YAŞAM
okuma süresi: 2 dak.

Aşk insana bunu da yaptırıyor…

Aşk insana bunu da yaptırıyor…

Aşk, beyinde duygu ve düşünceleri belirleyen alanlarda iletişimin yoğunlaşmasına ve hızlanmasına yol açıyor. Beyin o kişiyle ilgili olumlu düşünceleri artırıp abartırken, eleştirilebilecek konuları azaltıp önemsizleştiriyor. Uzmanlar, aşkın ruhsal ve fiziksel etkilerine dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 05/03/18 17:09
okuma süresi: 2 dak.
Aşk insana bunu da yaptırıyor…
A- A A+

Yoğun aşk duygusu metabolizmayı etkiler

Tek bir kişiye ve konuya yönlendirilen bu yoğunlaşma, hem heyecanın hem endişelerin aynı zamanda artmasıyla diğer konuları ihmal etmeye, hatta yanlış değerlendirmeye yöneltiyor. Beyin dahil olmak üzere bütün vücutta gerçekleşen bu uyarılma uykuyu da bozduğunda, uzun vadede genel bilişsel fonksiyonlar olumsuz etkilemeye başlıyor. Yoğun aşk duygusu kalp atım hızını, metabolizmayı, Solunumu, vücut ısısı düzenlemesini etkiliyor.

Huzur ve güven verir

Aşkı ve cinsel tutkuyu oluşturan adrenalin, dopamin, testosteron gibi kimyasalların düzeyinin bu süre içinde "normal" değerlere dönerken, oksitosin ve prolaktin gibi beyin sinyalleriyle salgılanan diğer hormonların ilişkiyi pekiştirirken, bağlılığı arttırır, huzur ve güven duygusunun yerleşmesini sağlar.

Saplantıya dönüşürse biter

Hiçbir bünye, ateşli bir aşkın getirdiği enerji tüketimini ve biyokimyasal değişiklikleri ömür boyu sürdüremez. Ateşli aşk yerine tutkulu bir beraberlik gelişebilir ve ömür boyu artarak sürebilir. Eğer aşk duygusu bir saplantı, heves, cinsel getiri, sosyal tırmanma gibi gayelerle harcanan bir sermaye olarak algılanırsa, tükenir ve biter. Eğer aşk, iki ruhun birlikteliği üzerine kurulmuş ise, bedenler göçtükten sonra da süregider.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.