BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Alzheimer ilacı diş çürüklerini tedavi edebiliyor

Alzheimer ilacı diş çürüklerini tedavi edebiliyor

Çürük dişlerin kendini yenilemesini sağlayan bir yöntem keşfedildi.

Yayın Tarihi: 27/12/17 08:53
okuma süresi: 3 dak.
Alzheimer ilacı diş çürüklerini tedavi edebiliyor
A- A A+
Çürük dişlerin kendini yenilemesini sağlayan bir yöntem keşfedildi.

Sonuçları ''Scientific Reports'' dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilacın, diş özünde bulunan yenileyici kök hücreleri harekete geçirdiğini buldular. Londra'daki King's College'den bilim adamları, ''trideglusib'' adlı ilacı, dişlerinde küçük çukurlar açtıkları farelere verdiler. Daha sonra biyolojik olarak çözünebilen bir süngeri ilaca batırıp diş çukuruna yerleştiren bilim adamları zamanla ufalanan süngerin yerini, dişlerin temel tabakası olan dentinin yeni bir katmanına bıraktığını yani çukurun minerallerle dolduğunu ve dentinin kendini yenilediğini vurguladılar.

Dentinin orijinal yapısının yenilenmesinin dişi tamamen koruması bakımından büyük bir avantaj olduğuna dikkati çeken bilim adamları bu durumun çürük tedavisinde kullanılan dolgu ya seramikte mümkün olmadığını, aksine klasik yöntemlerde dişin hassaslaşabildiğini açıkladılar.

Herkeste Çürük Diş Olabilir Araştırmanın başındaki Profesör Paul Sharpe, dünya üzerinde her kişinin bir dönem çürük sorunuyla karşı karşıya kaldığını, tedavi görenlerin sayısının da çok yüksek olduğunu belirtti. Bu nedenle basit, hızlı ve ucuz bir yöntem bulmanın yolunu araştırdıklarını açıklayan Sharpe, söz konusu ilacın daha önce Alzheimer hastalığı için klinik olarak test edildiğini, bu durumun da diş çürüklerinde kullanımını hızlandıracağını ifade etti.

Bilim adamları, yöntemin genellikle ciddi çürük durumunda uygulanan diş çekiminin de önüne geçilmesini sağlayacağını belirttiler. Ancak diş hekimi fobisi olanlara müjde veremeyeceklerini ifade eden bilim adamları, yöntemin şimdilik küçük çukurların tedavisinde kullanılabildiğini açıkladılar. Sharpe ve ekibi, ilacın farelerden daha büyük olan sıçanlarda denenmeye başladığını, sonuçların tatmin edici olması halinde insanların katılacağı klinik deneylere yakında geçilebileceğine dikkati çektiler.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.