İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Cesaret ve dayanışma sayesinde hayallerini gerçekleştiriyorlar

Cesaret ve dayanışma sayesinde hayallerini gerçekleştiriyorlar

Mağusa Suriçi'nde atıl durumda bulunan Mağusa Kale Pasajı gayeleri özgürce hayallerindeki işi ve üretim yapmak olan bir grup genç sayesinde yeniden hayat buluyor.

Yayın Tarihi: 11/02/18 09:05
okuma süresi: 4 dak.
Cesaret ve dayanışma sayesinde hayallerini gerçekleştiriyorlar
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

Mağusa'da bir grup genç, ülkemizde gerek gelecek kaygısı gerekse yaşadıkları sorunlar nedeni ile şiddet olayları ile kötü alışkanlıklara bulaşan bazı gençlere örnek olacak bir girişimde bulundu.

Yıllardır Mağusa Suriçi'nde kullanılmayan ve atıl durumdaki Mağusa Kale Pasajı, işte tek gayeleri özgürce hayallerindeki işi ve üretim yapmak olan bu gençler sayesinde yeniden hayat buluyor.

Öncelerde 20- 25 kişi olarak pasajı yeniden yaratıp kendilerine paylaşım ortamı oluşturmak için işe koyulan gençler bugün ülkenin her yerinden kendilerine katkı koymak isteyenler sayesinde büyüyor.

Gençler hem Suriçi esnafından hem de bölge de yaşayan vatandaşlar tarafından da büyük bir takdir görürken, pek çok kişi gençlerle yardımlaşmak amacı ile kolları sıvamış durumda.

Gelir beklentisi olmadan, özgürce hareket edilebilecek bir ortam

1980 yıllarında İngiliz evlerinin yıkılıp yerine inşa edilen Mağusa Kale Pasajı bir süre 3-5 dükkanın faaliyet gösterdiği ancak uzun yıllardır tamamen kullanılmaz durumda olan bir pasaj. Ortak paylaşımlarda bulunmak için ortam arayışında olan gençler vazgeçmek istemedikleri Suriçi'nde bulunan Kale Pasajı'nı gözlerine kestirirken, kısa bir araştırmadan sonra pasajdaki dükkanların sahiplerine ulaşıp, dükkanların büyük bir çoğunluğu için anlaşma sağladı ve kolları sıvadı. Aslında sabit ve yüksek gelirleri bulunmayan bu gençler, pasajın tadilatı için bazı materyalleri değerlendirerek dükkanların hem onarımını gerçekleştiriyor hem de çehresini değiştiriyor. Tamamen kendi imkanları ile giriştikleri bu projede zaman zaman maddi kaynak sıkıntısı yaşayan gençler o nokta da ise yine üretime başvuruyor. Gençler , oluşturdukları etkinlikler ile kendi üretimleri olan malzemelerden elde ettikleri parayı tadilata ayırıyor. Gelir beklentisinin olmadığı, özgürce hareket edip kendi hayallerini gerçekleştirecekleri bir mekan hazırlayan gençlerin her biri bir işin ucundan tutarak ortak çalışma ve dayanışma ile kullanıma hazırlıyor bu atıl durumdaki pasajı. Pasajdaki her bir dükkan farklı konseptlerle faaliyete geçmesi için hazırlanırken, kimisi bu pasajda müziğin, kimisi vegan- vejeteryan bir kafenin, kimisi ise sanatın icra edileceği mekanları oluşturuyor.

Siyasi kaygı ve emek sömürüsünden uzak bir ortam yaratmak amaçlanıyor

Mağusa Kale Pasajı'nda dün hafta sonu olmasına rağmen canla başla çalışan gençleri ziyaret eden Kıbrıs Postası, gençler arasındaki birliktelik, kararlılık, cesaret ve dayanışmayı yerinde gözlemledi. Cinsiyet ayrımı olmadan her işin yardımlaşma ile birlikte yapıldığı pasajda gazetemiz Kıbrıs Postası'na konuşan gençlerin ortak amaçları maddi beklentinin olmadığı özgürce, rahat hareket edebilecekleri bir mekan oluşturmak. "Heyecanlıyız ve çalışkanız" diyen gençler, enerji israfının yaşanmasını istemediklerini, gençlerin gereksiz ve istemedikleri eğitimleri almak yerine pasajda hayallerindeki işi yapabileceklerini dile getirdiler. Ülkede işçi sektöründeki sömürüden sıkıldıklarını söyleyen gençler, "bilmem kaç saat çalışıp emeğimin sömürülmesine izin vermek istemiyorum" diyerek, "pasajdaki birlikte çalıştığımız onlarca insanın hayalindeki işleri yapması bizi bu alışılmış sistemin dışına çıkmak için motive ediyor" şeklinde konuştu. Siyasi kaygının olmadığı, kendi paylaşım ortamlarını yaratmak için çıktıkları bu yolda rekabetten uzak, dayanışma içinde hareket ettiklerini belirten gençler, bu sayede her konuda bilgi sahibi olan insanlar tanımaya başladıklarını ve giderek büyüdüklerini kaydettiler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.