GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 8 dak.

Avrupalı parlamenterlerden dikenli tel ardındaki Kapalı Maraş'a uzaktan olaylı ziyaret

Avrupalı parlamenterlerden dikenli tel ardındaki Kapalı Maraş’a uzaktan olaylı ziyaret

Avrupa Parlamentosu'nun Dilekçeler Komitesi'nden bir heyet, dün Mağusa'yı ziyaret etti. AP milletvekillerinin "Glossa Plajı" ziyareti gergin geçti.

Yayın Tarihi: 09/05/18 07:30
okuma süresi: 8 dak.
Avrupalı parlamenterlerden dikenli tel ardındaki Kapalı Maraş’a uzaktan olaylı ziyaret
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Avrupa Parlamentosu'nun Dilekçeler Komitesi'nden bir heyet, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarını uygulanması çağrısında bulunan Avrupa Parlamentosu'nun 14 Şubat 2012 deklarasyon temelinde Mağusa konusunun gündeme getirilmesi amacıyla Pazartesi gününden beri bir takım ziyaretler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Kapalı Maraş'ı ziyaretlerine izin verilmeyen heyet dünkü programları çerçevesinde, Mağusa Kapalı Maraş çevresi ve Palm Beach sahilindeki Kapalı Maraş sınırını ziyaret etti.

Ziyarete adada temaslarda bulunmakta olan Dilekçeler Komitesi Başkanı, İsveç Avrupa Milletvekili Cecilia Wikstrom ve parlamenterler Alberto Cirio (İtalya), Rosa Estaràs Ferragut (İspanya), Sofia Sakorafa (Yunanistan), Igor Šoltes (Slovenya), Teresa Jiménez-Becerril (İspanya), Kıbrıs Rum Milletvekilleri Takis Hadjigeorgiou ve Demetris Papadakis da katıldı.

Parlamenterlerin ziyareti öncesinde heyetten önce bölgeye gelen bir grup Kıbrıslı Rum pankart açarken, bazı Kıbrıslı Rumların ise "bölgemizi istiyoruz, evimizi istiyoruz" yazılı tişörtler giydiği gözden kaçmadı.

Öte yandan parlamenterlerin ziyareti esnasında ellerinde KKTC ve TC bayrakları bulunan bir grup ülkücü kalabalık, TMT ve MDP mensubu ziyarette bulunan milletvekilleri ve AB yetkililerini protesto etti.

Bölgede ortamın gerilmesine müsaade etmemek adına çok sayıda polis görevlendirilirken, UBP Mağusa Milletvekilleri Oğuzhan Hasipoğlu ve Resmiye Canaltay'da heyetin ziyaretini kınadı.

ZİYARETE BAYRAKLI PROTESTO

Avrupa Parlamentosu'nun Dilekçeler Komitesi heyeti dünkü programları çerçevesinde saat 10:30 sıralarında Akyar Sınır Kapısı'ndan Mağusa bölgesine geçiş yaparak önce dikenli teller ardındaki Kapalı Maraş'ı Derinya sınırına kadar çevresinden gözlemledi, ardından Kapalı Maraş'ta bulunan Ordu Evi girişinde bir yetkili ile görüşme talebinde bulundu. Talepleri cevapsız kalan AP heyeti daha sonra Palm Beach bölgesine gelirken, heyeti karşılayan bir grup Kıbrıslı Rum pankart açtı, bazı Kıbrıslı Rumlar ise heyete taleplerini bildirmek için bekledi.

Kıbrıslı Rumlar'ın talepleri Kapalı Maraş'ın açılıp yasal sahiplerine verilmesi yönündeyken, bölgedeki kalabalık ülkücü grubu heyeti ellerindeki KKTC ve TC bayrakları ile karşıladı.

Avrupalı Parlamenterleri kınayanlar arasında UBP Mağusa Milletvekili Resmiye Canaltay ile Oğuzhan Hasipoğlu'da hazır bulundu. Hasipoğlu Avrupalı yetkililere protesto mektubu verdi. Ardından ise Avrupa Parlamentosu'nun Dilekçeler Komitesi heyeti Kıbrıslı Rum kalabalık ve KKTC, TC bayrakları altında Palm Beach sahilinde sınırı bulunan Kapalı Maraş'ı bir de sahilden gözlemledi.

CANALTAY: "TÜM YAŞANANLARIN SORUMLUSU AB PARLAMENTOSU VE GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ İKEN SUÇLU YİNE KIBRIS TÜRKÜ GÖRÜNDÜ"

AP Heyeti'nin Palm Beach bölgesine gelmeden önce bölgede hazır bulunan UBP Mağusa Milletvekili Resmiye Canaltay bir açıklamada bulundu. Heyeti daha sonra sahil bölgesinde de kınadığını dile getiren Canaltay, sözlerine "bugün burada çok ilginç olaylar yaşamaktayız" diyerek başladı. "Avrupa Parlementosu'ndan bir grup milletvekili ile birlikte Güney'den Rum vatandaşları bizim topraklarımıza geçip yakalarında "Evlerimizi ve şehrimizi istiyoruz" diye rozetlerle burada eylem yaptılar" diyen Canaltay, bunun aslında hiç bir ülkede ve devlette yaşanmadığını söylerken "bugün biz bunu kendi topraklarımızda yaşıyoruz" dedi. Tüm yaşananların sorumlusunun AP Parlementosu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin olduğunu söyleyen Canaltay, suçlunun yine Kıbrıs Türk toplumu göründüğünü belirtti.

Kıbrıs Türk halkının "Annan Planı" ile "Evet" demesine rağmen, "Annan Planı'ndan" sonra AB'nin verdiği sözlerin hiç birini yerine getirmeyerek Kıbrıs Türk halkını mağdur ettiğini söyleyen Canaltay, "Avrupalı Parlamenterlerin tekrardan Rum toplumuna destek vermesi neden ile bugün biz bunları kendi toprağımızda yaşıyoruz" dedi. "Mağdur olan biz, bir çok izolasyon altında yaşayan biz, bire on mücadele veren Kıbrıs Türk halkı olurken bugün biz burada olup biteni büyük hayretle izlemekteyiz" şeklinde konuşan Canlatay, "kendi toprağımızda hakarete uğruyoruz ve buna maalesef kimsenin sesini de çıkarmadığını görüyoruz" dedi. Canaltay açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bir avuç insanla burada biz buna ses çıkarmaya çalıştık. Kendi toplumuna destek çıkmayan bir halk maalesef işte bunları yaşamak zorundadır. Evet siz evlerinizi istiyorsunuz. Biz size KKTC gözetiminde Maraş'ın açılmasını ve isterseniz evlerinizi de gelip komisyona başvurarak alabileceğinizi söyledik. Siz kabul etmiyorsunuz. Peki o zaman nedir istediğiniz? O zaman gelin tekrardan bugüne kadar yapılanları bir gözden geçirin ve kimin haklı kimin haksız olduğunu AB de görsün dünya da görsün."

HASİPOĞLU: "BU ÇALIŞMA OBJEKTİF BİR ÇALIŞMA OLMAYACAKTIR"

Bölgede UBP haricinde bir başka partinin bulunmamasının üzücü olduğunu belirten UBP Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, "Biz AP'nin Dilekçe Komitesi Üyelerine geçen haftalarda KKTC Meclisi'ni temsilen yaptığımız ziyarette kendilerine bir öneride bulunduk 'Siz bir durum tespiti bir inceleme yapacaksanız bir kere de tarafsız olun ve KKTC makamlarıyla da görüşün' dedik" şeklinde konuştu. Hasipoğlu, tek taraflı yapılan bir incelemenin, tek taraflı yapılacak bir çalışmanın objetif olmayacağını söyleyerek, bunu hem AP Dilekçe Komitesi Üyesi olan AKEL milletvekiline hem de diğer 6 yabancı Parlementer'e de söylediklerini kaydetti. Bu önerilerine olumlu cevap alamadıklarını belirten Hasipoğlu, "Bugün yapılan bu çalışma objektif bir çalışma olmayacaktır" dedi. Çalışmanın neyin çalışması olduğunu sorgulayan Hasipoğlu, " KKTC halkı 2004 yılında 'Annan Planı'na' 'Evet' dedi, Kıbrıslı Rumlar hayır dedi. Bugün kendilerinin iddia ettiği o 1974 öncesi bu Kapalı Maraş ile ilgili kendilerinin sebep olduğu bir durum ve Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin tutulmamasının tespitini de yapacak mıdır AP?. AP önce bunun tespitini ve incelemesini yapsın" şeklinde eleştiride bulundu. "Avrupa Parlementerleri 2004 yılında ambargoların kalkması için, doğrudan ticaretin uygulanması için Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin tutulmamasını 14 sene boyunca bu sözlerin tutulmamasının durum tespitini de yapacak mıdır?" diyen Hasipoğlu, UBP olarak bu hususları içeren protesto mektubunu Avrupa Parlementerlerine verdi. Hasipoğlu, "protesto mektubu ile bu haksız durumun bu tek yanlı durumun düzeltilmesini talep ediyoruz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.