GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Avrupa Komisyonu'nun "kış ekonomik paketinde" 2017'de Güney Kıbrıs'ta herhangi somut bir gelişme yok

Avrupa Komisyonu'nun "kış ekonomik paketinde" 2017'de Güney Kıbrıs'ta herhangi somut bir gelişme yok

Avrupa Komisyonu'nun "kış ekonomik paketinde" 2017'de Güney Kıbrıs'ta herhangi bir somut gelişme olmadığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 08/03/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Avrupa Komisyonu'nun "kış ekonomik paketinde" 2017'de Güney Kıbrıs'ta herhangi somut bir gelişme yok
A- A A+

Çarşamba günü Komisyon tarafından yayınlanan 2018 Avrupa Dönemi değerlendirme raporunda, düzenleyici reformların ilerletilmesi, makroekonomik dengesizlikler konusunda önlemler ve düzeltmeler ile derinlemesine inceleme sonuçları (AB'nin 1176/2011 sayılı yasaları temelinde) "Kıbrıs'ın aşırı büyük dengesizliklerle karşı karşıya bulunduğunu" gösteriyor.

Brüksel'de Komiser Moscovici ve Tysen ve Başkan yardımcısı Dombrovskis tarafından basına açıklanan rapora göre "2017'de İtalya, Kıbrıs ve Hırvatistan'ın aşırı dengesizlikler yaşadığı" belirtilerek "Kıbrıs'ta somut ilerlemeler kaydedilmediği siyasi uygulamaların da çok kısıtlı olduğu" açıklandı.

Komisyon tarafından Avrupa Parlamentosu, Konsey, Avro Grubu ve Avrupa Merkez Bankasına yaptığı (2018 -120/2 sayılı ) yazılı açıklamada "çok yüksek takipteki kredi oranlarının finans alanına ağırlık verdiği ve yüksek dış borçların ekonomiyi, işsizliği ve güçlü kalkınmayı tehdit ettiğini" belirtti.

Bu çerçevede Komisyon ilk defa Komiser Pierre Moscovici'nin üye devletler için açıkladığı "agresif vergi planlamasını" incelemeye aldı.

Komisyon raporuna göre, bu uygulama "Avrupalı mükellef için önemli bir kayıp içerir, AB mevzuatının aktarımı bu gibi uygulamaları kesmeye yardımcı olacak. Yalnız AB içinde gelir kaybının 50 milyar avro olacağı tahmin ediliyor. Agresif vergilendirme şirketler arası rekabeti yok ederek hükümetin harcama hedeflerinden kaynakları haksız yere engeller".

Bu çerçevede "Belçika, Kıbrıs, Malta, Hollanda vergi sistemlerini agresif vergi alabilmeyi kolaylaştıracak yönde değiştirme planı yapmalılar" diyen Komisyon 2018 sonuna kadar üye devletlerin vergi kaçırılmasıyla ilgili hükümleri ulusal yasalara (ATAD) yönetmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Komisyonun raporu Kıbrıslı yetkilileri önererek şunlara yer verdi: "Cari hesaplar hala negatif olmaya ve büyümeye devam ediyor ve büyük net dış yükümlülüklerin sürdürülebilirliğini sağlamak için yeterli değildir".

"Ayrıca özel borçlar çok yavaş azalıyor ve özel borçların yüksek düzeyde olmasına rağmen özel sektöre akan miktar büyüyor".

"Borçların yeniden yapılandırılması yönündeki çabalar, güçlü döngüsel kalkınma ve geçmişte yapılan reformlar takipteki kredi oranının azalmasına yardımcı oldu ama stok çok yüksek kaldı".

Yetersiz yargı sistemi, kısıtlamalar ve iflas ile ilgili yasaların uygulanması karşısındaki engeller ve aynı zamanda ödemelerdeki kısıtlı disiplin ve takipteki kredilerin azalmasını engellemektedir".

Komisyon AB'nin diğer kurumsal örgütlerine yaptığı açıklamada "ihtiyatlı bir mali politika ve etkin bir borç yönetimi politikası, kamu borçlarının azaltılmasını hızlandırır ama özellikle kamu borçlarının azaltılması için yenilenmiş bir reform dinamiğine, rekabetin iyileştirilmesine, takipteki kredilerin azaltılmasının hızlandırılmasına ve somut bir kalkınmaya ihtiyaç var".

"Aynı zamanda, tüm üye devletler tarafından alınan önlemler yolsuzlukla mücadelenin boyutu ve özellikle çabaları konusunda sürekli bir değerlendirmeye tabi tutulur".

"Üye devletlerin raporlarındaki temel zorlukları özellikle yatırımların önünde bulunan engelleri, boşlukları önemli tehlikeleri, kaynakların paylaşımı, mali performans ve kalkınmayı inceledik. Kıbrıs, yatırımları kolaylaştırma çerçevesi de dâhil olmak üzere eylem planının büyük ölçekte uygulamaktadır".

Sonbahar döneminde başlayan 2018 Avrupa Döneminin sorumluluklarının bir bölümü olarak Kasım 2017'de yayınlanan 2018 uyarı mekanizmasıyla ilgili raporda Komisyon 12 üye devletin derinlemesine değerlendirmesi gerektiğini belirtmişti: Kıbrıs, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya ve İsveç".

"Hırvatistan, Kıbrıs ve İtalya aşırı dengesizliklerle karşı karşıya bulunuyor. Kıbrıs, İrlanda ve Portekiz için belirlenen izleme raporları program sonrasında son izleme raporuna dâhil edildi".

İdari kapasitenin zayıflığına bakarak, iş ortamının zaaflarını da ekleyerek, Komisyon şu sonuca vardı; "İspanya, Macaristan ve Romanya'da kamu ihaleleri çerçevesi geliştirilmektedir. Portekiz ise vergilendirme verimliliğinin iyileştirilmesi için önlemler aldı".

Bunun yanı sıra, "Kıbrıs ve Çek Cumhuriyeti elektronik devlet hizmetlerinin geliştirilmesini ilerletiyorlar ve Slovenya yatırımcıların başvuru sürecini güvenli bir şekilde hızlandırması ve güçlendirmesi ve yatırım teşviklerini artırması beklenen yasaları onayladı.

Son olarak bu çerçevede her ülke "Avrupa 2020" strateji çerçevesinde hangi hedefleri başarmayı beklediğini açıklıyor. Nisan ayında hükümetler kendi ulusal reform programlarının tanıtımını yapacaklar ve mayıs ayında Komisyon değerlendirme sonrasında ilgili önerilerini verecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.