TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Türkiye'den Çekya'ya Salih Müslim notası

Türkiye'den Çekya'ya Salih Müslim notası

Terör elebaşı Salih Müslim'i serbest bırakan Çekya'ya Ankara çok sert çıktı. Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında "Kararla Çekya Avrupa'da terörle mücadeleye ilişkin söylemin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni bir örneğini vermiştir" denildi.

Yayın Tarihi: 27/02/18 18:58
okuma süresi: 4 dak.
Türkiye'den Çekya'ya Salih Müslim notası
A- A A+

Türkiye Hükümet Sözcüsü Bozdağ da "İki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek bir karardır. Terör örgütüne destek kararıdır. Uluslararası hukuka aykırı karardır" diye konuştu.

Türkiye Adalet Bakanı Gül ise, "Bir hukuki mülahazadan ziyade, siyasi gerekçelerle beklediğimiz karar çıkmadı. Bu kararı asla tanımıyoruz, kabul etmiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Salih Müslim'in serbest bırakılması ile ilgili Çekya'ya nota verdik, bu işin peşini bırakmayacağız. Salih Müslim nereye giderse gitsin ensesindeyiz" ifadesini kullandı.

Çekya'nın başkenti Prag'da bugün mahkemeye çıkarılan terör elebaşı Salih Müslim'in serbest bırakılmasına Türkiye'den art arda tepkiler geliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a refakat ettiği Cezayir'de gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtladı. Sürecin dikkatle takip edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Salih Müslim'in serbest bırakılması ile ilgili Çekya'ya nota verdik, bu işin peşini bırakmayacağız. Çekya mahkemelerinin Salih Müslüm'ü serbest bırakması esasen Avrupa ülkelerini birçoğunun terörle mücadele konusundaki samimiyetsizliğinin bir göstergesidir. Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Ortada kırmızı bülten var, mahkeme kararları da var" dedi.

Bakanlık da açıklama yaptı

Dışişleri Bakanlığı, resmi açıklamasında "Karar terörle mücadele sorumluluğundan uzak. Çekya terörle mücadelede samimiyetsiz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD terör örgütünün lideri Salih Müslüm'e ilişkin geçici tutuklama talebimizin Çek Mahkemesi tarafından reddedilmesi Çek yargısının uluslararası hukuk ve terörle mücadele konusundaki sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır.

PYD, Çek Cumhuriyeti'nin de üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK'nın Suriye yapılanmasıdır.

Çek Mahkemesi Salih Müslüm'ü tutuklamak yerine serbest bırakma kararı alarak, onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir.

Bu kararla Çekya Avrupa'da terörle mücadeleye ilişkin söylemin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni bir örneğini vermiştir."

ÇEKYA'DAN AÇIKLAMA

Çekya'dan yapılan açıklamada da, "Terörizmi desteklediğimiz iddialarını kabul etmiyoruz. Türkiye Müslüm'ün iadesini isterse gözden geçiririz" denildi.

Bozdağ: Siyasi karar, teröre destek!

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, verilen kararın teröre destek niteliği taşıdığını söyledi.

Bozdağ, "Salih Müslim kararı teröre destektir. Serbest bırakılması siyasi bir karardır" dedi.

Hükümet Sözcüsü, mahkemenin aldığı kararın iki ülke ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.