DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Havalar ısındı yılanlara dikkat!

Havalar ısındı yılanlara dikkat!

Havaların ısınmasıyla evlerimize kadar misafir olan yılanlar konusunda bilinçsiz davranışlar doğa açısından kötü sonuçlar doğurabilir.

Yayın Tarihi: 23/03/18 16:21
okuma süresi: 4 dak.
Havalar ısındı yılanlara dikkat!
A- A A+
Kıbrıs Postası

Biyologlar Derneği üyesi aktivist Yrd. Doç. Nazım Kaşot artan hava sıcaklığı ile birlikte görünür hale gelen yılanların bilinçsizlik nedeniyle öldürüldüğünü bunun ise doğaya büyük zararı olduğunu söyledi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kaşot, toplumda yılanların öldürülmesi ile ilgili bilim ve bilinçlenmenin eksik olduğunu yılanları tanımayıp hepsinin zehirli olduğunu sandığımızı söyledi.

Kaşot: "Yılanları tanımıyoruz. Hepsini zehirli sanıp önce öldürmeye çalışıyoruz. Halbuki insan için doğrudan bir zararı bulunmuyor. Hatta yılan zehri sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde bile kullanılıyor. Çok değerli oldukları için yok yüksek miktarlarda satılıyor. Bizler bahçeye girdiğinde hayvanlarımıza veya çocuklarımıza zarar verecek düşüncesi ile hemen öldürmeye çalışıyoruz. Bu doğru değil aslında" şeklinde konuştu.

Kaşot Kıbrıs'ta üç çeşit zehirli yılan olduğunu bunların Engerek(gufi) yılanı, çukur başlı yılan ve kedi gözlü yılan olduğunu söyleyerek "Çukur başlı ve kedi gözü yılanlar aslında insan için tehlikeli değildir. Çünkü zehir dişlerini çene yapısından dolayı insana geçiremez. Çok ince bir yeri ısırması lazım. Isırması ile zehri size geçmez. Sadece deride şişme yapar. Engerek yılanının ise zehir dişleri öndedir. Yılanlar sağırdır. Titreşimler ile algı gerçekleştirirler. Bu nedenle üstüne basmanız durumunda tehdit algılayıp sizi ısırırlar. Isırma sonrasında sağlık merkezlerine ulaşıldığında herhangi bir istenmeyen durum oluşmaz" şeklinde konuştu.

GEÇTİĞİMİZ YILA KADAR İSTATİSTİKLERDE YILANDAN ÖLEN BİR VATANDAŞ YOKTUR...

"Benim geçtiğimiz yıla kadar tutulan raporlardan görebildiğim yılandan ölen bir vatandaşın olmadığıdır. Mesafelerimiz yakındır. Yılan ısırması sonucu kolayca sağlık merkezlerine ulaşılabiliyor" diyen Kaşot doğaya çıkacak vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Kaşot, doğaya çıkacak olanların özellikle kıyafetlerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek "Mutlaka pantolon giyilsin. Açık ayakkabı yerine kapalı ayakkabı giyilmeli. Bastığımız yere dikkat edelim. Dağcılar, kampçılar veya vatandaşlar bu durumlara dikkat ederlerse istenmeyen olaylar yaşanmaz kanaatindeyim" dedi.

Öte yandan son dönemlerde yılanların yerleşim yerlerine gelmesini de değerlendiren Kaşot, "Onlar bizim yerleşim yerlerimize gelmiyor aslında biz onların yaşadığı yerlere evlerimizi taşıdık. Dağları taşları ev doldurduk. Çok normal gelmeleri. Buraları onların eviydi. Ama ikinci bir nedeni de küresel ısınma sonucu susuzluktur. Hayvanlar düşünün özellikle yaz aylarında oldukça susuz kalıyor. Ne yapacaklar? Su bulabilecekleri yerlere geliyorlar" dedi.

Daha fazla bilinçlenme ile bu tip bilgisiz davranışların yapılmasının önüne geçileceğini de söyleyen Kaşot, "Okullara gidiyorum ben. Bu konuda bilgilendirmeye çalışıyorum. Yılanları tanımıyoruz. Tanımadığımız için de korkuyoruz. Onları korumuyoruz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.