TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Erdoğan: "Kıbrıs'ta zaman kaybına tahammülümüz yok. Adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak istiyoruz"

Erdoğan: "Kıbrıs'ta zaman kaybına tahammülümüz yok. Adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak istiyoruz"

<p>Resmi ziyaret için Yunanistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.</p>

Yayın Tarihi: 07/12/17 16:32
okuma süresi: 4 dak.
Erdoğan: "Kıbrıs'ta zaman kaybına tahammülümüz yok. Adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak istiyoruz"
A- A A+

Resmi ziyaret için Yunanistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Sorunuyla ilgili açıklama uaptı.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

"Ben Kıbrıs konusunda aktif rol oynamış bir kişiyim. O zaman Davos'ta Kofi Annan benden rica etmiştir. Ben 3 kez teşebbüs ettim, bir daha denemek istemiyorum dedi. Dördüncüsünü yapalım dedim, tamam dedi. Çalışmalarımıza başladık. Final çalışmasını İsviçre'de yaptık. Karamanlis o zaman Yunanistan Başbakanıydı. Güney Kıbrıs masadan çekilmek istedi. Türkler yüzde 60'dan fazla evet dedi. Güney Kıbrıs hayır dedi. Oradan sonra Güney Kıbrıs AB'ye girdi. O süreci de ben yaşadım. Şimdi yine İsviçre'de Cenevre'de bir araya geldiler. Sonunda masadan kim çekildi, Güney Kıbrıs çekildi. Hep beraber o süreci yaşadılar. Biz adil ve kalıcı bir çözüm istiyoruz. Ama Güney Kıbrıs'ın böyle bir sorunu yok. Hep kaçamak yollara başvurup yine olmadı diyorlar. "

Ardından söz alan Tsipras ise şunları kaydetti:

"Sayın Erdoğan'ın Ege'deki ve Kıbrıs'taki fikir ayrılıklarıyla ilgili bahsettiğini duydum. 43 yaşındayım ve bu mesele sürekli tartışılıyor. Sevgili Cumhurbaşkanı bu durum 43 yıldır devam ediyor. 43 yıl önce yasadışı bir işgal olmuştu bu nedenle bu konu ortaya çıktı.

Yunanistan sınırlarında yer alan pek çok mabedin tadilatını gerçekleştirdik. Ortadoksların dini tören düzenlemesini düşünedik. Ama böyle bir durum son dönemde Ayasofya'da söz konusu. Karşılıklı olarak hassasiyetlere saygı göstermek zorundayız.

Göçmen konusunda her ikimiz de muzdaribiz. Türkiye ve Yunanistan bu konuda bütün dünyanın yükünü üstlenmiş durumda. Türkiye 3.5 milyon Suriyeliyi misafir etmekte. Yunanistan'dan birçok yasadışı göçmen Avrupa'ya gitti. AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde bazı adımlar atılabileceğini söyleyebilirim. Kudüs konusunda Yunanistan'ın tavrı net. Yunanistan barış sürecine destek veriyor. İki devletli bir çözümü destekliyoruz.

ERDOĞAN

Başmüftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu ciddi bir yaradır. İnanıyorum ki Sayın Başbakan bu konuda gerekli adımı atacaktır. Batı Trakya'yı iç meselemiz olarak görmek güzel bir düşünce. Biz ona aykırı bir şey söylememiz mümkün değil. Ama müsaade ederlerse bir ricada bulunmamız isabetli olur. Çünkü soydaşlarımızla ilgilenmemiz lazım. Sayın Çipras'ın 43 yaşındayım, 43 yıldır devam ediyor demesi... Bu işi çözmenin yollarını aramamız lazım. Ben bu süreci hep yakından takip ettim. Kimin minderden kaçtığını biliyorum. Asker bulundurmadan bahsediyorlar, Yunanistan asker bulundurmadı mı? Orada asker bulundurma olayı Annan planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktık. Referandumda kim ters hareket etti. Temenni ederim ki bundan sonra bu işi daha iyi ele alır ve ortak çalışmalarla çözüme kavuştururuz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.