DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İtalyan seçimlerinin 'yıldızı': Protesto akımından liderliğe 5 Yıldız Hareketi

İtalyan seçimlerinin 'yıldızı': Protesto akımından liderliğe 5 Yıldız Hareketi

İtalya'da Pazar günü yapılan genel seçimlerden ilk parti olarak çıkan 5 Yıldız Hareketi, kısa süre içinde bir protesto hareketinden ülkenin en büyük partisi konumuna geldi.

Yayın Tarihi: 05/03/18 13:45
okuma süresi: 3 dak.
İtalyan seçimlerinin 'yıldızı': Protesto akımından liderliğe 5 Yıldız Hareketi
A- A A+

Komedyen Beppe Grillo ve internet girişimcisi Gianroberto Casaleggio tarafından 2009'da kurulan 5 Yıldız Hareketi, yolsuz politikacıları, yerleşik siyasi ve mali kurumları, ekonomik krizin vatandaşa yükünü hedef alarak özellikle refah seviyesi düşük bölgelerde destek topladı.

2013'te ilk kez girdiği genel seçimlerde yüzde 25,5 oy alan 5 Yıldız, dünkü seçimlerde de oy oranını yüzde 31'e taşıdı.

'Sağ' ya da 'sol' tanımlarından kaçınan, kendisini siyasi parti değil, hareket olarak niteleyen 5 Yıldız, 'popülist' olarak tanımlanıyor.

5 Yıldız'ın bir taban hareketi olarak değil, bir liderin iradesiyle yukarıdan kurulan bir yapı olduğuna da dikkat çekiliyor.

Mutlak lider Grillo

Beppe Grillo, hareketi resmi olarak kurmadan önce de yıllardır komedi şovlarında siyasi sistemi, yolsuz politikacıları yerden yere vurmasıyla İtalyan halkının gözünde muhalif bir figür haline gelmişti.

2007 ve 2008'de yolsuz politikacılara karşı "Vaffanculo Day" ('S... Git Günü') ismini verdiği gösteriler düzenleyen Grillo, bu gösterilerde yasa değişiklikleri için imza topluyordu.

Hakkındaki davalardan mahkumiyet almış politikacıların parlamentoya girmesine karşı imza toplayan Grillo, kendisi de 1981'de bir trafik kazasında ölüme sebebiyet vermekten mahkum olduğu için seçimlerde aday olmuyor.

Ancak halk tarafından seçilmese de, halen ülkenin en büyük siyasi hareketi olan 5 Yıldız'ın mutlak lideri görüntüsü çiziyor.

5 Yıldız'ın ana temalarından biri internet üzerinden örgütlenen doğrudan demokrasi olsa da, hareketin kendi içinde pek de demokratik bir yapıya sahip olmaması en büyük eleştirilerden biri.

Beppe Grillo, son zamanlarda nispeten perde arkasına çekilse de hareketin, kurucu liderin onayından geçmeyen bir adım atmasına ihtimal verilmiyor.

Hareketin seçilmiş üyelerine, "kuralları" ihlal etmeleri halinde ağır para cezaları öngören kontratlar imzalatıldığı biliniyor.

Halk tarafından seçilmemiş bir lider tarafından yöneltilmesinin yanı sıra, kilit konularda net bir politika önermemesi de 5 Yıldız'ın eleştirilmesine neden oluyor.

Protesto hareketi olarak doğan ve bugüne kadar muhalifliğinin de etkisiyle güç kazanan 5 Yıldız'ın iktidara geldiği takdirde eleştirdiği sisteme ne derece etkili bir alternatif oluşturacağı tartışılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.