EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Merkez Bankası'nın 'yabancı banknotlarla ilgili kararı' esnaf ve döviz bürolarını mağdur etti…

Merkez Bankası’nın ‘yabancı banknotlarla ilgili kararı’ esnaf ve döviz bürolarını mağdur etti…

Merkez Bankası'nın yabancı banknot kabulü ile ilgili aldığı "Tedavülden kalkmış, fiziki parça kaybına uğramış, kısmen de olsa yanmış, kirlenmiş, yıpranmış, boyalı ya da kimyasal madde bulaşmış yabancı ülke banknotları bankamız tarafından teslim alınmamakta ve/veya değiştirilmemektedir" kararı, esnafı ve döviz bürolarını mağdur ettiği gerekçesiyle sert eleştirilere neden oldu…

Yayın Tarihi: 27/12/17 07:38
okuma süresi: 7 dak.
Merkez Bankası’nın ‘yabancı banknotlarla ilgili kararı’ esnaf ve döviz bürolarını mağdur etti…
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan
  • Merkez Bankası'nın yabancı banknot kabulü ile ilgili aldığı "Tedavülden kalkmış, fiziki parça kaybına uğramış, kısmen de olsa yanmış, kirlenmiş, yıpranmış, boyalı ya da kimyasal madde bulaşmış yabancı ülke banknotları bankamız tarafından teslim alınmamakta ve/veya değiştirilmemektedir" kararı, esnafı ve döviz bürolarını mağdur ettiği gerekçesiyle sert eleştirilere neden oldu…
  • Bakkallar ve Marketler Birliği Başkanı ve aynı zamanda bir ekonomist olan İsmail Bükülmez, Merkez Bankası'nın yabancı banknot kabulü ile ilgili aldığı kararı eleştirerek, bu kararın esnafı ve halkı olumsuz yönde etkilediğini açıkladı.
  • Esnafın yanı sıra KKTC'de yaşayan turist ve vatandaşlarında ciddi anlamda maddi sıkıntıya düşeceğini de ifade eden Bükülmez, elinde yırtık, üzeri yazılı, mühürlü veya yıpranmış döviz bulunanların, söz konusu banknotları ne alışveriş yaparken kullanabileceğini ne de dövizcilerde ve bankalarda bozdurabileceğine dikkat çekti.
  • Gelişmeyi Kıbrıs Postası'na değerlendiren Sun Döviz yetkilileri ise söz konusu kararı 'vurdumduymazlık ve sorumsuzluk' olarak değerlendirerek, döviz bürolarının ve halkın karar nedeniyle mağdur olduğunu ve olacağını söyledi.
  • Döviz bürolarında ve halkın elinde yırtık, yıpranmış veya üzeri yazılı birçok döviz bulunduğunu ve bu dövizlerin, Merkez Bankası kararı ile hiçbir şekilde değerlendirilemediğini ifade eden Sun döviz yetkilileri, döviz bürolarının da mağdur edildiğini vurguladı.

KKTC Merkez Bankası, resmi internet sitesinde 21 Aralık 2017 Perşembe tarihindeki duyurusunda "Tedavülden kalkmış, fiziki parça kaybına uğramış, kısmen de olsa yanmış, kirlenmiş, yıpranmış, boyalı ya da kimyasal madde bulaşmış yabancı ülke banknotları bankamız tarafından teslim alınmamakta ve/veya değiştirilmemektedir" kararını açıklayarak, bu tarihten itibaren karar çerçevesinde açıklanan şekilde bankaya teslim edilen banknotları kabul etmiyor.

Konu hakkında Kıbrıs Postası'na açıklamada bulunan Bakkallar ve Marketler Birliği Başkanı İsmail Bükülmez ve Sun Döviz yetkilileri Merkez Bankası'nın yabancı banknotlarla ilgili aldığı kararı değerlendirdi.

BÜKÜLMEZ: "KARAR ESNAFI VE HALKI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ"

Bakkallar ve Marketler Birliği Başkanı ve aynı zamanda bir ekonomist olan İsmail Bükülmez, Merkez Bankası'nın yabancı banknot kabulü ile ilgili aldığı "Tedavülden kalkmış, fiziki parça kaybına uğramış, kısmen de olsa yanmış, kirlenmiş, yıpranmış, boyalı ya da kimyasal madde bulaşmış yabancı ülke banknotları bankamız tarafından teslim alınmamakta ve/veya değiştirilmemektedir" kararını eleştirerek, bu kararın esnafı ve halkı olumsuz yönde etkilediğini açıkladı.

"ESNAF BÜYÜK ANLAMDA MADDİ SIKINTI YAŞAYACAK"

KKTC'de market ve bakkallardan birçok turistin alışveriş yaptığına ve inşaat malzemeleri, elektronik eşya, konut kiraları, araç satışı gibi birçok ödemenin döviz üzerinden yapıldığına dikkat çeken Bükülmez, Merkez Bankası'nın kararının esnafı olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Marketlerden ve bakkallardan alışveriş yapan turistler genellikle Türk Lirası yerine euro, sterlin veya dolar olarak ödeme yapıyorlar. Market ve bakkal sahipleri olarak alışveriş yapan turistlerin döviz ile ödeme yapmasını kabul ediyoruz. Bunun sonucunda elimize köşesinde ufak yırtık veya üzerinde yazı bulunan banknotlar geçiyor. Eskiden bu banknotları bankaya veya döviz bürolarına verdiğimiz zaman kabul ediliyordu ancak geçtiğimiz hafta itibari ile artık ne bankalar ne de döviz büroları bu banknotları kabul ediyor. Bu durumda elinde söz konusu banknotlar bulunan esnaf büyük anlamda maddi sıkıntı yaşayacak" şeklinde konuştu.

"HALK VE TURİSTLER DE ZOR DURUMDA"

Esnafın yanı sıra KKTC'de yaşayan turist ve vatandaşlarında ciddi anlamda maddi sıkıntıya düşeceğini de ifade eden Bükülmez, elinde yırtık, üzeri yazılı, mühürlü veya yıpranmış döviz bulunanların, söz konusu banknotları ne alışveriş yaparken kullanabileceğini ne de dövizcilerde ve bankalarda bozdurabileceğini kaydederek, "Merkez Bankası kararının açıklanmasının ardından diğer bankalar ve dövizciler de söz konusu banknotları kabul edemiyor. Elinde yırtık, yıpranmış veya üzerinde yazı bulunan yabancı banknot olan turist ve vatandaş da şu anda zor durumda. Ülkemizde maaşlar TL ile ödense de konut kirası, inşaat malzemeleri, elektronik eşya, araç satışı gibi ödemeler çoğu zaman euro, sterlin veya dolar ile yapılıyor. Bu karar, piyasada ciddi anlamda döviz alanında tıkanma yaşatacak. Bazı bankalarda bu karar ile ilgili tepkilerini ortaya koydu" dedi.

SUN DÖVİZ: "MERKEZ BANKASI KARARI VURDUMDUYMAZLIK VE SORUMSUZLUK"

Merkez Bankası'nın yabancı banknotlar ile ilgili kararını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Sun Döviz yetkilileri ise söz konusu kararı 'vurdumduymazlık ve sorumsuzluk' olarak değerlendirerek, döviz bürolarının ve halkın söz konusu karar nedeniyle mağdur olduğunu açıkladı.

Döviz bürolarında ve halkın elinde yırtık, yıpranmış veya üzeri yazılı birçok döviz bulunduğunu ve bu dövizlerin, Merkez Bankası kararı ile hiçbir şekilde değerlendirilemediğini ifade eden yetkililer, döviz bürolarının mağdur edildiğini kaydederek, "Merkez Bankası kararı vurdumduymazlık ve sorumsuzluktur. Bu karardan bankalar da döviz büroları da halk da mağdur oldu. Elindeki dövizleri TL'ye çevirmek isteyenlerin yırtık, yıpranmış veya üzeri yazılı banknotlar vermeleri durumunda maalesef taleplerini karar nedeniyle artık yerine getiremiyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

"KARARDAN DÖVİZ BÜROLARI OLARAK HERKES KADAR BİZ DE MAĞDUR OLDUK"

Merkez Bankası'nın döviz bürolarını dikkate almadığını ve konu ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadığını belirten yetkililer, "Merkez Bankası'na mağdur olduğumuzu bildirdiğimiz zaman 'KKTC tanınmıyor','turistler gelmesin' şeklinde açıklama yapıyor. Ancak bu ülkede döviz kullananlar sadece turistler değil, KKTC halkı da döviz kullanıyor. Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na bağlı olduğunu ve kararı uygulama zorunluluğu olduğunu söylüyor. Bu karardan döviz büroları olarak herkes kadar biz de mağdur olduk" dedi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.