'ın Kudüs kararına Türkiye'den tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına Türkiye'den çok sayıda tepki geldi.

Yayın Tarihi: 07/12/17 08:15
okuma süresi: 9 dak.
Trump'ın Kudüs kararına Türkiye'den tepkiler
A- A A+

Karara ilk tepki, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, ABD'nin aldığı Kudüs kararı ile ilgili, "Trump'ın kararını kınıyoruz" açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından Ankara'dan peş peşe kararı kınayan açıklamalar geldi.

ÇAVUŞOĞLU: "KINIYORUZ"

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan Çavuşoğlu burada düzenlediği basın toplantısında "Türkiye olarak gerekli adımları atacağız" dedi.ABD Başkanı Donald Trump'ın dünya kamuyounun yoğun baskısına rağmen Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak resmen tanımasına Türkiye'den ilk tepki geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD lideri Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın kararını kınadığını bildirdi. Açıklama şöyle:

"ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir."

"TÜRKİYE OLARAK GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek ve Sırbistanlı mevkidaşlarıyla düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Kudüs kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karara sadece Müslüman ve Hristiyan aleminden değil Musevi camiasından da tepkiler geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye olarak gerekli adımları atacağız" dedi.

KALIN: "BU KARAR BİZİM AÇIMIZDAN YOK HÜKMÜNDEDİR"

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'ın Küdüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ile ilgili, "Bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir" açıklamasını yaptı.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD yönetiminin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır." ifadelerini kullandı.

Kalın, Twitter hesabından, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin açıklama yaptı.

İbrahim Kalın, "ABD yönetiminin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

BEKİR BOZDAĞ: "KARAR TÜRKİYE AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ"

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD'yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs'e, Kudüs'ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD'yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs'e, Kudüs'ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı, Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır." değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu karar, barış kararı değil, bölgeyi kargaşaya, krize, kaosa, çatışmalara ve ateşe atma kararıdır. ABD Başkanı Trump'ın kararı, Kudüs'ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırıdır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz.

Uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı, dünya ve bölge gerçeklerinden ve aklıselimden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bu karar, kararı alanları, alınan karara sevinenleri, bu karara engel olmayan ve engel olamayan herkese zarar verecektir.

Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD'yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs'e, Kudüs'ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır."

Bozdağ, paylaşımında, "Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin devletinin vücut bulması, tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bugün ve bundan sonra da Kudüs'ün, Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

AB BAKANI ÖMER ÇELİK'TEN DE ABD'NİN KUDÜS KARARINA TEPKİ

Türkiye AB Bakanı Ömer Çelik, "Trump ve Netenyahu'nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur" dedi. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve İsrail'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını tüm dünyanın kınaması gerektiğini belirterek, "Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır" ifadelerini kullandı.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD yönetiminin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve İsrail'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını tüm dünyanın kınaması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır." ifadesini kullandı.

Çelik, bu kararla beraber Trump'ın, Ortadoğu'daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunduğunu ve uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan ettiğini vurgulayarak, "Trump ve Netenyahu'nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provokasyondur." değerlendirmesinde bulundu.

"Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak, tarih ve hukuk önünde asla meşru kabul edilmeyecek bir işe imza atmak demektir." diyen Çelik, dünyanın her yerinden ve her dinden vicdan ve akıl sahibi insanların bu kararı meşru bulmayacağını kaydetti.

"Bu gayrimeşru karar Kudüs'ün gerçek statüsü karşısında her zaman yok hükmünde olacaktır. Kudüs ve Filistin halkı asla yalnız bırakılmayacaktır." ifadesini kullanan Çelik, Trump'ın bu kararının hakkaniyet ve hukuk adına herkes tarafından mahkum edileceğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.