İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

"May Teyze"nin ziyaretinde Çin ve İngiltere'nin "altın çağı" vurgusu

"May Teyze"nin ziyaretinde Çin ve İngiltere'nin "altın çağı" vurgusu

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Çin ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yaşadığı "altın çağın" daha ileri taşınması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) iki ülke ilişkilerine etki etmeyeceği vurgusu yapıldı.

Yayın Tarihi: 03/02/18 11:31
okuma süresi: 5 dak.
"May Teyze"nin ziyaretinde Çin ve İngiltere'nin "altın çağı" vurgusu
A- A A+
İngiltere Başbakanı Theresa May'in Çin ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yaşadığı "altın çağın" daha ileri taşınması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) iki ülke ilişkilerine etki etmeyeceği vurgusu yapıldı.

Çin'e yaptığı 3 günlük gezisinde başkent Pekin'de Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşen May, ardından finans kenti Şanghay'a geçerek bu ülkedeki ziyaretini tamamladı.

Ziyareti öncesi Çin sosyal medyasında hızla yayılan "May Yi" (May teyze) lakabıyla internet fenomenine dönüşen İngiltere Başbakanı, Çinlilerin gözünde "aileden biri" olarak nitelendirildi.

Çincede kan bağı olmasına bakılmaksızın aile kadar yakın kişilere yakıştırılan "Yi" (teyze) kelimesiyle çağrılmaktan onur duyduğunu belirten İngiliz Başbakan, Çin halkına kendisine gösterdikleri bu teveccühten ötürü defalarca teşekkür etti.

Görüşmelerde, Brexit ve iki ülke arasında ilk defa 2015 yılında dillendirilen "altın dönem" vurgusuyla ikili iş birliklerinin genişletilmesi, serbest ticaretin korunması ve teşvik edilmesi konusunda taraflar arasında fikir birliğine varıldığı vurgulanırken, uluslararası arenada iş birliği çağrısı yapıldı.

İngiliz sanayi devleri dahil 50 kişilik iş adamı heyetinin May'e eşlik ettiği gezide iki ülke arasında 13,6 milyar dolar tutarında bir dizi anlaşmaya imza atılırken, iki ülke arasındaki ticaret ise 2017 itibarıyla 79 milyar dolara ulaştığına dikkat çekildi. Bu ziyaretle İngiltere'nin Çin'e gıda içecek ve finans hizmetleri ihracatının önü açıldı.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE ALTIN ÇAĞ VURGUSU VE BREXİT ETKİSİ

May'in iki ülke arasındaki ekonomi ve ticaretin artırılmasının ana gündem olduğu gezisinde Çin Devlet Başkanı Şi'nin 2015'te İngiltere'yi ziyaret ettiğinde, ilişkiler için kullandığı "altın dönem"in yeni aşamasına geçileceği mesajı verildi.

Ziyarette Pekin'de yapılan görüşmelerde, Çin Başbakanı Li, altın çağa yönelik "Çin ve İngiltere arasındaki ilişkilerin altın devrini yeni bir aşamaya çıkarmayı umuyoruz. Çin'in İngiltere'ye açtığı kapı, giderek daha da büyüyecek." ifadelerini kullandı. İngiliz Başbakan May de "İngiltere ve Çin'in ilişkilerinde yaşadığı altın dönemin güçlenmesini bekliyoruz." dedi.

İngiltere'de Eylül 2016'da yapılan Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması referandumunda İngiliz halkının ayrılmaktan yana oy kullanması ile başlayan Brexit sürecinin ilişkilere etki etmeyeceğine dikkat çekildi.

Çin Başbakanı Li, İngiltere ile ikili ilişkilerde Brexit gerçeği ile yüzleştiklerine işaret ederek, Çin-İngiltere ilişkilerinin, İngiltere- Avrupa Birliği ilişkilerinin değişmesinden ötürü değişiklik göstermeyeceğini vurgu yaptı. İngiliz mevkidaşı May de Brexit sonrası İngiltere'nin Çin dahil dünya genelindeki ülkelerle ilişkilerini derinleştireceğini ve daha küresel bir dış görünüşe sahip olacağını söyledi.

ULUSLARARASI ARENADA İŞ BİRLİĞİ

May'in ziyaretinde Pekin-Londra hattında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, G20 gibi uluslararası kuruluşlarda iş birliğinin artırılması da gündeme geldi.

Çin Devlet Başkanı Şi, İngiltere'de 2016'da başbakan seçilmesinden bu yana Çin'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren May ile görüşmesinde, iki ülkenin, Birleşmiş Milletler, G20 ve Dünya Ticaret Örgütü gibi çok taraflı kuruluşlarda küresel zorluklarla mücadele etmek için iş birliğini artırması çağrısı yaptı.

Başbakan May ise Çin ve İngiltere'nin dünyanın iki önemli oyuncusu olduğunu belirterek iki ülkenin kurduğu küresel stratejik ortaklığı daha ileri götürmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyinin iki daimi üyesi liderleri tarafından Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programına yönelik birlikte hareket edileceği mesajı verildi.

Pekin'deki görüşmesinde Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programını da gündeme getiren May, bu ülkenin yürüttüğü nükleer programların dünya için tehdit olduğu ve bu nükleer tehdidi önlemek için BM yaptırımlarının genişletilmesi konusunda Çin ile aynı fikirde olduklarını vurguladı.

YENİ İPEK YOLU PROJESİ

May'in ziyaretinde gündeme gelen diğer bir husus da, Çin'in 2013 yılında başlattığı tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırılmasını hedefleyen trilyon dolarlık "Kuşak ve Yol" inisiyatifi oldu.

May'in bu inisiyatife aktif bir katılımcı oldukları ancak, Kuşak ve Yol'un uluslararası standartları karşılaması gerektiğini söylerken, Çin Devlet Başkanı Şi de inisiyatifin, şeffaf, açık ve uluslararası kurallara göre yürütüleceğinin altını çizdi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.