İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Türkiye: Liderler daha sık görüşmeli

Liderler daha sık görüşmeli

<P>Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Kıbrıs'ta iki lider arasında devam eden görüşmelerin başarılı olması için yapılması gerekenler bulunduğunu belirterek, bunları "iki liderin daha sık bir araya gelmeleri, sürecin bir sınırın olması gerektiği ve tarafların süreçte BM'nin yardımına ihtiyaç duymaları" olarak sıraladı.</P>

Yayın Tarihi: 23/05/09 13:59
okuma süresi: 6 dak.
Liderler daha sık görüşmeli
A- A A+

Büyükelçi İlkin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un son Kıbrıs raporunu ele aldığı toplantısının ardından A.A muhabirine açıklamalarda bulundu.

İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nde son 3 hafta içinde Kıbrıs konusunda 2 kez istişare toplantılarının yapıldığını anımsattı. 30 nisanda yapılan görüşmelerde Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'ın Konsey'e özellikle iki lider arasındaki görüşmeler üzerinde durarak adadaki gelişmeleri anlattığını anımsatan İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nın da bunun ardından bir başkanlık açıklaması yaptığını söyledi.

İlkin, bugün yapılan toplantıda ise Genel Sekreter Ban'ın adadaki barış gücü UNFIYCP ile ilgili olarak her 6 ayda bir hazırladığı raporun değerlendirildiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin toplantıda raporla ilgili görüşlerini açıkladıklarını ve üyelerin büyük bir kısmının da Ada'daki görüşmelerin seyri hakkında bazı dilek ve temennilerde bulunduklarını ifade etti.

Büyükelçi İlkin, Türkiye ve KKTC açısından durumun net olduğunu belirterek, Ada'da görüşmelerin devam ettiğini, özel danışman Downer'ın daha önceki brifingde ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu ifade ettiğini anımsattı.

İlkin, KKTC tarafından aldıkları bilgiler doğrultusunda görüşmelerin yakında sona erecek ilk turunda bazı olumlu gelişmeler ve açılımların olduğunu, ancak temel konularda henüz köklü bir açılımın ortada olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin bu görüşmeleri ''bulunmaz bir fırsat'' olarak gördüğünü, ancak bu görüşmelerin belki de son bir fırsat olduğunu belirten İlkin, görüşmelerin başarılı olabilmesi için yapılması gerekenler bulunduğunu söyledi.

Öncelikle iki liderin çok daha sık aralıklarla görüşmeleri gerektiğini vurgulayan İlkin, bu yöndeki kararın da bu hafta iki lider tarafından alındığını söyledi. ''İkinci olarak bu sürecin bir sınırı olması lazım, nihayete kadar bu görüşmeler devam edemez'' diye konuşan İlkin, hedefe ulaşmak için görüşmeleri hızlandırmak ve gayretleri arttırmak gerektiğini belirtti. Son olarak da tarafların her konuda anlaşmalarının mümkün olmadığını ifade eden İlkin, tarafların yardıma ihtiyaçlarının olacağını, bunu da yapabilecek tek kuruluşun BM, tek kişinin de Downer olduğunu söyledi.

UNFICYP'nin 1960'lı ve 1970'li yıllarda Ada'da başarılı hizmetler verdiğini belirten İlkin, Ada'nın şartlarının bugün çok değiştiğini ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün iş hacmi yükü ve görevin tehlikesi açısından BM'nin belki de en az problemli barış güçlerinden biri olduğunu söyledi. Dünyanın diğer bölgelerindeki BM Barış Güçleri'nin hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyleyen İlkin, Kıbrıs'ta böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Ban'ın Kıbrıs raporunda UNFICYP'in kuzeye geçişlerinin kısıtlandığı yönünde bir takım ifadeler bulunduğunu anımsatan İlkin, Adada UNFICYP personelinin kuzeyden güneye, güneyden kuzeye geçiş sayısının günde 400-500 civarında olduğunu, 1 Ocak 2008 ile 28 Şubat 2009 dönemi arasındaki 14 ayda UNFICYP personelinin toplam 180 bin geçiş yaptığını söyledi. Baki İlkin, böyle yoğun bir geçiş trafiğinde son derece az sayıdaki geçişlerde görülebilecek kimi sıkıntıları, BM'de ele alınacak önemde görmediğini de vurguladı. İlkin, bunun dışında da raporda KKTC'ye yönelik herhangi bir sıkıntının dile getirilmediğini belirtti.

UNFICYP'in iki tarafın müsaadesi ve rızasıyla faaliyet göstermesi gerektiğini vurgulayan İlkin, ancak 1964 yılından beri sadece Kıbrıs'ın Rum kesimindeki yönetimin hükümet olarak görülüp mutabakatının alındığını, KKTC'nin de her sefer buna itirazını kayda geçirdiğini söyledi.

Bu sefer de aynı durumun geçerli olduğunu ve KKTC'nin UNFICYP'nin görev süresinin yeniden 6 ay uzatılmasına ilişkin mutabakatının alınmadığını belirten İlkin, 28 mayısta yapılacak BMGK'daki oylama sırasında bu hususa değineceklerini belirtti. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde UNFICYP'nin görev süresinin uzatılmasına yönelik oylamaya ilk kez katılacağını söyleyen İlkin, Kıbrıs Türk tarafının itirazını BM Güvenlik Konseyi'ne ve BM Genel Sekreterliğine bildireceğini belirterek ''Biz de nerede durduğumuzu oylama sırasında ortaya koyacağız'' diye konuştu

Büyükelçi Baki İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 aylığına yeniden uzatılmasını isteyen son Kıbrıs raporunu kapalı toplantıda ele almasının ardından yabancı gazetecilere de bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini söyledi.

İlkin açıklamasında, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bu yönde elinden geleni her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı.

AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.