BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 6 dak.

KKTC 3G'de takıldı kaldı... Türkiye'de 4,5G'li abone sayısı 3G'lileri 6'ya katladı

KKTC 3G'de takıldı kaldı...

Türkiye'de hayata geçtiği 1 Nisan 2016 yılından 2017 yılı sonuna kadar 1 yıl içerisinde 4,5G'li abone sayısı 64 milyon 558 bin 929'a yükselirken, KKTC'de halen 3G kullanılması dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 16/04/18 12:20
okuma süresi: 6 dak.
KKTC 3G'de takıldı kaldı...
A- A A+
Kıbrıs Postası

Türkiye'de hayata geçtiği 1 Nisan 2016 yılından 2017 yılı sonuna kadar 1 yıl içerisinde 4,5G'li abone sayısı 64 milyon 558 bin 929'a yükselirken, KKTC'de halen 3G kullanılması dikkat çekiyor.

2015 yılında KKTC'de tartışılmaya başlanan 4,5G planlandığı gibi gitmedi.

Türkiye'den önce KKTC'de hayata geçmesi ve Türkiye için de pilot bölge çalışması olacağı belirtiliyordu.

Bu çalışma KKTC'de hayata geçirilemedi, Türkiye'de hayata geçtiği 1 Nisan 2016 yılından 2017 yılı sonuna kadar 4,5G'li abone sayısı 64 milyon 558 bin 929'a yükselirken, 3G'li abone sayısı 10 milyon 249 bin 69'a geriledi.

Türkiye'deki mobil internet kullanımı istatistiklerine göre 2017 yılı sonu itibarıyla 4,5G'li abone sayısı 64 milyon 558 bin 929'a ulaştı. Bu sebeple, Temmuz 2009'da sunulan ve Mart 2016 yılında 65 milyon 949 bin 652'ye ulaşan 3G hizmetinin hızla10 milyon 249 bin 69'a gerilediği görüldü.

2G abone sayısının ise 2 milyon 992 bin 172'ye düştüğü belirlendi.

Toplamda da, yaklaşık 96,3 penetrasyon oranına karşılık gelen 77 milyon 800 bin 170 mobil abone sayının bulunduğu tespit edildi.

Yapılan araştırmalarına göre, mobil internet kullanımlarıyla ilgili 2015 yılında 12 bin 85, 2016 yılında 12 bin 549, geçtiğimiz yıl ise 12 bin 981 haber yansıması tespit edildi.

Elde edilen veriler neticesinde, yüksek mobil internet hızıyla fazla data kapasitesi sunan 4,5G'li abone sayısının 3G'lileri 6'ya katladığı saptandı.

Öte yandan geçen yılsonu itibarıyla M2M abone sayısının 4,5 milyona yükseldiği tespit edildi.

3G ve 4,5G hizmetiyle mobil bilgisayarlardan ve cepten internet hizmeti alan mobil geniş bant abone sayısı da 56 milyon 944 bin 673 olurken, sadece 4,5G hizmetiyle mobil bilgisayarlardan ve cepten internet hizmeti alan mobil geniş bant abone sayısının 40 milyon 3 bin 254 olduğu görüldü.

2017 yılının dördüncü çeyreğinde toplam mobil internet kullanım miktarı ise 576 bin 245 terabayt, 4,5G kullanıcılarının toplam mobil internet kullanım miktarı da 557 bin 993 terabayt olarak gerçekleşti.

4.5G NEDİR, NELER GETİRECEK, HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

4,5G ile birlikte günümüzün son model akıllı telefonlarının sahip oldukları 4G seviyelerinde yüksek hızlı mobil internet bağlantısı imkanlarından da yararlanmaya başlayacağız. Hareket hâlindeyken gezindiğiniz web sayfaları çok hızlı açılacak, internetten izlediğiniz videolar daha hızlı yüklenecek, kaliteleri artacak. Bir filmi veya uygulama güncellemesini 4.5G şebekeleri üzerinde daha önce olduğundan çok daha kısa sürede indirebileceksiniz.

4.5G'YE NEDEN İHTİYAÇ DUYACAKSINIZ?

4.5G'nin 3G'ye göre çeşitli avantajları bulunuyor. 3G bağlantınızla web sitelerini gezerken bir sorun yaşamıyor olabilirsiniz, web sayfaları yeteri kadar hızlı şekilde açılıyor olabilir. Ancak 4,5G ile birlikte bunun daha da hızlanacağını, bir nefes alış-veriş süresinde sayfaların açılacağını bilmek 4.5G'yi istemekte biraz daha etkili oluyor.Çok daha hızlı mobil internet bağlantısı üzerinden video görüşmeleri daha iyi bir kalitede gerçekleştirilecek. Eğer şu anda Skype veya FaceTime gibi servislerle 3G bağlantısı üzerinden görüşme yapıyorsanız, görüntünün ara sıra kötüleştiğini, pikselleşmelerin arttığını görebilirsiniz. Artan hız sayesinde videolar daha keskin olacak, böylelikle görüntülü görüşmelerin kalitesi artacak.

Bu arada VoLTE gibi LTE tabanlı teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin kalitesi de artacak. İki kişi arasındaki çağrılar daha kısa sürede gerçekleştirilecek, öyle ki sadece 1 saniyede karşı tarafla bağlantı kurmanız bile mümkün olabilecek.

Kullanıcılar internetten radyo veya müzik dinleyenler de kesintisiz hizmet alacak, yüksek kalitede müzik dinleme imkanı elde edecekler. İnternetten satın alınan şarkılar sadece birkaç saniye içinde indirilecek ve dinlemeye hazır hâle gelecek. Bu arada mobil uygulamalar da daha kısa sürede yüklenecek ve saniyeler içinde istediğiniz uygulamayı kullanmaya başlayabileceksiniz.

4.5G'nin mobil operatörlerin kapasite planlamasını da rahatlatması bekleniyor. Şu anda yoğun yerlerde 3G bağlantısında bağlantı sorunları yaşanabiliyor. Siz mobil cihazınızda 3G sinyal seviyesinin tam olduğunu görseniz de, bağlantı hızınız düşük kalabiliyor. Artacak bant genişliği ve sunulacak daha fazla frekans kapasitesi sayesinde bu gibi sorunların da azalması bekleniyor.

4.5G İLE İNTERNETTE SÖRF HIZLANACAK

4.5G bağlantısıyla web'de gezinmek 3G bağlantısındakine göre en az dört kat daha hızlı olacak. Böylelikle aklınıza takılan bir şeyi Google'dan hızlı şekilde öğrenebileceksiniz veya ödemeyi unuttuğunuz bir faturayı hızlı şekilde ödeyebileceksiniz.

Bu gibi işlerde 4.5G hayatınızı kolaylaştıracak.

Facebook, Twitter gibi servisler üzerinde durum güncellemesi yapmak, tweet atmak, fotoğraf veya video yüklemek çok daha kısa sürede gerçekleştirilecek.

Çektiğiniz fotoğrafı veya videoyu saniyeler içinde sosyal ağlarda paylaşabileceksiniz.

Ayrıca daha hızlı internet bağlantısı sayesinde harita uygulamalarını kullanırken haritaları daha kısa sürede yükleyebilecek, gideceğiniz yer için yol tarifini daha hızlı alacaksınız.

Video indirme ve internetten film ve TV izleme gibi işlevler de daha verimli şekilde gerçekleştirilecek.

Futbol karşılaşmalarını akıllı telefon veya tabletinizden daha yüksek kaliteyle, nadiren pikselleşmeyle ya da hiç pikselleşme olmadan, kesinti endişesi olmaksızın izleyebileceksiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.