GÜZELYURT
okuma süresi: 4 dak.

Narenciye üreticisi isyanda: "Fiyatlar düştü, azı satıldı çoğu da ağaçlarda asılı kaldı…"

Narenciye üreticisi isyanda: "Fiyatlar düştü, azı satıldı çoğu da ağaçlarda asılı kaldı…"

Narenciye satışının bu sezon büyük beklentilerle başladığını ancak sezon içerisinde fiyatların düşürülmeye çalışılmasına anlam veremediğini kaydeden Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, 4 Mart'a kadar olan sürede 2 bin ton limon, 2 bin 890 ton greyfurt, bin 154 ton yafa, 26 bin ton mandora (kingmandalin) ve 3 bin ton valencianın Türkiye, Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 17/03/18 09:57
okuma süresi: 4 dak.
Narenciye üreticisi isyanda: "Fiyatlar düştü, azı satıldı çoğu da ağaçlarda asılı kaldı…"
A- A A+
  • Narenciye satışının bu sezon büyük beklentilerle başladığını ancak sezon içerisinde fiyatların düşürülmeye çalışılmasına anlam veremediğini kaydeden Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, 4 Mart'a kadar olan sürede 2 bin ton limon, 2 bin 890 ton greyfurt, bin 154 ton yafa, 26 bin ton mandora (kingmandalin) ve 3 bin ton valencianın Türkiye, Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.
  • Geçen yıl tonu 650 TL'ye satılan valencia portakalın bu sezonda da satış fiyatının 650 TL olarak başladığını daha sonra 800 TL'ye kadar çıktığını ancak şu anda yeniden 650 TL'ye düşürüldüğünü belirten Akçın, üreticinin maliyet girdisinin artmasına rağmen ürün fiyatlarının geçen yılla aynı kalmasının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.
  • Akçın, valencia portakal alımlarının yavaş gitmesi ve fiyatların düşürülmesi nedeniyle Mart ayı itibariyle 3 bin ton valencia portakalın satıldığını, 50 bin ton Valencia portakalın ise ağaçlarda kaldığını belirtti.

KIBRIS POSTASI - Cansu YARIŞAN

Kıbrıs Postası'na konuşan Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, narenciye satış fiyatlarının geçen seneye göre bu yılki sezona yükselerek başladığını ancak daha sonra tüccarların düşük fiyat teklifleri nedeni ile üreticilerin mağdur edildiğini, ürünlerin ise ağaçta kaldığını kaydetti.

"50 BİN TON VALENCİA PORTAKAL AĞAÇLARDA KALDI"

En büyük sıkıntının valencia türü portakalda yaşandığını ifade eden Akçın, tüccarların ürünleri geçen yılki fiyatlar üzerinden almak istediğini iddia ederek, üreticinin mağdur edildiğini ifade etti. Geçen yıl tonu 650 TL'ye satılan valencia portakalın bu sezonda da satış fiyatının 650 TL olarak başladığını daha sonra 800 TL'ye kadar çıktığını ancak şu anda yeniden 650 TL'ye düşürüldüğünü kaydetti. valencia portakal alımlarının yavaş gitmesi ve fiyatların düşürülmesi nedeniyle Mart ayı itibariyle 3 bin ton valenciaportokalın satıldığını, 50 bin ton valencia portakalın ise ağaçlarlarda kaldığını belirterek, "Üreticinin halini kimse düşünmüyor. Valencia portakal geçen sene satıldığı fiyattan işlem görüyor ancak üreticinin girdi maliyetleri geçen yıla göre artmış durumda. Aynı fiyat üzerinden satılması mümkün değil, o zaman üretici zarar eder" şeklinde konuştu.

"SEZON BÜYÜK BEKLENTİLERLE BAŞLAMIŞTI"

Narenciye satışının bu sezon büyük beklentilerle başladığını ancak sezon içerisinde fiyatların düşürülmeye çalışılmasına anlam veremediğini kaydeden Akçın, 4 Mart'a kadar olan sürede 2 bin ton limon, 2 bin 890 ton greyfurt, bin 154 ton yafa, 26 bin ton mandora (kingmandalin) ve 3 bin ton valencia portakalın Türkiye, Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.

"BAKAN İLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Narenciye üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulunması amacıyla ilgili bakan ile görüşme talebinde bulunduklarını ve 23 Mart'ta Ekonomi Bakanı'nın kendilerini Güzelyurt bölgesinde ziyaret edeceğini açıklayan Akçın, devletin yapacağı katkılarla ve Cypfruvex'inkonsantre ürün fiyatlarını yükseltmesiyle üreticilerin ürün ve emeklerinin karşılığını almasının mümkün olabileceğini belirtti. Türkiye'den getirilen suyun ise en kısa zamanda üreticilere verilmesi gerektiğini dile getiren Akçın, "Eğer suyun üreticiye verilmesi 2020 yılına sarkarsa Güzelyurt bölgesindeki narenciye bahçelerinin yarısı kuruyacak" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.