DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Bilinmeyen bir maddeye maruz kalan eski Rus casus Sergey Skripal yoğun bakımda

Bilinmeyen bir maddeye maruz kalan eski Rus casus Sergey Skripal yoğun bakımda

BBC, 2010 yılında ABD ile Rusya'nın takas ettiği casuslardan biri olan Sergey Skripal'in, İngiltere'de bilinmeyen bir maddeye maruz kalarak hastalandığı ve yoğun bakımda olduğu bilgisine ulaştı.

Yayın Tarihi: 06/03/18 08:40
okuma süresi: 3 dak.
Bilinmeyen bir maddeye maruz kalan eski Rus casus Sergey Skripal yoğun bakımda
A- A A+

Wiltshire'da yaşayan 66 yaşındaki Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da 13 yıl hapse mahkum edilmişti. ABD ile Moskova arasındaki casus takası sonrası serbest bırakılan emekli Rus albay, daha sonra İngiltere'ye sığınmıştı.

Pazar günü Wiltshire polisi 60'lı yaşlarında bir adam ve 30'lu yaşlarında bir kadının, Salisbury ilçesindeki bir alışveriş merkezinde bir anda hastalanarak sokaktaki bir bankta bilinçsizce yatarken bulunması üzerine harekete geçti.

Guardian'ın haberine göre vücudunda herhangi bir yara tespit edilmeyen iki kişi yoğun bakıma alındı. Daha sonra bu iki kişiden birinin Sergey Skripal olduğu anlaşıldı.

Sergey Skripal İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için Avrupa'da gizli görevlerde bulunmuştu. Rusya, Skripal'in 1990'lı yıllardan itibaren İngiltere istihbaratına sızdırdığı bilgiler karşılığında 100 bin dolar para aldığını açıklamıştı.

Şehir merkezinde birçok yer polis kordonuyla çevrelenirken, güvenlik ekipleri koruyucu üniformalarla sokaklardaki olası zararlı maddeyi temizlemeye koyuldu.

Wiltshire polisi akşam saatlerinde yaptığı açıklamada terörle mücadele kategorisinde bir soruşturma yürütülmediğini ve olayla ilgili spekülasyonlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

BBC'ye konuşan bir görgü tanığı bu iki kişinin "çok güçlü bir şey almış gibi" göründüklerini belirtti ve ekledi:

"Adam elleriyle garip hareketler yapıp gökyüzüne bakıyordu. Ondan daha genç görünen kadın da sanki bayılmış gibi adama yaslanıyordu."

Alexander Litvinenko cinayeti

2010 yılında ABD'de tutuklanan 10 Rus ajan Avusturya'nın başkenti Viyana'ya götürülerek burada Rusya'nın casuslukla suçlayarak hapse mahkum ettiği 4 kişi ile takas edilmişti.

ABD'de Rusya için casusluk yaptıkları söylenen beşi kadın 10 kişinin, Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen dört kişinin iadesi karşılığı sınırdışı edilmelerine karar verildi.

Rusya'da suçlarını kabul ettikleri söylenen bu kişilerin adları Igor Sutyagin, Sergei Skripal, Alexander Zaporozhsky ve Gennadiy Vasilenko olarak açıklanmıştı.

Öte yandan, İngiltere'de 2006'da eski Rus gizli servisi ajanı Alexander Litvinenko zehirlenerek öldürülmüştü, adli soruşturmada Rusya devletinin cinayette parmağı olabileceği dile getirilmişti.

Litvinenko'nun radyoaktif madde olan polonium-210'a maruz kaldığı anlaşılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.