İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Ermeniler Alevkayasındaydı

Ermeniler Alevkayasındaydı

<P>Bir zamanlar vaftiz edilip, günah çıkardıkları Kıbrıs'taki tek Ermeni Manastırı olan Sourp Magar'a ziyarete gelen yaklaşık 200 Ermeni, gördükleri 'manzara' karşısında göz yaşlarına hakim olamadı. Yıkık dökük ibadethanelerinde günah çıkarıp, mum yakarak adakta bulunan Ermeniler, Manastır duvarlarındaki çirkin yazıları üzüntü verici buldular.</P>

Yayın Tarihi: 11/05/09 07:42
okuma süresi: 3 dak.
Ermeniler Alevkayasındaydı
A- A A+

Metehan Sınır Kapısı'ndan Barış Gücü eşliğinde 5 otobüs ve onlarca arabayla Kuzey'e geçen 200 civarındaki Ermeni, dün Ada'daki tek Ermeni manastırı olan Alevkayası'ndaki Sourp Magar'ı ziyaret etti. Herse günü için toplanan Ermeniler, günah çıkarıp, mum yakarak adakta bulundular. Geçmişte yaşadıkları anıları hatırlayarak hüzünlenen Ermeniler, bir zamanlar vaftiz edildikleri manastırın bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı yıkılmak üzere olduğunu görünce, gözyaşlarını tutamadılar.

KIBRIS'TAKİ TEK ERMENİ MANASTIRI
Sourp Magar Manastırı, Ada'daki tek Ermeni Manastırı. Bu nedenle adada yaşayan Ermeniler için oldukça büyük bir öneme sahip. Milattan sonra 1000 yılında kurulan, Ermeni hacıların Kudüs'e giderken geçiş noktası ve 2'nci önemli hac noktası olan Sourp Magar manastırı Kıbrıs'ta yaşayan yaklaşık 3 bin Ermeni'nin en kutsal yeri olarak kabul ediliyor. En son 2 yıl önce ziyarete gelen ve burada ayin düzenleyen Ermeniler,1974'e kadar manastırı ziyarete gelip, hafta sonları da burada konaklıyorlardı. 1974 yılından sonra ilk kez 2 yıl önce Manastır'ı görme şansı yakalayan Ermeniler, bu yıl 2'nci kere geldikleri ibadethanelerinde, gördükleri manzara karşısında hayal kırıklığı yaşadılar. Manastırın, gün geçtikçe yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten Ermeniler; "Tanrıya inanan Türklerin, tanrıya inanan Ermenilerin ibadet yerine iyi bakmaması ve duvarlara çirkin yazılar yazması hiç hoş değil. Ermeniler ve Türkler Kıbrıs'ta eskiden çok iyi anlaşırdı. Her konuda birbirimizi hoş görü ile karşılar birbirimize yardım ederdik" dediler.


HAGOP KARAOGHLANİAN:
"Yıllar sonra burada bulunmaktan dolayı hem mutlu hem de hüzünlüyüm. Manastırın durumu çok kötü ve her an yıkılabilir. Aramızda para toplayarak buranın bakımını yapmak istedik ancak Türk hükümeti izin vermedi."

ARON KARAOGHLANİAN
"Güney Kıbrıs'ta yer alan camilere Rum hükümeti iyi bakıyor ancak kuzey'deki kiliseler bakımsızlıktan dökülüyor. Kuzey'deki kiliselerin bakımını ve onarımını yapmak için öneride bulunduk ancak kabul görmedi. Niçin!"

DİGO VE TESHKO KARDEŞLER
"Manastırı daha iyi bir durumda bulmayı arzu ederdik. Çocukluğumuzun ve gençliğimizin geçtiği manastır bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılmak üzere. Ailem Adana'dan Kıbrıs'a göç etti. Lefkoşa'da Hacı Ali Müftü Efendi Sokakta bulunan 9 numaralı evde büyüdük. Evimizin sahibi Münüre Hanım ve diğer Türk komşularımız ile çok iyi geçinirdik. Babam arasta sokakta terzicilik yapardı."
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.