İÇ HABERLER
okuma süresi: 15 dak.

Başbakan Erhürman yolsuzluk dosyalarını açıkladı

Başbakan Erhürman yolsuzluk dosyalarını açıkladı

Başbakan Tufan Erhürman bugünkü basın toplantısında ülkede yaşanan yolsuzluk ve hukuksuzluğa ilişkin dosyaları kamuoyu ile paylaştı.

Yayın Tarihi: 02/03/18 11:40
okuma süresi: 15 dak.
Başbakan Erhürman yolsuzluk dosyalarını açıkladı
A- A A+
Başbakan Tufan Erhürman bugünkü basın toplantısında ülkede yaşanan yolsuzluk ve hukuksuzluğa ilişkin dosyaları kamuoyu ile paylaştı.

KIBRIS KONUSU

Anastasiadis'in açıklamalarına bakıldığında, hiçbir şekilde bu açıklamaların görüşme sürecini yeniden başlaması açısından yapıcı olduğunu söylemek mümkün değil.

Ön şartlarına bakıldığında da Anastasiadis'in görüşme sürecinin başlamasına daha ilk adımda takoz koyduğunu söylemek gerekiyor.

Şartları kendi söyledikleriyle çelişiyor. Crans Montana'da varılan noktanın çok gerisinde bir yerlerde birtakım ön şartlar sürerek müzakere sürecini çok fazla tercih etmediği yönünde mesaj veriyor.

Bugüne dek hangi partiye mensup olursa olsun tüm hukuksuzluk-usulsüzlük ve yolsuzluk dosyalarıyla ilgili girişimde bulunulacak ve hangi dosyanın ne durumda olduğuna dair kamuoyuyla bilgi paylaşılacak.

Polis Genel Müdürümüz ile bu hafta bir araya geldik.

Ellerindeki veya başsavcılıktaki yolsuzluk dosyalarıyla ilgili bilgi rica ettim. 1 gün sonra bu bilgiyi tarafıma iletti.

2010 ve sonrasında açılan soruşturmalardır.

  • Önemli bir kısmı İrsen Küçük'ün başbakanlığı döneminde aktarılmş ve polise iletilmiş dosyalardır. Romanya üzerinden İngiltere'ye ihraç edilmesi planlanan hellimle ilgili rapor: Soruşturmayı yürüten Lefkoşa Polis Müdürlüğü. Dosya KKTC Başsavcılığı tarafından 'mesele yok' olarak kapatılmıştır.

  • Telekomünikasyon Dairesi Milenyum Telefon Kartları: Mali Suçlarla Mücadele Amirliği soruşturmayı yürüten kurum. Bu dosyada mahkum olan sanıklardan hiçbiri CTP mensubu değil. Tam tersine başka partilerle ilgili kişiler söz konusu. Bunu politik bir malzeme yapmamak için isimleri söylemiyorum. 1 sanık 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

  • 2012-2013 BB Taşıt Bakım Akaryakıt Yağ Alımları: Tahkikat hala devam ediyor. Tahkikatın devam ettiği dosyalarla ilgili başbakanlık takipçi olacak ve bilgileri paylaşacak.
  • İsim vereyim; dosya kapatıldığı için ismin kirletilmesi söz konusu olmaz. Meclis Başkanı Hasan Bozer'in oğluna ait 6. Öğrenci taşımacılığıyla ilgili verilen ikamet. Dosya 21.03.2016'da görüş için KKTC başsavcılığına iletilmiş. Ertuğruloğlu hakkında dilekçeler var. Bununla ilgili soruşturma başlatılmış olup halen devam etmektedir. 16.05.2017'de meclis araştırma komisyonundan evrak talep edilmiş, soruştıurma devam ediyor.
  • Kemal Dürüst hakkında HP'nin dilekçesi:
  • Meseleyle ilgili soruşturma başlatılmış olup halen devam etmektedir. Ercan'la sözleşmenin 4 yıl uzatılması konusunda şikayet üzerine açılan soruşturma.
  • KKTC Başsavcılığpı kanalıyla Başbakanlık Denetleme Kurulu'ndan alınan olaylar
  • İlaç Eczacılık Dairesi'nin faktör 8 ve sair ilaçlarla ilgili takipsizlik kararı verilmiş.
  • Ece Un Fabrikası'nın kiralanmasıyla emaneten verilen seferi buğday stoğuyla ilgili araştırma; dava başsavcılıkça geri çekilerek kapatılmış.
  • 2011 tarihli KKTC adına kayıtlı rezerv kaynaklarla ilgili araştırma, dosya halen açık.
  • Geçitkale-meriç-lefkoşa enerji hattı ve Geçitkale havaalanının kapatılması; başsavcılık tartafından mesele yok denilerek kapatılmış.
  • Kıb-tek'in 3'üncü etap dağıtımıyla ilgili ihalesiz çıkılması; başsavcılıkça mesele yok denilerek kapatılmış.
  • Hüseyin Elhami'ye yapılan tapu kaydı; 2018'de görüş için başsavcılığa gönderilmiş 7 yıl sonra. Gübre davasında Biyokim'in ürettiği taban gübresiyle ilgili sahte olduğu yönündeki soruşturma; KKTC Başsavcılığında mesele yok olarak kapatıldı.
  • 2011'de Caner Aceloğlu adına yasadışı tapu kaydı yapılması, sanık halen siyasette olan bir arkadaşımız, para cezasına çarptırıldı.
  • Girne'de icar edilen arazilerle ilgili dosya kapatılmış.
  • ihracata yönelik usulsüzlük raporu; 8.9.2017'de görüş için başsavcılığa gönderilmiş
  • Sosyal yardım alan yurttaşların evlerine elektrik verilmesinde görevin kötüye kullanılarak ihityacı olmayanlara da yardım yapılması; henüz dava numarası almamış
  • Güzelyurt bölgesi dosyaları mesele yok denilerek kapatılmış
  • Lefkoşa bölgesi dosyası henüz dava numarası alınmamış
  • Girne öbölgesi için bir soruşturma yapılmamış
  • Elektrik Kurumu hurda trafo ve malzemeyle ilgili satış raporu; Başsavcılığa görüş için gönderilmiş
  • LTB'deki 2006-2011 arası dönem için ara rapor, sanık ismini vermiyorum; 15.000 TL para cezasına çarptırılmış
  • KKTHK'nun 40.000 litre akaryakıt alınmasıyla ilgili 2010 yılından beri görüş için Başsavcılıkta
  • Akdoğan Belediyesi 2008 mali yılı Sayıştay Raporu, sanık 3 ay hapis cezasına çarptırılmış
  • Mehmetçik Belediyesi kesim hesaplarıyla ilgili başsavcılıkça ileri götürülmeyerek kapatılmış
  • Mara Monte ve Lara Beach'in kiralanmasıyla ilgili başsavcılıkta görüş için bekliyor
  • LTB 2008-2011 mali yılı sayıştay raporu:
  • Sayıştay başkanlığının sorduğu sorulara cevap vermeyenlerle ilgili dosya 2011'de başsavcılığa gönderilmiş
  • MAGEM'e yapılan katkılarla ilgili 2017'de görüş için Başsavcılığa gönderilmiş
  • Güzelyurt 2011 sayıştay raporu tahkikat devam ediyor
  • Devlet Piyangosu Kasa ve Banka Hesapları denetim raporu, tahkikat sürüyor
  • Telekomünikasyon'da Mehmet Gazi aleyhine soruşturma ve Alayköy-İnönü belediyelerinin raporlarının tahkikatları devam ediyor.

Genel durum bu. Bunlar arasında eksikler varsa bildirilmesi durumunda polisle temas kurularak akıbet kamuoyuyla paylaşılacak. Tahkikatın sürdüğü dosyalarla ilgili Başbakanlığımız sürekli takipte olacak. 2009'da, 2010'da görüş istendi denilen ancak halen orada duran dosyalarla ilgili gecikmenin nedenleri de kamnuoyuyla paylaşılacak.

Her bir bakanlık kendi bünyesinde birtakım soruşturmaları sürdürüyor. Ben de bir dosyayı bugün itibariyle paylaşmak istiyorum.

Başbakanlığımızın geçmiş hükümet döneminde kullandığı amblemle ilgili bir dosya

Geçmiş hükümet döneminde ilk defa başbakanlığımız bu amblemi kullandı ve çok sayıda evrak bastırıldı. Not evrakları, antetli kağıtlar, davetiyeler vs. Ülkemizde hangi kurumun hangi amblemi kullanacağına dair bir yasa var. 32/2007 tarihli KKTC Resmi Amblem Yasası'dır.

KKTC Başbakanlığı'nın kullanacağı amblem budur. Her kurumun bellidir. Birincinin başbakanlıkta kullanılması gerekirken 4'üncü kullanılmış, çok sayıda evrak baskısı yapılmış, bunun maliyeti 31.540 TL'dir. Bu yasaya aykırı bir amblemdir. İşin kötü tarafı bunlar çok sayıda elimizdedir.

Başbakanlık olarak bir çaresizlik içindeyiz. Bir yandan yasaya aykırı amblemi kullanmak mümkün değil diğer yandan parası ödenmiş bir sürü amblem var. Bir taraftan da tasarruf uygulamamaız gerekiyor. Bu ysaya aykırı bri harcamadır.

Yasaya aykırı olan bu harcamayla ilgili Başbakanlığımız gerekli girişimleri yapacaktır. Şu anda tarım, içişleri ve başbakanlık ile tüm bakanlıklarda geçmiş dönemdeki harcamalarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Denetimli Serbestlik Yasası'na göre denetimli serbestlikten yararlanmak isteyenlerin birtakım yükümlülükleri var. İspat-ı vücut, eğitim alma, sosyal hizmetler dairesi ile işbirliği, psikiyatr gözetiminde tedavi ve rehabilitasyon, 14 günde bir idrar ve kan testi için örnek verme yükümlülüğü

Yararlanacak olan 13 kişiyle ilgili işlem yapmaya çalışrken ulaştık ki; kasım 2016'da yasa geçti, aralık 2016'dan bugüne kimsenin idrar ve kan tahlili yapılmadı. Bu kişiler gittiler, yükümlülüklerini yerine getirdiler ancak devlet laboratuarındaki yangın nedeniyle testler yapılamadı. Her defasında oradaki hekim arkadaşımız, 28/2016 sayılı denetimli serbestlik yasası gereği kan ve idrar testleri devlet laboratuarındaki yangın nedeniyle yapılamamaktadır. Bunu yazmak zorunda hissetti kendini. Denetimli serbestliği saldım çayıra mevlam kayıra şeklinde uyguladık. 13 kişi yükümlülüklerini yerine getirmiş, devlet imkanları olmamış. Devlet olarak yükümlülülüğünü yerine getirmediğine göre, kişilerin bundan yararlanması gerekir. Bu olaydan başsavcının da haberinin olmadığını öğrendik. Bilgi aktarılmadan 1 yıldır bu gayrıciddi yaklaşım devam ediyor

Talimat verildi, Sağlık ve Maliye Bakanlıkalrı gerekli çalışmaları başlattı ve bu tahliller için teçhizat en kısa sürede sağlansın

Yenierenköy Belediyesi gündemimizde... Sizinle yine her zaman yapacağım gibi verileri paylaşmak istiyorum.

Şu anda Yenierenköy belediyesinin112 personeli var. ekim 20917'den beri personel maalşları ödenemiyor. 20 milyon TL borcu var. 2017'de ödenmeyen maaşlar olduğu için gider rakamları net değil.

Yerel geliri 2.613.000 TL

toplam geliri 6 milyon 565 bin 565 TL

sadece personel gideri 6 milyon 493 bin tl

personel giderinin toplam gidere oranı %98.91

devlet katkısı dahil tüm gelirin yüzde 99'u personel giderlerine gidiyor

neredne çıktı bu personel durumu? 2005'te 27 personel var. 2006'da 27, 2007'de 26, 20092da 25, 2010'da 98 personeli var

1'e 4 oluyor artış

2014'te117, 2017Se 117

personel giderinin nedeni böyle ortaya çıkıyor

25'ten 98'e çıkıyor

2008'de köyler belediyelere bağlandı evet ama hiçbir belediyed eböyle 25'ten 98'e çıkış yok. 5-6 aralığında değişen bir personel artışı var.

Pazartesi itibariyle buradaki arkadaşların çalışmaları tamamlanacak. 1. Bu geçiş döneminde nasıl olacak da merkezi idare yerel yönetim için müdahil olacak ve maaşlar ve hizmetlerle ilgili çalışacak, ve yakınv adede yenierenköyü nasıl yakındaki belediyelerle birleştireceğiz.

Yerel yönetim reformunu bekleyecek durumda değil yenierenköy belediyesi. Salı itibariyle BK'nun gündemine getirmek istiyoruz. Ne yapacağımız konusunda bir karar üretebilelim.

Taşkent Kooperatifiyle ilgili rpaoru okudum, gerekli bilgileri aldım. 31.08.2016'dan itibaren kooperatif şirketler mukayyitliğine baülı başmüfettiş son derece ciddi bir çalışma yaptı

Bir hukukçu olarak suç unsuru olduğu kanaatini taşıyorum

Mevduatlarımız ne oldu diye soruyor Taşkent halkı. 1 ay içinde en geç mevduatlarını kooperatif mukayyitliğine bağlı fondan alabilecekler.

Uyuşturucuyla ilgili mücadele konusu... PGM ile toplantıda ve CB'na da bilgi aktardım; cezaevini ziyaretimde edindiğim bilgiler de vardır; PGM'deki soruşturmalarda birtakım kötü muamele iddiaları çok ciddi şejilde gündeme getiriliyor.

Ben Sn. PGM'ümüzde bunu aktardım ve kapsamlı bir çalışma için girişimde bulunacağımızı söyledim. Dünyada delilden sanığa gitme yöntemi vardır, sanıktan delile gidilmez. Delilleri elde edip sanığa gitme şansımız olmazsa, sanıkla ilgili soruşturma sonucunda delile ulaşılır ki kötü muamele iddialarını gündeme getirir. Delilden sanığa gideceğimiz 7 tane yasa çalışması ilettiler. Bunu BB ve hukukçıularımıza verdik. Bu taslakların gözden geçirilmesini istedim. İnsan haklarına ve dünyadaki uygulamalara uygunsa bunalrı yapacağız ki polisimiz delilden sanığa gidebilme yöntemini uygulayabilsin.

12/2016 sayılı bilgi edinme hakkı yasası var. Başbakanlığa geldikten sonra aldığım bilgi, bilgi edinme değerlendirme kurulu çalışma yapmadı, atamaları yapılmadı. Bu kurul bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin karar veren ve idarece verilen ret kararlarına karşı bilgi edinme başvurusunda bulunanların başvurularını inceleyen kuruldur.

Maalesef bu kurul hiç çalıştırılmadı. BUgün verdiğimiz talimat bir an önce oluşturulup çalıştırılmasıdır. Gelecek hafta isimleri de açıklayacağım.

Başbakan Erhürman basın mensuplarının sorularını da yayınladı.

Erhürman:

"Özgürgün'le ilgili çıkan haber; para kambiyo dairesinin yaptığı rapor hazırlama çalışmasının tamamlanıp savcılığa gitmesiyle ilgilidir. Soruşturmanın gizliliği çerçevesinde rakam açıklayacak değilim. Savcılığa gitmiştir. Bu konuda soruşturma başlamıştır.

O soruşturmanın akıbeti belli bir noktaya geldiğinde sizinle paylaşacağız.

Bir yandan kamuda fazla personel olduğunu söylüyoruz, diğer yandan fazla mesai ödendiğini söylüyoruz, diğer yandan daha fazla istihdama en azından sağlık ve poliste ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Bir sürü insanımız var. Birçok yerde atıl durumdadırlar. Kamu personelidirler ama etkili ve verimli çalıştıklarını hiçbirimiz iddia edemiyoruz. Çok fazla mesai ödüyoruz, bu çok şişti ama etkili bir hizmet de yok. O fazla mesaiyle birçok insanın istihdam edilebileceğini de biliyoruz. Çıkacak rakamlar üzerine bir çalışma yaptıracağız.

23 Temmuz 2013'te Başsavcılıktan Başbakanlığa yazılmış yazı:

Faktör 8 ilaç meselesiyle ilgili ayrıntılı rapor...

Başsavcılık anlatıyor ve son olarak suç tespit edilerek gönderildi denilerek Başbakanlığa veriliyor. 2018'deyiz. 5 yıl önce bu konuda aytıntılı rapor var. Neden kapatıldığı da bildiliriliyor. Kapattım da kapandı değil, ayrıntılı olarak belirtiyor.

Burada Başsavcılığın ayrıntlılı raporunu okuduğumda gerekçeleri var. Benim sorun olarak gördüğüm şu; 2013'te paylaşılan bilgi neden 5 yıl boyunca sürekli kamuoyunda hiç bilgi yokmuş gibi yaşnamaya devam etti?

Neden şeffaf bir şekilde elimize bu bilgiler geldi ve paylaşıyoruz denilmedi?

Savcılık bir dosyayı kapatırsa cezai olarak kapanır ama idari olarak, tazminat olarak kapanmayabilir.

Biz Başbakanlık Denetleme Kurulu'nu da çalıştırırız. Savcılık suç tespit eder mi etmez mi savcılığın çalışmasıdır, suç tespit etmezse bile devletin yasaya aykır bir şekilde zarara uğratıldığı açıktır. Cezai-idari-mali soruşturma ayrı ayrı şeylerdir.

Basın mensuplarının son yapılan zamlar üzerine sorduğu soruya verdiği cevapta ise Erhürman: "Seçimden önceki gazeteleri tararsanız, Sn. Denktaş'ın zam açıklaması var. Bütçe çıksın sizi destekleyelim, katmerli olmasın, yapıalcaksa şimdi yapılsın demiştik biz de. Bessiz sedasız değil, gümbür gümbür geliyordu zamlar. Bütçede birtakım değişiklikler yapılmak zorunda kalınmasının nedeni DPÖ'nün TÜFE öngörüsünün ciddi şekilde sapmış olmasıdır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.